Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици разгледаха старинен храм във Видин

© Снимка: Росен Ракаджиев

Ученици от клуб "Храмовете във Видин- нашата свещена история" в Гимназията с преподавана на чужди езици "Йордан Радичков" с ръководител Василиса Димитрова, се запознаха с историята на старинния храм "Свети Пантелеймон", намиращ се в двора на Видинската света митрополия. Архимандрит Поликарп изнесе беседа на групата ученици. Той ги запозна с историята на църквата, начина по който се строят храмове и най-важната част в тях- светият олтар, поставянето на икони и какво е нужно да се знае за поведението в православния храм. Целта на клуба е участниците в него да осъзнаят духовната същност на българина и богатството на нашата вяра. Дейностите ще продължат с проучване и на останалите религии в град Видин и общото между тях.

© Снимка: Росен Ракаджиев

Църквата "Свети Пантелеймон" е построена през XII век. Няколко пъти е опожарявана, но бързо след това- възстановявана. Църквата е еднокорабна, състои се от преддверие, наос (средна част) и апсида (свод). Вкопана е в земята на дълбочина 1,40 м. Преддверието се отделя от наоса със стена, на която има три арковидни отвора. На северната стена в апсидата са поставени две ниши, свързани с култов обред. Преддверието и наосът са покрити с масивен, изграден от камък и тухли, полуцилиндричен свод. На южната страна на свода са отворени три прозорчета, които допълват осветлението, получено от другите пет прозореца. Според надписа, вграден до входната врата, църквата е възстановена върху по-стари основи през 1633 г. Изографисването й става през 1646 г. Старият иконостас не е запазен. Надписът гласи: "С изволение на отца и изпълнение на сина и съдействие на свети дух обнови се този божествен храм на светия и славен великомъченик Пантелеймон в лето 1633 г. ..." Отвътре стените на църквата са покрити с ценни стенописи, дело на неизвестни майстори. В притвора са изобразени св. Роман (Ромил) и ктиторът жупан Тома. Старинният храм "Свети Пантелеймон" е обявен за национален художествен паметник.
По публикацията работи: Росен Ракаджиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 септември 2024 година

Продължително  безработните лица  в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима.  Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за..

публикувано на 30.09.24 в 18:05

БДЖ с промени в разписанието на влаковете

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври , съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски..

публикувано на 30.09.24 в 14:00

Намалява пътният травматизъм в област Видин

Намаление на пътния травматизъм на територията на област  Видин отчита статистиката за настоящата година.  С почти 100 по-малко са пътнотранспортните произшествия през 2024 година, сравнено с миналите 12 календарни месеца,  съобщи главен инспектор Владимир Герасимов , началник на сектор "Пътна полиция". " От началото на годината до..

публикувано на 30.09.24 в 12:58

Театрали получиха награди на фестивал в Лом

Театралният състав към Дома на енергетика в Козлодуй спечели голямата награда на фестивала на любителските театри в Лом с постановката „Глас народен” от Бранислав Нушич. Отличието бе връчено от председателя на Народно читалище „Постоянство 1856” Недялка Трайкова. Специалната награда на Община Лом отиде при театралите от Костинброд към Народно..

публикувано на 30.09.24 в 11:42

Автомобил самокатастрофира във Враца

Лек автомобил е  самокатастрофирал  на кръстовището на бул. “Мито Орозов“ и ул. “Околчица“ във Враца тази нощ, около 03:10 часа. Колата е била управлявана от 38-годишна жителка на село Алтимир. Пробата ѝ за алкохол е била положителна – 1,76 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Павилион за билети е разбит в село Гара Орешец

Неизвестен извършител е разбил будка-контейнер за продажба на билети , която се намира в градинката до жп гарата в с. Гара Орешец . Престъплението е извършено във времето от 28-и до 29 септември. Откраднати са 392 лева, мобилен телефон и служебен печат. Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. По случая работи полицията в..

публикувано на 30.09.24 в 10:56

Детски конкурс събира творби в Берковица

Община Берковица участва в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, под мотото „Бъди смел, бъди добър!“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Целта на кампанията е да се обърне внимание към случаите на насилие над деца и между деца, да се промени обществената нагласа по темата, за да има..

публикувано на 30.09.24 в 10:07