Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да се плаща за разделното събиране на боклука във Видин

Представители на фирма във Видин посещават търговските обекти и предлагат сключване на договор- срещу 20 лева на месец, разделно събрания боклук да бъде извозван 4 пъти месечно. За това сигнализира слушател на РАДИО ВИДИН- Валери Сираков, присъствал на подобно предложение. За този случай стана дума в предишно издание на "Еко Свят".

"Станах неволен свидетел на разговор между мой приятел, който е собственик на фирма и представители на "Титан Ас". Те предложиха договор, като заявиха, че е задължително да бъде подписан. Моят приятел отказа. Заявиха му, че ако не го подпише, ще се оплачат на кмета. Градоначалникът от своя страна ще изпрати контролните органи, които ще му съставят акт и той ще подпише договора", обясни Валери Сираков.

Ето как от "Титан Ас" отговориха на обвиненията: "Договорите нямат задължителен характер. Ние предлагаме на фирми и по-малки търговски обекти тази услуга, без да ги задължаваме да подписват с нас. Общината не е посредник"- обясни Валери Йорданов - консултант "Стопанска дейност" към "Титан-Ас". Според Валери Йорданов не всички фирми са задължени да сключат договор с фирма, която да събира разделно събрания от тях отпадък. Задължени са тези фирми, които нямат регистрационен документ за събиране, транспортиране и временно съхранение на отпадъци. Тези фирми, които имат, са длъжни да ги предават на организации по оползотворяване.

Получихме отговори и от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана. Емилия Попова- началник отдел "Опазване на въздуха, водите, управление на отпадъците и опасните химични вещества" към Екоинспекцията отново припомни, че съгласно новото изискване разделно трябва да се събират всички отпадъци- от хартия, картон, стъкло, пластмаса, метали. За изпълнение на това задължение, всички собственици или ползватели на търговски обекти, както и отговорните лица за всички производствени, стопански и административни сгради имат възможност да сключат договор с фирми, притежаващи разрешение или регистрационен документ за дейности от опаковки. Въвеждането на това изискване в никакъв случай не означава да се променя цялостно организацията на дейността на търговските обекти, като се закупуват или поставят специални съдове за сметка на търговеца или се влагат други допълнителни инвестиции.

"От важно значение е да се знае, че сключването на договор не е задължително. Съществува възможност разделно събраните отпадъци от посочените видове обекти да се изхвърлят използвайки съществуващите системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки, в случай, че това е разписано в общинска наредба, без това да води до допълнителни задължения за сключване на отделни договори от страна на обектите", поясни пред Борис Борисов Емилия Попова.

Разделно събраните отпадъци могат да се изхвърлят в цветните контейнери, поставени според изискванията на въведената от Община Видин система за разделно събиране. За тази цел не е необходимо сключване на договор- това пък съобщиха от пресцентъра на Община Видин.
И припомниха, че с новия Закон за управление на отпадъците бяха въведени нови изисквания към общините, търговските обекти, производствените, стопански и административни сгради по отношение на разделното събиране. В това число влизат социални и обществени сгради, заведения за обществено хранене, магазини, обекти за отдих и забавление, болници, пазари и др. В изпълнение на задълженията си за изграждане на система за разделно събиране, Община Видин има сключен договор с организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки. Във Видин са разположени 109 групи от по три цветни контейнера, тип "Ракла", с обем 1,1 куб. метра, а в Дунавци - 15 групи. Сините контейнери са предназначени за хартиени отпадъци, жълтите - за пластмасови и метални, а зелените - за стъклени. Собствениците или ползвателите на търговски обекти, както и отговорните лица за всички производствени, стопански и административни сгради трябва да организират разделно събиране на отпадъците от опаковки, както и на тези от хартия, пластмаса, стъкло и метал, които не са опаковки и са образувани от дейността на съответния обект. Така събраните отпадъци могат да се изхвърлят в цветните контейнери. За тази цел не е необходимо сключване на договор. Ако даден обект генерира голямо количество отпадъци, може да ги предава и директно на организацията за оползотворяване или на фирма, която притежава разрешителен документ за дейности с отпадъци. При неспазване на изискванията за разделното събиране, Законът за управление на отпадъците предвижда санкция от 3 000 до 10 000 лв, пише в прессъобщението.

Втората тема в предаването е за приключилото преброяване на водолюбивите птици, кито зимуват в страната. Повече птици зимуват в язовир "Огоста" в Монтана и по течението на река Дунав. Това констатираха експерти след 37-то Средно зимно преброяване на водолюбивите птици на територията на България.

"Преброяването на зимуващите водолюбиви птици в язовир "Огоста" се извърши в седем точки. Установени са 18 вида, като са преброени над 4000 птици, което е два пъти повече от 2012 година. Извършено е наблюдение в 20 точки по поречието на река Дунав - от село Връв, община Брегово до село Долно Линево, община Лом. Наблюдавани са общо 16 вида с обща численост над 2000 птици, което е почти два пъти повече в сравнение 2012 година, когато са наблюдавани над 1000 птици от 14 вида",
поясни Валери Първанов от екоинспекцията в Монтана пред сътрудника на РАДИО ВИДИН Любо Андреев.

Преброяването се проведе през януари. През този месец са преброени птиците и в повечето европейски страни. България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък, като червеногуша гъска, малка белочела гъска, тръноопашата потапница, къдроглав пеликан и много други. През студени зими България е дом на 70% от световната популация на червеногушата гъска и на до 40% от европейската популация на голямата белочела гъска. 20 на сто от популацията на малкия корморан зимува по нашите земи, отчитат от Българското дружество за защита на птиците. Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 година и е едно от най- масовите събития в областта на защита на природата.

Третата тема е за дейностите на сформирана отскоро Младежка доброволческа мрежа с участието на деца и млади хора от град Чипровци и село Железна. Една от тях е рисуване чрез графити по сградата на читалище "Христо Ботев" в село Железна. Над 25 младежи от двете населени места работиха съвместно по различни доброволчески инициативи през свободното си време.

© Снимка: Личен архив на Йорданка Ангелова

"С много ентусиазъм бе боядисан и заслонът на Гушовския манастир в Чипровци по проект на Ценко Георгиев. Новата доброволческа инициатива доведе и до укрепване и боядисване на местата за отдих в района на красивата местност в Чипровския Балкан. Помагаше им екипът на Сдружение "Чипровци, Алтернатива и Развитие",
разказа председателят на Сдружението Йорданка Ангелова.

Конкретни предложения за решаване на младежките проблеми отправиха от доброволческата мрежа към ръководството на Община Чипровци. Младите хора искат средства за спорт и за изграждане на младежки клубове. Кметът Анатоли Първанов е обещал, че ще направи всичко възможно техните искания да бъдат изпълнени, каза още Йорданка Ангелова.
По публикацията работи: Йорданка Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40