Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на отворените врати се проведе във видинското училище "Петко Рачов Славейков"

"За пета поредна година организираме Седмица на отворените врати, за да запознаем родителите с обучението на техните деца, каним ги да присъстват на много мероприятия и тържества, с което те стават съпричастни към живота на учебното заведение"- каза за РАДИО ВИДИН Катя Трифонова, директор на училището. Децата и родителите участваха заедно в инициативите, организирани от учебното заведение в рамките на Седмицата, която се проведе от 22 до 26 април.

Една от първите прояви бе състезанието "Мама, татко и аз". Участниците се състезаваха в дисциплините "Щафета с шишета", "Най-добър стрелец", "Весели балони" и "Най-силният отбор". Отборът на децата от 1-ви "в" клас и техните родители стана победител в състезанието. На второ място се класира 1-ви "б" клас, трети стана подготвителната група, а четвърти остана отборът на 1-ви "а" клас. За всички участници бяха осигурени предметни награди.

"Важното е, че бяхме заедно с децата си и споделихме с тях радостта от победата и се забавлявахме искрено"- каза родител от отбора-победител.

В програмата на Седмицата бе включена и драматизация на народната приказка "Мързеливата Богданка", представена от второкласници.

"Поуката, която децата се опитаха да предадат на всички нас е, че който не работи не трябва да яде. Нашите деца вече са изучавали приказката. В началото много се забавляваха, но разбраха, че мързелът не е хубаво нещо"- разказа класната ръководителка на второкласниците-театрали Маринела Иванова. Учениците показаха своите знания и по английски, немски, руски и френски език в проявата, наречена "Калейдоскоп".

"Децата се нуждаят от поле за изява, за да практикуват своите знания" - е мнението на учителката по руски език Цеца Владова.

Учениците от СОУ "П. Р. Славейков" показаха пред публика традиционни пролетни обичаи за празниците Цветница, Лазаровден и Великден в спектакъла "Пролетна магия".

"На Лазаровден лазарките ходят по домовете да пеят и стопаните на къщите им дават яйца, пари и ги изпращат до портата"- показа знания за традицията едно от децата.

"На Великден всички яйца се боядисват в различни цветове, в събота, а в неделя, на другия ден се състезаваме кой ще победи с яйцата", разказа ученик за предстоящия празник.

 В програмата на Седмицата на отворените врати бе включена и театралната постановка "Легенда за Рома" на учениците от 5 и 6 клас, с ръководител Иванка Младенова. Представлението бе изнесено в Кукления театър в града.

"За мен това е една от най-красивите легенди, която дава отговор на въпроса защо съдбата на рома е такава и откъде идва той. Една приказка за красив замък, за орисници, принц ром, който по-късно става просто странстващ ром"- обяснява избора на пиеса Иванка Младенова. Децата също харесват легендата и участват с желание още от 2 клас.

"Най- силният момент е, когато цар Бабай изпраща проклятия срещу сина си Ром, а царица Дай- благословиите си"- казва Радостина Иванова от 6 "а" клас.

"Посланието на театралната постановка е да бъдем толерантни към различните", пояснява Цветелина Георгиева от 5 "б" клас. Участниците в представлението са от училищната театрална трупа.

"Сами сме си подготвили пиесата. Въз основа на легендата написахме сценария. Имахме трудности с декорите, костюмите, репетициите, но се справихме"- удовлетворена е учителката Иванка Младенова.

В последния ден от седмицата училището проведе конкурса "Осмото търси талант". В него се включиха повече от 28 участници, които показаха таланта си пред своите връстници и тричленното учителско жури.

"Седмицата изигра своята роля и обедини усилията на деца, родители и учители. Ръководството на училището отправя своите пожелания за мир, спокойствие и надежда в името на нашите деца по повод предстоящите Великденски празници"- обяви директорът на СОУ "П. Р. Славейков" Катя Трифонова.

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40