Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Дометиан награди победителите в традиционния екоконкурс на Видин

Рисунки, есета, фотографии, предмети, изработени от екологични материали представиха участниците в традиционния екоконкурс, който се провежда ежегодно във Видин. Видинският митрополит Дометиан откри 16-ото издание на проявата, посветена на природата, духовността и здравето, в която се включиха възпитаници на почти всички видински училища.

 

"Човекът и природата са като скачените съдове- те не могат да живеят поотделно. Човекът е разпоредник на онова, което Бог му е предал- земята, природата"- каза при откриването митрополит Дометиан.

Раздадени бяха близо 30 награди в 12 категории- за рисунка, есе, фотография, видеофилм и други.

А Никол Николова от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" бе избрана за "Мис Екология 2013".

"Надявам се, че с примера, който давам хората ще пазят повече града ни" - каза за РАДИО ВИДИН 11-класничката.

Сред отличените бе и Симона Бориславова, ученичка от 8 клас в Професионална гимназия по облекло и хранене "Михалаки Георгиев". Тя получи награда за есето си на тема "Водата като необходимост и ранеите (вид кладенец- бел. ред.) при Сланотрън". Симона е от Сланотрън и е решила да пише за минералната вода край селото, защото смята, че повече хора трябва да научат за лековития извор и да идват да се лекуват тук.

"В този 16-и екоконкурс наблягаме на градската екология. Догодина екоконкурсът ще има и електронен вариант. А пет месеца по-рано ще бъдат обявени темите и критериите"- каза организаторът Богомил Петров, който е и председател на екокомисията към Туристическо дружество "Бонония", Видин, организатор на събитието. Гост на празника бе и заместник областният управител на Видин Елка Георгиева.

Във фоайето на Симфониета Видин бе поставена и фотоизложба, посветена на видинския митрополит Дометиан. Той получи фотография, на която е сниман заедно със сегашния патриарх Неофит преди години- по време на посещение на настоящия глава на Църквата във Видин.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В село Връв отбелязват Деня на река Дунав

Деня на река Дунав ще отбележат в село Връв, община Брегово.  Освен традиционното почистване на брега на реката тази година са предвидени състезание по риболов, рисунки на асфалт, приготвяне на рибена чорба, каза разказа Десислава Джегова - председател на НЧ "Съзнание 1927" - село Връв.  "Тази година решихме да има и по- весела част, в..

публикувано на 29.06.24 в 16:50

Доброволците от Лом без такси за технически и административни услуги

Общинският съвет в Лом прие предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общината. Промяната е във връзка с Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на..

публикувано на 29.06.24 в 16:37

Видин отбелязва Международния ден на река Дунав

Видин отбелязва 29 юни- Международният ден на река Дунав с фестивал Art Festival "The River“ от 28 юни до 1 юли. На днешния ден – 29 юни, се навършват и 30 години от приемането на конвенцията за опазването на реката. По този повод Община Видин и организаторите на фестивала от Event Masters, подариха на най-малките кукленото представление "Патиланско..

публикувано на 29.06.24 в 16:21

Общинските съветници в Кула разгледаха на заседание 6 точки

Общинските съветници в Кула се събраха на поредното си редовно заседание. Сред по-важните точки, които разгледаха бе предложение, внесено от кмета на общината Владимир Владимиров, относно приемане Програма за намаляване риска от бедствия на Община Кула за периода 2021-2025 година. "Всяка една община, включително Община Кула има такава програма,..

публикувано на 29.06.24 в 16:05

Илияна Йотова: "Малко е да се каже, че Белоградчик е красив град"

Белоградчик отбелязва празника на града на Петровден. Програмата започна с тържествен водосвет. Вече 118 години Белоградчик отбелязва Петровден като свой празник, каза в приветствието си кметът на община Белоградчик Боян Минков: "118 години жителите и гостите на града се събират на "Панаирището", за да отпразнуват този ден. Не може да не..

публикувано на 29.06.24 в 15:29

"Забавно лято" във Вършец за децата

Центърът за подкрепа на личностното развитие в град Вършец с подкрепата на Община Вършец организира забавно лятно училище. То ще стартира от 8 юли и ще продължи до 23 август 2024 година.  Заниманията са целодневни за деца от 6 до 10 години, през делничните дни от седмицата, от 9:00 часа до 17:00 часа.  За да запишете детето си, е необходимо да..

публикувано на 29.06.24 в 14:20

Книга за народните лечители представиха в мездренското село Зверино

Доц. д-р Йорданка Манкова- етнограф и фолклорист, един от най - добрите изследователи на Врачански регион, представи книгата си "Цер и лек да намериш" в НЧ "Факел-1926" в село Зверино, община Мездра. Книгата е посветена на народните лечители и призванието им да служат в името на човешкото здраве, като писателката е обхванала Врачанския регион, а..

публикувано на 29.06.24 в 12:03