Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Некултурна дискусия за врачанския театър

Твърде некултурна дискусия се разгоря през последните дни във Враца. Дебатът започна на последната сесия на местния парламент на 26 февруари, когато група общински съветници отряза една трета от годишната издръжка на местния Драматично-куклен театър и от 90 000 лева в храма на Мелпомена трябва да чакат едва 60 000 тази година. Ден по-късно директорът на театъра Анастас Попдимитров обвини част от сенаторите- или по-точно казано 19-е гласували с "да" на предложението за орязване на парите, в безотговорно и нагло поведение. От ВМРО бяха по-крайни като нарекоха грешниците "група по интереси", която е "съсякла културните прояви в града":

"Ставаме свидетели на поредната безродна и антиобществена проява на клуба по интереси- групата съветници от ГЕРБ, СДС и присъдружните им партии в Общинския съвет. Напук на интересите на гражданите на Враца въпросните съветници съсякоха всички приоритетни дейности, заложени в проекто-бюджета на Общината."

Седмица след некултурното си решение, групата съветници реши да оправдае гузното си поведение и даде пресконференция, на която не покани всички, а избрани журналисти. Въпреки това разумно решение на орязаната годишна издръжка с 30 000 лева не беше дадено. Напротив, сенаторите се опитаха да дават уроци по математика и да обясняват, че ако е предвидена субсидия от 90 хиляди, а е одобрено сума от 60 хиляди, разликата не е равна на 30 хиляди лева. Лупингите продължиха, а вносителката на предложението в Общинския съвет Малина Николова, заяви, че групата сенатори от ГЕРБ не се усеща като шпиц-команда, която наказва нарочените за това:

"Ние сме орган, който чертае приоритети и подкрепяме всичко, свързано с културата в Община Враца. Това го доказахме с прехвърлянето на 20 хиляди лева за фонд "Култура"."

И още от прозренията на сенаторите: те забелязали от години финансови нарушения в театъра, но едва сега решили да вземат мерки. Твърде вероятно е твърденията на председателката Петя Аврамова, че не са представяни отчети пред общината да я отведат в съда, предупреди минути след изявлението й директорът на театъра Анастас Попдимитров. Все пак, който иска да види отчетите, може да провери за входящите им номера в информационния център на местната управа.

И още един от некултурните акценти от изявленията на Аврамова- тя обяви пред медиите, че през последните години бившият кмет и настоящ съветник от ГЕРБ Костадин Шахов, депутатите и съветниците от същата партия, както и областният управител са направили и невъзможното, за да спасят от закриване врачанския театър. Но същата дама не посмя да отговори на медиите коя политическа сила е поискала това закриване, защото щеше да назове правителството на Бойко Борисов, което е от същата четирибуквена партия. В опит да се отчетат достойнствата на театъра, синият сенатор Красимир Донов призна качествата му:
"На гласуването на парите за театъра, аз се въздържах. Когато се говори за култура не може да се отчита само броят на зрителите и ефектът върху населението. Парите за изкуство винаги са полезни, независимо колко са като сума. Врачанският театър е на най-високо професионално ниво в Северозападна България."

Общественото мнение е доста по-различно от това на съветниците. Неслучайно футболните фенове вече изразиха своята позиция:

"Организирам целия фен клуб да отидем на следващата общинска сесия, за да помогнем на театъра. Във Враца кино нямаме, футболът живее на ръба. Имаме един театър."

И така, вместо финал, малко математика, която се оказва доста нужна наука за културните разсъждения около врачанските съветници. През 2012 година издръжката на местния парламент е била малко над 304 000 лева. През настоящата година парите за харчове на сенаторите са скочили със 100% или са малко над 609 000 лева. И този неморален акт се случва в дните, в които хората протестират по улиците заради тоталната мизерия, в която са набутани от политическата класа и монополите. Точно тук смятам да сложа точка на този некултурен спор, но съм убеден, че той ще продължи още на следващата сесия на местния парламент, която е на 12 май.

Футболните запалянковци от Враца изпратиха до медиите своя декларация, в която осъждат опитите на групата общински съветници да манипулират общественото мнение относно орязаната субсидия за Драматично-куклен театър- Враца. Ето и декларацията:

Декларация от клуб на привържениците "Ботев Враца Завинаги"

Уважаеми дами и господа, граждани на Враца и общината, приятели и съмишленици. Обръщаме се към вас, защото ставаме свидетели на поредния опит управляващите да ни третират като малоумни. Карат ни да повярваме, че 90 000 минус 10 000 е равно на 60 000. Е да, ама не скъпи общински съветници! Ние можем да смятаме и знаем, че 9 минус 1 е равно на 8, а 9 минус 3 е равно на 6.

Затова спрете да мислите врачани за идиоти! Казвате, че се отклонява вниманието на хората от глобалните проблеми. Е, тогава ние питаме: Културата и образованието не са ли глобален проблем, когато сме заляти от откровено порно, чалга и турски сериали? Питаме- кой глобален проблем решихте вие, през четирите години ваше управление на град Враца? Нима оправихте някоя улица? Напротив, разбихте изрязахте и надупчихте дори и малкото направени по времето на Воислав Бубев! Припомняме ви какво е състоянието на международен път Е-79 в района на гр. Враца или по-точно- пътя от бившия завод "Химко" до бившия "Млекокооп", като изключим 10 метра от отсечката, предизборно асфалтирани, в района на картинг пистата. Или имате къса памет, кой е управлявал за това време, или наистина се самозабравихте! Затова, ние ви призоваваме: Върнете парите на Драматично-куклен театър- Враца, за да ви запомним поне с едно доблестно дело!

Тук е и моментът да напомним на лицето Ангел Иванов, че бе избран с нашата безрезервна подкрепа, защото знаем, че силовите спортисти и спортистите въобще са истински мъже. Г-н Иванов, Вие засега не се показвате като такъв и ние ви приканваме да се оттеглите от Общинския съвет сам. Вие петните както нас, така и доблестните момичета и момчета, които представляват клуба по кик-бокс "Арис" и носят с гордост герба на Враца и България. За работа си в този картел, явно ще получите финансови стимули, но с всяко Ваше решение губите нашето доверие!

Клуб на привържениците "Ботев Враца Завинаги",
с председател Цветелин Цветков и зам.-председател Георги Дасколов
По публикацията работи: Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40