Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си спомним за Чернобил

На днешния ден, преди 27 години светът се изправи пред необикновена трагедия- пожар в Чернобилската АЕЦ. Цяло поколение в Европа е белязано от последиците на т. нар. "мирен атом". Веднага след катастрофата на 26 април 1986 г. загиват 31 души, а 600 хиляди, участвали в потушаването на пожарите и разчистването, са изложени на високи дози радиация. Видинчани пазят спомена как са преживяли трагедията:

"Чернобил повлия на много хора, включително и на живеещите извън района на централата. Спомням си, че жена ми беше бременна в 6-ия месец и 2 седмици след аварията направи аборт... Спомням си, че беше април или май, около празници- тогава на всички ни беше зле, защото бяхме яли зелени салати, тъй като още нищо не беше съобщено... за аварията и опасността от радиацията съобщиха по-късно..."

По-младите видинчани, родени след аварията, също знаят какво се е случило в ядрената централа на Украйна преди 27 години:

"Родителите ми смятат, че оттам е дошъл моят проблем със здравето. Гледах документален филм, в който се обясняваше причината за експлозията и последиците за човечеството и за природата."

"В ядрената енергетика винаги се търси баланса, между сигурността и цената на произведената електроенергия. Анализите и оценките на сигурността трябва да продължат", смята доц. Павлин Грудев, председател на Българското ядрено дружество.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В РЗИ Враца започват да имунизират срещу коклюш

Министерството на здравеопазването въвежда от днес – 9 май, временни противоепидемични мерки във връзка с епидемичното разпространение на коклюш в страната. От Регионалната здравна инспекция във Враца организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени с документиран период на бременността между 27 и 36..

публикувано на 09.05.24 в 08:23

52 л/кв.м. са паднали във Видин тази нощ, жълт код за днес

В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло във Видин- 52 литра на квадратен метър, в Ново село - 42 литра и в Лом - 25 литра на квадратен метър.  Жълт код за значителни валежи за 11 области в Западна България издаде за днес..

публикувано на 09.05.24 в 08:17

Снимката на 8 май 2024 година

Традиционно през месец май Регионалното управление на образованието във Видин и Видинска света митрополия връчват наградите на класираните от първо до трето място в областния кръг на Националния конкурса "Бог е любов" . И тази година училищата от областта се включиха активно в него, спазена беше и традицията да бъдат представени творби в различни..

публикувано на 08.05.24 в 18:00

Ани Арутюнян е новият областен управител на Видин

Правителството прие решение, с което назначава четирима нови областни управители на четири области, сред които и Видин.  Ани Арутюнян, която с решение на Министерски съвет от днес е назначена за областен управител на Видин до този момент беше заместник-областен управител. Тя замени на поста досегашния областен управител Иво Атанасов.  Новият..

публикувано на 08.05.24 в 17:57

Предстои 15-ият преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави във Вършец

На 11-и и 12-и май Вършец ще бъде домакин на традиционния преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави, като участниците ще бъдат от цялата страна – съобщи кметът на общината Иван Лазаров.  "Готови сме, празнично ни е. Да не забравяме, че духовата музика е част от традициите и фолклора на Северозапада. Надяваме се и времето да е..

публикувано на 08.05.24 в 16:46

Съдът наказа мъж, превозвал мигранти в Монтанско

Наложено е наказание на обвиняем по дело на Районна прокуратура - Монтана за незаконно подпомагане на мигранти , съобщиха от Апелативната прокуратура в София. През октомври миналата година в района на прохода "Петрохан" той е превозвал с лек автомобил 7 граждани на Сирия. Мигрантите не притежавали документи за самоличност, като сред тях имало и..

публикувано на 08.05.24 в 16:39

Възстановка на римски празник ще се състои в Дреновец

На 12 май в ружинското село Дреновец ще се проведе възстановка на римския пролетен празник, посветен на богинята Флора, наречен от домакините фестивал "Флоралия" . Повече за инициативата разказа кметът на община Ружинци Александър Александров : "За втора година провеждаме римския фестивал "Флоралия", който е посветен на богинята Флора. С него..

публикувано на 08.05.24 в 15:57