Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две деца намериха приемни родители в Берковица

Две дечица получиха своя дом в Берковица. Малчуганите са момче и момиченце, малко над годинка и от три дни са при новите си родители. Двете приемни семейства имат свои деца, но когато разбират за тази възможност да помогнат, не се поколебават нито за миг. Казват, че не се страхуват, а само много се вълнуват.

До този момент в Берковица са подадени пет кандидатури за приемни родители.
Всички те са преминали специализирано обучение за професионална и доброволна приемна грижа. Одобряването на кандидатурите е дълъг и прецизен процес, който да гарантира най-подходящите приемни семейства за доброто на детето. Специална комисия по приемна грижа към Регионалната дирекция "Социално подпомагане" - Монтана одобрява кандидатите. До този момент две от семействата са одобрени от комисията.

"Това е много голям успех. Само за няколко месеца имаме две деца, намерили дом. Дори големи общини като Пловдив, още нямат нито едно прието дете", разясниха Мая Сиракова и Илияна Василева от екипа по приемна грижа. Продължава приемането на заявления на желаещите да станат приемни родители. Те могат да подават своите документи в стая 305 в сградата на Общинската администрация в Берковица. До този момента в общината имше само едно семейство, приело дете през 2010 г. с подкрепата на Дирекция "Социално подпомагане" и отдел "Закрила на детето".
По публикацията работи: Петя Генова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Журналистката Лидия Каменова представя филм за пътуването си до Южна Америка

Видеофилм за пътуването си до далечни страни в Южна Америка създаде журналистката Лидия Каменова. Тя и нейната приятелка Нели Дончева пътуват до няколко страни, това са  Еквадор, Колумбия и Галапагоските острови.  Филмът носи заглавието "По средата на земята" и представя впечатленията от далечната екскурзия на Лидия Каменова: " За мен..

публикувано на 16.06.24 в 16:10

Завършва Националният фестивал на малките театрални форми във Враца

С две представления завършва 34-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. От 18 часа на голяма сцена е музикалният спектакъл „Част от колекция", в който основна роля играе Иван Юруков. 2 часа по-късно в камерна зала е последното заглавие от програмата– Убийството на Гонзаго" от Недялко Йорданов. След..

публикувано на 16.06.24 в 14:40

Множество отличия за видински ученици в състезание по роботика

Три купи и 16 плакета получиха  отборите по роботика на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин, взели участие в  състезанието   "Роботика за България" София.   29 ученици от 8 до 11 клас с четирима ръководители показаха  своите знания и умения по работа в екип, разработка на проект, конструиране на робот и програмиране, казва Десислава Цокова,..

публикувано на 16.06.24 в 13:30

Враца се готви за Националия фолклорен събор „Леденика"

За седма поредна година Враца ще събере хиляди любители на българските традиции на Националия фолклорен събор „Леденика". Събитието, чиито организатор е общинската управа.  Тази година съборът ще е от 28 до 30 юни във Врачанския балкан. Организаторите са подготвили богата програма, изпъстрена от интересни и атрактивни събития. Началото ще бъде..

публикувано на 16.06.24 в 13:00

Нова еко пътека в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол направиха нова  еко пътека.   Група от 25 доброволци от Прокредит банк, съвместно с доброволци от селото поставиха маркировка и указателни табели, събраха над 20 чувала с пластмасови отпадъци и се насладиха на чистия въздух и прекрасната природа. Идеята се ражда преди 4 години по време на ковид пандемията, а днес харесвайки..

публикувано на 16.06.24 в 12:15

Среща на туристи ветерани се проведе във Видин

85 туристи ветерани от 16 града в страната посетиха Видин и историческите забележителности в нашия град. Те посетиха и солните мини край Крайова.  Гостите идват  по покана на видинските туристи ветерани от Съюза на туристите ветерани клуб "Бдин" с председател  Веселин Габерски. Останаха впечатлени от природния феномен край Крайова и споделиха:..

публикувано на 16.06.24 в 11:10

Моторист загина при тежка катастрофа

Моторист загина при тежка катастрофа в козлодуйското село Гложене. По данни на полицията пътният инцидент е станал около 13.30 часа в събота. При сблъсък между лек автомобил, управляван от мъж от Козлодуй и мотоциклет с водач местен жител, пострадал 44-годишният мотоциклетист. Нараняванията му били несъвместими с живота и той починал в линейката на..

публикувано на 16.06.24 в 10:20