Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Иванова, библиотекар: "Акаунт и айпод трябва да са в новия речник"

Новият официален правописен речник, който се оказа рай за учениците- противоречи ли си? Това е темата ни днес. С новото издание езиковедите от Българската академия на науките узакониха и слятото, и разделно писане на цели класове от думи. Това означава, че хлапетата по- рядко ще грешат на тестовете, тъй като речникът вече им дава правото да пишат и "бизнесцентър", и "бизнес център". Езиковедите сложиха ред и в писането на малки и главни букви, които сега българинът масово греши. Новият речник се отличава от другите, които са на пазара, по това, че в някои от тях авторите дават своята гледна точка по някои по- неясни правила на правописа, а не книжовната норма. Объркване е предизвикало новото издание и у директорката на Регионалната библиотека в Монтана, Анелия Иванова, според която промените ще бъдат възприети с течение на времето:

"Речникът е в противоречие с нещата, които съм учила в училище и университета. Но от друга страна, езикът ни трябва да се развива."

Според директорката на библиотеката е добро решението на съставителите да включат в новото издание думи, които вече са се утвърдили в ежедневието ни, като акаунт, айпод, айфон, аквафитнес. Промяната в някои правила на писане обаче е трябвало да бъде обяснена в изданието, за да е по- ясно на читателите, които са свикнали с друг правопис, каза още в "Посоките на делника" Иванова:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Веднъж "душкабина" е една дума, а после "душ гел"- са две. Не става ясно защо в двата случая правилата са различни. Но новият правопис няма да затрудни хората, които добре са научени на старите закони в писането. По- скоро ще се затруднят подрастващите, при които процентът на неграмотните е изключително голям."


Можем да кажем, че учените езиковеди направиха революционна промяна в езика. Те разрешиха на жените да бъдат "колежки" и ги освободиха от досегашната догма на езика, която повеляваше, че думата има само мъжки род. Това задължаваше в официалната писмена и говорима реч дамите да бъдат в мъжки род- "колеги". Добро впечатление е направил новият речник на дългогодишната учителка по български език и литература от Белоградчик, Анка Стоянова, която дори е купила изданието за подарък на внука си.

"Не виждам почти никакви отклонения от правописа на българския език. По правило, при слято или полуслято писане, когато втората част на думата е членувана, трябва да се пише тире. Но както е случаят с "бизнес център" в новия речник, защо да не се пише и разделено, ако така думата се е утвърдила вече в езика ни. Новият речник е оформен много добре и е по- удобен за ползване от досегашните издания", каза още литераторката.

В новия правописен речник са включени над 90 000 думи. Те са с 20 000 повече от думите в досегашните речници. Повечето от запитаните видинчани обаче не знаят за изданието, което е на пазара от миналата година. В случаите, когато им се налага да проверят правописа на дадена дума, се допитват до старото издание, което имат у дома или правят справката си в Интернет.
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Партиите са виновни, че голяма част от гражданите не се превръщат в гласоподаватели

Избори. След изборите - отново избори: изречение, което обрисува живота в България през последните четири години. Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от предизборните кампании през изминалите години? Какви са изводите и зададени ли са вече следизборните посоки?  Предимствата и недостатъците на..

публикувано на 06.06.24 в 10:00

Работим ли повече от другите европейци?

България е сред държавите с най-дълга работна седмица в Европейския съюз, сочат актуални данни на Евростат. През 2023 г. хората на възраст 20-64 години в ЕС са прекарвали средно 36.1 часа на основната им работа. Работните часове, обаче, варират силно в отделните държави. Най-дългата работна седмица е регистрирана в Гърция (39.8 часа),..

публикувано на 05.06.24 в 10:45

Може ли предприемачеството да бъде социално

Предприемчиви ли са българите? Атрактивност или практичност търсят младите хора при избора на професия? Печалбата ли е всичко или е важен и приносът към обществото? Работещ вариант за изпадналите от трудовия пазар ли е социалното предприемачество? Отговорите търсихме в "Посоките на делника".  Не са малко хората в България, които не работят, не..

публикувано на 04.06.24 в 14:26

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00