Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български пещернящи проучват пещери в Албания

В района на Национален пещерен дом "Петър Трантеев" в село Карлуково, община Луковит, се проведе международен младежки обмен под мотото "Изследвай, учи, сподели". 30 млади пещерняци от България, Албания, Хърватска, Сърбия, Румъния и Турция обменяха опит и усъвършенстваха техники за боравене с алпийски инвентар.

"Село Карлуково е най-богатият карствов район на България. Спелеологията е хоби и наука. В различните страни се практикува по различен начин. В Албания, например, няма организирано пещерно движение. Това е една линия, по която нашата организация работи от миналата година. Млади български пещерняци учиха албанските младежи какво е пещера и как се влиза вътре. В освен българи и други чужденци ходят на експедиции да проучват пещерите", каза за РАДИО ВИДИН организаторът на срещата Румяна Йотова от Асоциацията на Спелео клубовете в София.

Освен почистване на пещерата "Проходна" организаторите са провели и презентация за опазване на природното богатство - за биологичното разнообразие в пещерите и как туристите трябва да го пазят.

"Единият начин, по който хората попадат в тези среди е записвайки се в пещерен курс. Другият начин е чрез публични инициативи",

обясни Румяна Йотова от Асоциацията на Спелео клубовете в София.

Втората тема в предаването е за една екологична инициатива на НАП, която се прилага от тази година.

Над 1000 килограма хартия са спестили от началото на годината служителите на териториалния офис на НАП в Монтана , предавайки я за рециклиране.

"Кампанията се провежда под мотото "Всеки лист хартия е глътка въздух, не го изхвърляйте" и е част от политиката на НАП за разумното използване на природните и енергийни ресурси", каза за РАДИО ВИДИН Красимира Александрова, експерт "Връзки с обществеността" в териториалния офис на НАП в Монтана.

Друга екологична практика в агенцията е използването на вътрешна електронна система за документооборот, която напълно елиминира необходимостта от кореспонденция на хартия между отделните звена.

"Кампанията ускорява процеса на работа с клиентите и обслужването е по-бързо и качествено", добави Красимира Александрова.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

В Националната агенция за приходите е въведен вътрешен обмен на документи по електронен път чрез сканиране на документите, така че да се намали разхода на хартия.

"Има разработени механизми за събиране и рециклиране на употребяваната хартия и за събиране на опасни отпадъци. От началото на месец март и във видинския офис на приходната агенция е стартирала кампанията "Всеки лист хартия е глътка въздух, не го изхвърляй",

коментира главният експерт в отдел "Анализи и планиране" Милена Борисова.
Третата тема е за посещение на ученици в резерват "Чупрене". Група природолюбители заедно с учителите си Боянка Ценова и Кирил Киндиянов бяха в хижа "Горски рай" в северозападната част на Стара планина. Сред невероятната природа ученици и учители изкараха чудесно почивните дни, но и научиха много за резервата и неговата флора и фауна.

"Имахме възможност да наблюдаваме невероятната красота на природата. Видяхме отровни гъби, катерички, вековни дървета. Преходът беше около 2 часа и половина и не беше труден", разказаха за РАДИО ВИДИН Глория Генова и Беатрис Мишова - ученички от 11 "а" клас и Александър Кънчев от 10 "б" клас на СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин. Младежите досега не са посещавали резерват.

Ученици от две паралелка на 11 и 12 клас в СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин се обучават в профил "Туризъм". Те имат профилиращ предмет "екотуризъм".

"За разлика от всички останали стандартни часове, които се водят в класната стая, часовете по екотуризъм са предвидени за практическа дейност. Планирано е учениците да посетят екопътеки и резервати, пещерата "Леденика". Ще наблюдават как се развива селския туризъм в нашия регион", разказа за планираните дейности през тази учебна година Кирил Киндиянов, учител по география в училището.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50