Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомълком застроиха детската площадка във видинския жилищен квартал "Бонония"

"Градът ни остана с още една детска площадка по-малко, а в квартала ни ще се появи още една празна сграда..."- така жителите на видинския квартал "Бонония" коментираха най-новото строителство в района на блок "Бонония 1".

Новата сграда ще бъде разположена на мястото на единствената в района детска площадка, съоръженията от която сега са се озовали буквално до оградната мрежа на строежа.

"Не зная какво правят... Вижте каква мизерия е! Това ни беше единствената детска площадка в квартала! Защо да не ни вземат и нея?! Ние очаквахме да я разширят, да я оградят, да има повече тревни площи, където да играят децата, а то какво стана... Всеки гледа да забогатее на гърба на друг! Кой печепи от празните сгради в тоя град, та постоянно строят?! Вижте- в квартала това ще е сигурно петата или шестата нова сграда, която ще остане празна. Във всички стари блокове почти половината апартаменти са празни... Кой ще им ги купува тия жилища?! Хайде сега да вземат и единственото място за игра на децата! Ето ги детските съоръжения- едно върху друго... Кой родител би бил спокоен детето му да играе до строеж! Сега сме си много добре- нямаме детска площадка, извадиха люлките, затвориха ни пешеходния подход към блок 1..."- оплакаха се жители на "Бонония".

Хората твърдят, че по информация "на ухо" имотът някога бил общински, после преобразуван и продаден, а още по-късно препродаден... Всичко това било вече с давност и "Сега обитателите на блок 1 могат да се оплачат единствено на арменския поп..."
 
Потърсихме информация за новия строеж от Община Видин. В писмения отговор, който получихме се казва, че на мястото се строи жилищно-търговска сграда с автоцентър, подобект:"Търговска сграда с автоцентър", първи етап.
 
Действията се извършват с Разрешение за строителство № 20/27.03.2012 година, издадено от главния архитект на Общината. Фирмата, която извършва строителството, е видинска- "Стефи-2003" ЕООД, както е видно и от информационната табела. Координатор по безопасност и здраве за етапа на изпълнение на строежа е Пламен Митков Велков. Планираният максимален брой на работниците е 10 човека, а планираното строителство е 4 месеца. При внимателен прочит всеки видинчанин лесно ще направи връзка между имената и датите...

 
А ето и справката, която ни изпратиха от Пресцентъра на Дирекцията за национален строителен контрол, относно изискванията, на които трябва да отговаря обозначаването на всяка строителна площадка:

Съгласно разпоредбите на Наредбата за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи, възложителят или упълномощеното от него лице предварително изготвя и предава на строителя информационна табела за строежа при планирана продължителност на работите, по-голяма от 30 работни дни и възможност за работа на повече от 20 работещи едновременно или при планиран обем работа за повече от 500 човекодни.
 
При откриване на строителната площадка строителят поставя на видно място информационната табела за строежа, което при необходимост актуализира. Информационната табела съдържа:
 
1. Дата на откриване на строителната площадка;
2. Номер и дата на разрешението за строеж;
3. Точен адрес на строителната площадка;
4. Възложител/и (име/на и адрес/и);
5. Вид на строежа;
6. Строител/и (име/на и адрес/и);
7. Координатор/и по безопасност и здраве за етапа на инвестиционното проектиране (име/на и адрес/и);
8. Координатор/и по безопасност и здраве за етапа на изпълнение на строежа (име/на и адрес/и);
9. Планирана дата за започване на работа на строителната площадка;
10. Планирана продължителност на работа на строителната площадка;
11. Планиран максимален брой работещи на строителната площадка;
12. Планиран брой строители и лица, самостоятелно упражняващи трудова дейност на строителната площадка;
13. Данни за вече избрани подизпълнители.

Строителните площадки в урбанизирани територии, по пътища или на територията на действащи предприятия, включително изкопите за изпълнение или ремонт на подземни мрежи и съоръжения, се ограждат с временни плътни огради съгласно изискванията на съответната общинска администрация и се сигнализират със съответните знаци и табели, а при необходимост и със светлинни сигнали.
 
