Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасни ли са възрастните шофьори на пътя?

Преди дни възрастен водач на лек автомобил блъсна пешеходец на кръговото кръстовище на ул. "Широка" и бул. "Панония" във Видин. Възрастният шофьор бил заслепен от слънцето и не е видял пресичащия на пешеходната пътека мъж. Подобни инциденти провокират въпроса дали да има пределна възраст за шофиране. Това би ограничило свободата на хората, смята Гошо Борисов, автоинструктор и председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка във Видин.

"При мен идват на курсове и хора на 62- годишна възраст. Но годините не са критерий за правилното управление на автомобила. Често сме свидетели на грешки от шофьори на различна възраст, особено младите. В Щатите има шофьори на 85-90- годишна възраст", е мнението на автоинструктора, който по случайност познава възрастния човек, блъснал преди дни пешеходец. Шофьорът на колата е карал дълги години автобус от обществения транспорт, а блъснатият пешеходец е бил негов шеф. Освен че е куриозно съвпадение, според Борисов случаят е показателен за това, че понякога въпреки опита, стават инциденти.

"Синът на човека, който предизвика инцидента, многократно му е казвал да спре да шофира, защото реакциите му са по-забавени, но той не го слуша. Тъй като е бил шофьор цял живот, сигурно във вените му тече петрол, а не кръв", добавя с усмивка автоинструкторът. Според него, въпреки че са с бавни рефлекси, възрастните хора са по-дисциплинирани шофьори и по-стриктно спазват правилата за движение, отколкото голяма част от младите зад волана. Според законовите положения, при презаверка на шофьорска книжка се изисква медицински преглед, като изследването на очите е задължително. Преди време е правен и психологически тест за подновяването на любителските книжки, но е премахнат, като изискване, поясни още Гошо Борисов.

Трябва да има пределна възраст за шофьорите, смятат повечето видинчани, попитани от РАДИО ВИДИН дали трябва да има горна възрастова граница за шофьорите. Здравословното състояние на възрастните хора и по-забавените им реакции крият риск за произшествия, е мнението на анкетираните.

А според статистиката, 429 са пътно-транспортните произшествия (ПТП), станали във Видинска област през 2012 година. Това сочат данните на Областната дирекция на МВР. 40 от тях са по вина на водачи на над 64-годишна възраст, което е под 10% от общия брой ПТП.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00