Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат Дунав мост 2 да се казва "Бонония мост"

Мостът между Видин и Калафат да се казва "Bononia Bridge" предлага Соня Мачорска, от информационния център на Дунав мост 2. Официалното предложение е изпратено за мнение до областния управител на Видин, в качеството му на член на Смесения българо- румънски комитет за създаване на дружество, което да управлява новия мост. Предложението е изпратено до медиите и видинската общественост. Идеята е предложението да бъде разгледано на едно от следващите заседания на Комитета.

"Всички субекти и всички значими обекти по света имат своите имена. Мостовете, големи или малки- също. Изграждащият се трансграничен комбиниран пътен и железопътен мост между България и Румъния при Видин- Калафат също заслужава да има своето достойно име, с което да напомня на сегашни и бъдещи поколения за славата и величието на този край. Като съвременен символ на твърдостта и европейската принадлежност на региона ще е и новият мост, който достойно би могъл да бъде именуван Бонония мост, или Bononia Pod на румънски език"- обясни Соня Мачорска.

Предложението се отправя, за да се направи обществено обсъждане за името на моста, а компетентните институции да определят какво име подхожда най-много на този стратегически обект.
По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В РЗИ Враца започват да имунизират срещу коклюш

Министерството на здравеопазването въвежда от днес – 9 май, временни противоепидемични мерки във връзка с епидемичното разпространение на коклюш в страната. От Регионалната здравна инспекция във Враца организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени с документиран период на бременността между 27 и 36..

публикувано на 09.05.24 в 08:23

52 л/кв.м. са паднали във Видин тази нощ, жълт код за днес

В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло във Видин- 52 литра на квадратен метър, в Ново село - 42 литра и в Лом - 25 литра на квадратен метър.  Жълт код за значителни валежи за 11 области в Западна България издаде за днес..

публикувано на 09.05.24 в 08:17

Снимката на 8 май 2024 година

Традиционно през месец май Регионалното управление на образованието във Видин и Видинска света митрополия връчват наградите на класираните от първо до трето място в областния кръг на Националния конкурса "Бог е любов" . И тази година училищата от областта се включиха активно в него, спазена беше и традицията да бъдат представени творби в различни..

публикувано на 08.05.24 в 18:00

Ани Арутюнян е новият областен управител на Видин

Правителството прие решение, с което назначава четирима нови областни управители на четири области, сред които и Видин.  Ани Арутюнян, която с решение на Министерски съвет от днес е назначена за областен управител на Видин до този момент беше заместник-областен управител. Тя замени на поста досегашния областен управител Иво Атанасов.  Новият..

публикувано на 08.05.24 в 17:57

Предстои 15-ият преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави във Вършец

На 11-и и 12-и май Вършец ще бъде домакин на традиционния преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави, като участниците ще бъдат от цялата страна – съобщи кметът на общината Иван Лазаров.  "Готови сме, празнично ни е. Да не забравяме, че духовата музика е част от традициите и фолклора на Северозапада. Надяваме се и времето да е..

публикувано на 08.05.24 в 16:46

Съдът наказа мъж, превозвал мигранти в Монтанско

Наложено е наказание на обвиняем по дело на Районна прокуратура - Монтана за незаконно подпомагане на мигранти , съобщиха от Апелативната прокуратура в София. През октомври миналата година в района на прохода "Петрохан" той е превозвал с лек автомобил 7 граждани на Сирия. Мигрантите не притежавали документи за самоличност, като сред тях имало и..

публикувано на 08.05.24 в 16:39

Възстановка на римски празник ще се състои в Дреновец

На 12 май в ружинското село Дреновец ще се проведе възстановка на римския пролетен празник, посветен на богинята Флора, наречен от домакините фестивал "Флоралия" . Повече за инициативата разказа кметът на община Ружинци Александър Александров : "За втора година провеждаме римския фестивал "Флоралия", който е посветен на богинята Флора. С него..

публикувано на 08.05.24 в 15:57