Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата= живот, емоция, стихия

Водата е във фокус на днешното издание на "Еко Свят". Първата тема в предаването е ежегодният видински екоконкурс по повод Световния ден на водата, Деня на Земята, метеорологията и птиците. В 16-тото издание на проявата, посветена на духовността, природата и здравето, участваха възпитаници на почти всички видински училища. Младите хора представиха рисунки, есета, фотографии, предмети, изработени от екологични материали.

"Човекът и природата са като скачените съдове. Те не могат да живеят поотделно. Човекът е разпоредник на онова, което Бог му е предал- земята, природата" - каза при откриването видинският митрополит Дометиан.

Раздадени бяха близо 30 награди в 12 категории. Никол Николова от ГПЧЕ "Йордан Радичков" бе избрана за "Мис Екология 2013". Никол е член на училищния екоклуб, с ръководител Василиса Димитрова.
 

"Надявам се, че с примера, който давам хората, ще пазят повече града ни"- каза за РАДИО ВИДИН 11-класничката.

Теодора Тодорова, друг млад еколог от езиковата гимназия, разказа за предметите, показани в изложбата и изработени от екологични материали. Младежите показаха и макет на Слънчевата система, предмети от пластмасови лъжици, вестници и семена.

Сред отличените бе и Симона Борисова, ученичка от 8 клас в ПГОХ "Михалаки Георгиев". Тя получи награда за есето си на тема "Водата като необходимост и ранеите при Сланотрън". Симона е от видинското село и решава да пише за лековития извор там, защото смята, че повече хора трябва да научат за него.
 

Жури в състав архимандрит Поликарп, Аурелия Стаменова и Богомил Петров отличи и Светослав Гаврилов за фотоизложбата му "Да спасим Башовица". Светослав е любител спелеолог и от 40 години изследва пещерите в България.

"Работя от години в пещерата "Башовица". В региона има вода, която може да се използва за питейни нужди. Фауната е богата. Има и фосили от древни животни. Пещерата се намира на около 2 км. от село Орешец, но не е достъпна за масовия турист"- каза за РАДИО ВИДИН Светослав Гаврилов.

Две 10-класнички от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий"- Теодора Ангелова и Биляна Георгиева- получиха грамоти за видеоклип, а на Генади Цоков бе връчена награда за видеофилма "Да спасим Башовица". Раздадени бяха още отличия- за рисунки на ученици, за изработване на карта на замърсените места във Видин, грамота за живопис, за фотоизложба, на Зоя Младенова- за 25 години цялостна журналистическа дейност в България и Гърция.

"В този 16-и екоконкурс наблягаме на градската екология"- каза Богомил Петров, председател на екокомисията към Туристическо дружество "Бонония" Видин, организатор на събитието.

Във фоайето на Симфониетата бе поставена фотоизложба, посветена на видинския митрополит Дометиан.

Той получи снимка от Богомил Петров, на която фотографът е "запечатал" патриарх Неофит преди години по време на посещение във Видин.

 

© Снимка: Красимир Каменов

Втората тема в "Еко Свят" днес е за новото начинание на кметския наместник на село Тополовец. Живописен водопад и останки от старинна крепост ще могат да разгледат след месец любителите на разходките сред природата там.

В село Тополовец, община Кула, благоустрояват района около водопада "Петров Церак", обявен за защитена територия. Известен е като единственият водопад в равнината, но е труднодостъпен и все още непознат като туристически маршрут. 

"В близост до водопада се намират останките на старинна крепост, наричана "Пецино Кале", разказва пред Анжела Каменова кметският наместник на село Тополовец Румен Предов.

Идеята е водопадът в село Тополовец и местността "Пецино кале" да бъдат включени в общ туристически маршрут.

Останки от крепост-близнак на тази край село Тополовец има близо до сръбския град Зайчар, напомни кметският наместник на Тополовец. 

© Снимка: Красимир Каменов

Предстои и преустрояване на неизползвана сграда в землището на селото в ловна хижа. Според Румен Предов първият поход до водопада в Тополовец, може да е в началото на май. 

За благоустрояването на района засега се разчита на средства от Община Кула и доброволен труд от жители на селото.

Водопадът "Петров Церак" е част от фотопътеводител, който събира най-атрактивните водопади в България.

Уникалното издание съдържа 300 снимки и подробно описание на маршрутите.

Това е единственото печатно туристическо издание у нас, което включва авторски снимки на 60 от най-красивите водопади в страната и подробно описание на всеки от тях. 

© Снимка: zgorigrad-vr.com

В предаването днес припомняме за трагедията, сполетяла село Згориград на 1 май 1966 година, когато се къса язовирната стена на мина Плакалница- това сигурно е най-тежката промишлена авария в новата история на България за последните 100 години.

На 1 май 1966 година, малко след 11 часа, след 10-дневни непрекъснати валежи, се отприщва хвостохранилището над селото. (На снимката виждате как е изглеждало мястото преди аварията) Тежък поток утаечна маса от 450 000 куб. м. помита за минути една трета от селото и част от Враца. Разрушенията са страшни. 

© Снимка: zgorigrad-vr.com

"38 са жертвите от Згориград. 47 къщи са разрушени. Общо с жертвите от Враца, броят на загиналите е 107"- спомня си кметът на Згориград Асен Петров.

По времето на трагедията той е ученик първи курс в гимназията.

 Спомня си паниката, обхванала жителите. Разказа и за това, че хора от селото, които тогава са работили на хвостохранилището, са сигнализирали на управата за възможен инцидент, но никой нищо не е предприел... 

© Снимка: zgorigrad-vr.com

Подобна трагедия се случва през 1985 година в италианския град Тезеро. Когато там научават за съдбата на село Згориград двете селища се побратимяват.

"Площадът в Згориград е кръстен на италианския град, а в Тезеро също има площад с името на нашето село"- разказа още Асен Петров. 

Сега времето е заличило всички рани и пейзажите са приказни, а селото е познато сред любителите планинари с чистата и красива природа. Но трябва да знаем и да помним.

Снимки от драмата през 1966 година можете на видите на официалния сайт на Згориград: www.zgorigrad-vr.com.

Сегашната Общинска управа на Враца подготвя проект за ликвидиране на последствията от разлива на хвостохранилището в района на мината. 

© Снимка: Община Враца

По този повод преди дни в града под Околчица пристигнаха проф. Тотка Митова, директор на Института по почвознание "Пушкаров" и проф. Мартин Банов- специалист по рекултивация и възстановяване на нарушени терени към института. Гостите се срещнаха с кмета Николай Иванов. През 2002 година специалистите от института са направили проучвания в района и заедно с техни колеги от Италия са създали идеен проект. Намеренията на общинската управа са на базата на тези изследвания и идейния проект на експертите от института да разработят проект, който да се финансира директно от ЕС. В бъдещия проект ще залегнат дейности по събиране на хвоста в горната част на хвостохранилището, изграждането на нова стена, която да го отдели, възстановяване на каналите, заобикалящи хвостохранилището, които отново да станат легло на реката, затревяване и залесяване на района. В момента реката тече през хвостохранилището. Големият екопроект, който се очаква да е на стойност няколно милиона евро, първо ще бъде представен на редовно заседание на общинския съвет.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40