Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да ти е живо и здраво името, Иване!

С любов днес в "Калейдоскоп" си говорим за името Иван. Всички наши гости и събеседници носят това име, или негови производни. Защото е Ивановден. И защото ние- Ивановците- сме много!

По данни на Националния статистически институт на днешната дата имен ден имат над 300 хиляди българи! Близо 171 хиляди мъже у нас носят името Иван; 13 хиляди се казват Калоян; 7 хиляди са наречени Ивелин; а 3 хиляди са тези, които носят библейския първообраз на името- Йоан. Сред жените, празнуващи на Ивановден, най-много са дамите с името Иванка- 66 хиляди; следват тези с името Ваня- те са 16 хиляди; 14 хиляди се казват Йоана и още толкова Ивелина; 9 хиляди се казват Ива, а името Ивана носят над 7 хиляди българки. От всички родени през 2012 година деца, с името Иван са наречени 2 700! Е, как сега да не кажем: "Да им е живо и здраво името!"

Хайде сега малко история: хубавото българско име Иван е славянска форма на класическото Йоан и в превод означава Божия Благодат. Смята се, че изначално името идва от еврейското Йоáнан, което ще рече "Бог е милостив". С разпространение на християнството, името преминава в различни езици, като приема различни модификации без да губи популярността си. И в днешните модерни времена името Иван продължава да е второто по разпространеност мъжко име в България.

По източно православния календар ние- Ивановците- празнуваме на 7 януари- в Деня на Свети Йоан Кръстител, наричан още Предтеча. Името Йоан, което ще рече и Богопомазан, носи още един от важните герои в Новия Завет- апостол Йоан, брат на апостол Яков, за когото се счита, че е автор на едно от четирите Евангелия.
 
Йоан е най-популярното мъжко име в целия християнски свят. Носили са го в различните му варианти 23-ма римски папи и кралете на Унгария, Полша, Португалия, Франция, Русия, България...

Носи го и Светецът Мъченик- покровител на българския народ- Иван Рилски. Носят го десетки български царе: Иван Асен от І до V; Иваница- известен като Калоян; Иван Шишман; Иван Срацимир; Иван Владислав; Иван ІV Смилец; Иван Александър; че и бунтарят-цар Ивайло...

Продължават традицията стотици мъже и жени в стари и нови времена- будители на нацията, учени, режисьори, актьори, музиканти, художници, писатели, журналисти- Иван Богоров; Иван Вазов; Иван Хаджийски; Иван Шишманов; Иван Андонов, Иванка Гръбчева, Иван Ничев, Иван Кондов, Иван Димов, Иван Фунев, Иван Радоев, Иван Гарелов, Иван Добчев, любимата филмова двойка Ивановци- Иван Иванов и Ваня Цветкова, китаристът, цигулар и композитор Иван Лечев... Слава на името си носят и десетки спортисти- Иван Абаджиев; Ваня Гешева и Ваня Войнова; Иванка Христова; Иван Колев; Иво Янакиев, Ивет Лалова...

"Ваня е омекотен вариант на Вана, което пък е умалително на Ивана или Иванка"- обяснява произхода на името си колегата от вестник "24 часа" Ваня Ставрева. И продължава:

"Аз съм от поколение, в което традициите още са се спазвали и първородните деца в семейството са били кръщавани на дядото или бабата по бащина линия. Аз съм първородно дете и нося името на моята баба по бащина линия- Иванка. Но понеже другата ми баба се е казвала Вълка, моите родители видели възможност и от нея да има една буква- и така от Иванка и Вълка се е получило Ваня."

"Много си харесвам името, защото то е кратко, отривисто, но в същото време носи много нежност и романтика. Много се радвам, че съм наследила името на моя дядо по бащина линия- Иван. Зная, че той също е кръстен на свой сродник. Така името ми ме свързва с моите близки, с миналото на моя род. Когато човек потърси данни за името си, стига до родовата история и научава от къде идва. А така може би по-точно ще си отговори и на въпроса на къде се е запътил..."- разказва Ива Антонова, кореспондент на Българското национално радио от Враца.

"Казвам се Ива и съм кръстена на моята баба по бащина линия- Ивана. По нейно настояване името е било съкратено, за да бъде по-модерно! За нея зная, че тя е била последно дете в голямо семейство и е била кръстена на своя най-голям брат. Разликата им е повече от 20 години! Живеели в едно белоградчишко село. Времената били трудни. От всички деца оцелели само те двамата. Той я е отгледал, издържал, пратил я да учи занаят. Бил е за нея брат, кръстник, родител... Моята баба винаги си спомняше и разказваше за него с много добри чувства"- споделя част от семейната си история Ива Спасова- кореспондент на Българската телеграфна агенция от Враца.