Необходимите ограждения на строителните площадки и изкопите на линейните инженерни мрежи извън урбанизираните територии се решават с инвестиционния проект.
 
При извършване на СМР по фасади в населени места, работната площадка задължително се огражда с предпазна мрежа, когато височината на пода на площадката е по-голяма от разстоянието, на което е възможно да преминават хора или превозни средства. За нарушения на горните разпоредби отговорните лица подлежат на санкции и глоби.

По всичко личи, че на обекта всичко си е законно... А въпросите за моралност на действията в днешно време и в днешния Северозапад са си чиста утопия...
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Илияна Йотова: "Малко е да се каже, че Белоградчик е красив град"

Белоградчик отбелязва празника на града на Петровден. Програмата започна с тържествен водосвет. Вече 118 години Белоградчик отбелязва Петровден като свой празник, каза в приветствието си кметът на община Белоградчик Боян Минков: "118 години жителите и гостите на града се събират на "Панаирището", за да отпразнуват този ден. Не може да не..

публикувано на 29.06.24 в 15:29

"Забавно лято" във Вършец за децата

Центърът за подкрепа на личностното развитие в град Вършец с подкрепата на Община Вършец организира забавно лятно училище. То ще стартира от 8 юли и ще продължи до 23 август 2024 година.  Заниманията са целодневни за деца от 6 до 10 години, през делничните дни от седмицата, от 9:00 часа до 17:00 часа.  За да запишете детето си, е необходимо да..

публикувано на 29.06.24 в 14:20

Книга за народните лечители представиха в мездренското село Зверино

Доц. д-р Йорданка Манкова- етнограф и фолклорист, един от най - добрите изследователи на Врачански регион, представи книгата си "Цер и лек да намериш" в НЧ "Факел-1926" в село Зверино, община Мездра. Книгата е посветена на народните лечители и призванието им да служат в името на човешкото здраве, като писателката е обхванала Врачанския регион, а..

публикувано на 29.06.24 в 12:03

"Забавно лято в библиотеката" в Мездра

От 1 юли /понеделник/ в НЧ "Просвета 1925"- Мездра започва "Забавно лято в библиотеката", което ще продължи без прекъсване до 30 август. Заниманията с децата ще се провеждат в понеделник, сряда и петък от 9.00 до 11.00 часа. Понеделникът е предвиден за предизвикателство за четене на книги – от задължителните за четене, до любими на децата по техен..

публикувано на 29.06.24 в 10:51

Международен етнофестивал се проведе в Майор Узуново

Във видинското село Майор Узуново се проведе Деветият международен етнофестивал за хора с увреждания "Балканска среща" . Фестивалът се провежда по инициатива на фондация „Подкрепа за реализация“ - гр. Видин и сдружение ЦДП от сръбския град Зайчар, като всяка година двете организации си разменят домакинството. Тазгодишното издание събра..

публикувано на 29.06.24 в 10:15

Търсят се кадри в образованието във Врачанско

Детски градини и училища в област Враца си търсят преподаватели и помощен персонал. В разгара на лятото свободните работни места бяха обобщени в справка, изготвена от регионалното управление на образованието във Враца. Четири са свободните позиции в ДГ "Европейчета" в града под Околчица, като три от тях са за учители и едно за помощник възпитател...

публикувано на 29.06.24 в 10:04

„По следите на козлодуйските думи – 2“ е при своите читатели

В Козлодуй ще бъде представен поредният втори брой на литературния сборник „По следите на козлодуйските думи“ на издателство Медия груп – град Враца. Изданието е част от творческата дейност на Литературен клуб „Нашето слово“ в Козлодуй. предпечатната подготовка е дело на Калин Младенов. Творби на 46 автори са включени сборника. Идеята..

публикувано на 29.06.24 в 09:00