Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С редица инициативи отбелязваме Седмицата на гората

Седмицата на гората стартира на 1 април в Благоевград и бе открита от Министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков. На откриването присъстваха изпълняващият длъжността изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Красимир Каменов, директорите на ръководствата на шестте Държавни горски предприятия, на Лесотехническия университет и много лесовъди.

Във Видин Държавното горско стопаство отбелязва Седмицата със свои прояви. Организирана е изложба на детски рисунки, раздадени са фиданки на две училища за залесяване, а лесовъдите ще засадят 200 горско-плодни дървета в двора на Ловния дом в Божурица, който се стопанисва от тях.

"Това е била база за развъждане на елен лопатар, която в последните години не се използва, заради унищожаване на този вид елени. Идеята ни е да възстановим този ловен район, ако това стане, може в недалечно бъдеще да имаме и ловен туризъм.

Миналата година залесихме, пак във връзка със Седмицата на гората, парк "Владикина бахча", но дърветата изсъхнаха поради лошите метеорологични условия. Затова сега ще ги подновим", каза за РАДИО ВИДИН директорът на Държавно горско стопанство Видин Веселка Борисова.

Седмицата на гората е отбелязана за първи път в началото на миналия век. През 1925 г., на 12 април, министерството на народното просвещение съвместно с министерство на земеделието и държавните имоти с окръжно 6325/23.03.1925 г. обявяват "Седмица на гората". Това събитие става факт при един забележителен за лесовъдското образование министър на земеделието- проф. Янаки Моллов, благодарение на когото през същата тази година, отваря врати и Лесовъдния отдел при Агрономическия факултет, впоследствие Агрономо-лесовъден факултет. Това е човекът, който на дипломирането на първия випуск лесовъди през 1929 г., като Декан на факултета произнася прочувствена реч с финалните думи: "Година 1925 ще остане паметна и ще бъде записана със златни букви в историята на развитието на българското горско дело, защото събития от такава капитална важност рядко се случват в историята на народите".

През първата година на отбелязване на Празника са засадени 420 000 горски фиданки и са посети 20 кг горски семена, на следващата година те са съответно - 3 120 000 броя и 208 кг семена. През годините празникът започва да се провежда в цялата страна и добива естествена популярност. Всяка година Седмицата на гората се провежда под различно мото - като за 2013 година то е "Гората и ние".

"Целта на тази седмица е била да се приучат младите хора към грижа за гората и природата изобщо. Днес младото поколение няма никакво отношение към гората, защото се възпитава по друг начин.

Младите хора са пред компютрите и много малко от тях се интересуват от проблемите на гората. Всеки би искал през почивните си дни да отиде да покара ски, на лов или на разходка. Всички тези неща се случват в гората, а когато никой не се грижи за нея, тя няма как да ни предостави тези развлечения"- смята Веселка Борисова.

По Закона за горите от 2011 година, Горското стопанство във Видин се грижи за стопанисването и ползването на държавните гори, които към момента са около 100 000 декара. Общата площ на всички гори, независимо от собствеността им, е 330 хиляди декара, разположени на територията на 87 населени места.

Втората тема в предаването днес е за две екоинициативи, които ще стартират в Берковица. Зона за отдих и ремонт на детска площадка ще прави Община Берковица. За 10 хиляди лева ще бъде извършено почистване, облагородяване и изграждане на зона за отдих и реконструкция на детска площадка в жк. "Заряница". Почистването и облагородяването на терена включва окосяване на избуялата растителност, събиране и извозване на храсти и отпадъци. Мястото ще бъде подравнено с верижна машина и ще се оформи мини-футболно игрище. В междублоковото пространство ще се засадят дръвчета и храсти, специален кът ще бъде използван за алпинеум от речни камъни. Ще се поставят и пейки, кошчета за отпадъци, а старите детски съоръжения за игра ще бъдат боядисани. За всички тези дейности Общината ще разчита на доброволния труд на живеещите в комплекса, служители на Комунални дейности - Берковица, на Общинската администрация и на ученици от Професионална Лесотехническа Гимназия.

Много проблеми в средата за живот има в Берковица, смятат жителите на града. Всички те харесват природните дадености, но смятат, че няма достатъчно удобства и инфраструктурата е морално и технически остаряла. Основните проблеми са лошо асфалтираните улици, проблемите с водоснабдяването, липсата на достатъчно детски площадки и забавления за децата и младежите, недостатъчна спортна база. Хората често сами запретват ръкави и подобряват заобикалящите ги пространства - цветни алеи, кътове за отдих, дори футболно игрище са направили сами децата в ж. к. "Изгрев". Жителите на балканския град смятат, че трябва по-голяма активност от страна на Общината, защото има достатъчно европейско финасиране за проекти, свързани с облагородяването на градската среда- показа анкетата на Петя Генова.

© Снимка: ЦДГ "Пролетна дъга" Берковица

ЦДГ "Пролетна дъга" в Берковица също спечели финансиране от кампанията "За чиста околна среда - 2013г." към министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Озеленителната кампания и отделните дейности ще преминат под надслов "Приятели на природата".

"Децата ще се учат да разпознават растителните видове, които виреят в Берковския балкан. Ще ходят на екопоход и ще участват в екоконкурс. Ще оформят двора с дървета, храсти и цветя с помощта на родителите"- каза за РАДИО ВИДИН директорът на детска градина "Пролетна дъга" Надя Кралева.

Инициативите, в които ще участват децата, ще формират в тях екологична култура, екологосъобразно поведение и ценностна система, ориентирана към здравословен начин на живот.

© Снимка: ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

В "Еко Свят" днес се срещаме и с осмокласничката Гергана Пламенова, член на екоклуб "Зеленият Видин" към ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и с учителя по биология и ръководител на младите еколози Ирена Борисова.
15 ученика от гимназията членуват в екоклуб "Зеленият Видин". В момента се занимават със садене на цветя- в сандъчета и в градината на училището. Младежите се събират веднъж седмично и си говорят по различни теми. Сега през април планират поход по екопътека в местността "Божурица". На 19 април ще бъдат в Природонаучния музей в София. Ще отбележат и 22 април - Международния ден на Земята с поредица от изяви, които засега са изненада. Наред с планираните предварително задачи, се готвят и за голямото почистване на 20 април.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40