"Казвам се Иван- на моя дядо по майчина линия. Един от чичовците ми е Иван. Един от племенниците ми е Иван. Една от братовчедките ми е Ваня. Вярвам, че и днес в много семейства се спазва старата традиция на децата да се дават имена, които се носят от дядовци и баби. Спазихме я и ние с жена ми- нашият син е Христо- на името на моя баща. Родът ни е много голям. За някои от роднините ми само съм слушал, без да съм ги виждал лично- в рода на баща ми по майчина линия например са били девет братя и четири сестри- един голям Добруджански род! Почти е невъзможно да се познаваме с всички. Но пазя записките си и някой ден ще седна да опиша нашето родословно дърво и ще го оставя на моите син и дъщеря"- обещава Иван Жеков, главен секретар на Община Враца.

"Моите родители спазили 200 годишната традиция на нашия род по принуда. Те искали да ме кръстят на певеца Робертино Лорети, но социалистическият морал не го позволявал... И така ми дали името на дядо ми Иван"- разказва журналистът от Монтана Иван Димитров, който признава, че името Иван го натоварва и със семейното задължение да има син, който да се казва Георги. Защото това са двете ключови имена, по които разпознават поредността на поколенията в неговия род!

Според народните вярвания по Ивановден свършват "караконджовите дни" и в дома ни се връщат светлината и доверието. Затова на този ден се тачат кумството и побратимството. Обичаят повелява кумовете да "попръскат" с осветена предния ден вода младоженците, сключили брак преди година. А младото семейство носи на кума вино, кравай и месо. Периодът на "мръсните дни" е отминал и всеки обръща поглед напред с надеждата за по-добри времена. Да си пожелаем и ние здраве, дълъг живот, добра работа, верни приятели. Мили именници, и всички вие, които делите живота си с тях- ние- дамският дует на "Калейдоскоп"- Ваня Минева и Нора Георгиева, ви желаем толкова щастие, колкото можете да понесете! Нека сърцето ви да е леко, а кесията- тежка. Шапката ви- на тояга, а грижите да се побират в малкия ви джоб! И все така имайте край себе си поне по един Иван- за късмет, спокойствие и благост. Защото ние- Ивановците- носим в сърцата си белега на Божията милост. И трябва да ни е живо и здраво името!

А за любителите на статистиката ето още малко информация за вариантите на името Иван в азбучен порядък (от www.bg.wikipedia.org):
Английски език John (Джон), Jack (Джак), Jacky (Джаки), Jane (Джени), Joan (Джоан), Jean (Джейн), Janet (Джанет);
Български език Иван, Ванко,Йоан, Йоана, Иво, Калоян, Ивана, Иванка, Ян, Яне, Янко, Яна;
Гръцки език Ιωάννης' (Йоанис), Ιωάννα (Йоана), Γιάννης (Янис),Γιάννος (Янос), Γιάννα (Яна);
Датски език Jan (Ян);
Ирландски език Seán (Шон), Sinéad (Шинейд), Eóin (Йоин, Оуен);
Исландски език Jón (Йон).
Испански език Juan (Хуан), Juana (Хуана), Juanita (Хуанита), Ivan (Иван);
Италиански език Giovanni (Джовани), Gianni (Джани), Giovanna (Джована), Gianna (Джана);
Латвийски език Janis (Янис);
Литовски език Jonas (Йонас);
Немски език Johannes (Йоханес), Johann (Йохан), Joann (Йоан), Johanna (Йохана), Joanna (Йоана), Hans (Ханс), Jan (Ян);
Полски език Jan (Ян), Janusz (Януш), Janina (Янина), Joanna (Йоана);
Португалски João (Жоао);
Румънски език Ioan (Йоан), Ion (Йон), Ionel (Йонел), Ionuţ (Йоникъ);
Руски език Иван, Ивана;
Словашки език Ján (Ян), Ivan (Иван), Ivana (Ивана);
Словенски език Janez (Янез);
Сръбски език Jovan (Йован), Jovana (Йована);
Турски език Yahya (Яхия);
Украински език Iван (Иван), Iвась (Ивас), Iвана (Ивана);
Унгарски език Ján (Ян), János (Янош);
Френски език Jean (Жан), Jeanne (Жана), Jeannette (Жанет);
Холандски език Jan (Ян);
Хърватски език Ivan (Иван), Ivana (Ивана);
Чешки език Jan (Ян);
Шведски език Jan (Ян);
Японски език Йохане.
По публикацията работи: Ваня Минева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50