Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Танци край Дунава" се вихрят във Видин

Момичетата от културно-просветното двужество "Железничар" Кралево, Сърбия, пяха на видинска сцена "Садила Яна ран бел босилек", а после подкараха нашенски стъпки в танца "Бугарка от Лесковац"- така ще запомни публиката първата концертна вечер от Деветото издание на международния фолклорен фестивал "Танци край Дунава".
 
В тазгодишното издание на фестивала гости на Видин са над 120 участници от три държави- един състав от Сърбия, два от Румъния и два от България.

 
Традиция е международният фолклорен фестивал "Танци край Дунава" да започва с неформална среща на участниците с кмета на града. В залата на Общинския съвет кметът Герго Гергов се разговори с ръководителите на фолклорните състави и с артистите.

"Вашето талантливо присъствие ще предизвика заслужени аплодисменти от публиката. Желая ви да намерите в нашия град много нови приятели и да се чувствате като у дома си"-
пожела на гостите видинският градоначалник.

С дефиле трупите от Сърбия, Румъния и България се отправиха към откритата сцена пред художествената галерия "Никола Петров" в Крайдунавския парк на Видин, където заместник кметът на Община Видин Борислава Борисова приветства участници и публика и обяви Деветия международен фолклорен фестивал "Танци край Дунава" за открит.

По един представител от всеки ансамбъл произнесе на своя език символичния поздрав на фестивала:
 
"Нека живеем в мир, и празнуваме нашето приятелство с песен и танц!"
 
Знамената на трите държави се развяха в единия ъгъл на сцената. Архимандрит Поликарп благослови труда и добрата воля на артистите и концертът започна- всеки състав се представи с 30-минутна програма.

Първи на сцената излязоха домакините и организатори на фестивала- Представителен фолклорен танцов ансамбъл "Цвят" и Детски танцов състав при читалище "Цвят" Видин.
 
След тях с много професионализъм публиката завладяха танцьорите, музикантите и певците от Представителен фолклорен ансамбъл "Данубиос"- Турну Северин, Румъния.
 
А после гостите от културно-просветното двужество "Железничар" Кралево, Сърбия, изпълниха Крайдунавския парк с цветове, настроение, усмивки и познати ритми.
 
Завършиха фолклорния букет на първата фестивална вечер младежите от Бистрица, Румъния.
 
Те идват от селцето Рунку Салвей и с много любов изучават и обработват местния фолклор, за да го представят пред публика с всичкия му чар и уникалност.

На 29 юни вторият концерт от Международния фолклорен фестивал "Танци край Дунава`2013" ще започне в 19 часа. Мястото остава непроменено- откритата сцена пред художествената галерия "Никола Петров" в Крайдунавския парк на Видин.

Преди това през деня на 29 юни гостите ще посетят културни и исторически забележителности в област Видин- като Средновековната крепост "Баба Вида", Феномена Белоградчишки скали, пещерата "Магура" и други интересни туристически обекти.

 
Началото на фестивала е поставено преди 16 години по инициатива на читалището и с решение на Общински съвет Видин.
 
Международната изява е част от Националния културен календар за 2013 година.
 
Целта на фестивала е да съхрани и опази културното наследство на страните-участнички, да създаде трайни международни културни контакти, да обогати културния живот на нашия град и да подпомогне развитието на културния туризъм.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59

Група за стари градски песни "Мездрея" на национален фестивал

Изпълнители от Група за стари градски песни "Мездрея" ще участват в Националния фестивал за стари градски и шлагерни песни "В прегръдката на Танголита" . Фестивалът се провежда в Нова Загора и тази година ще е второто му издание. Той има конкурсен характер и в него ще участват непрофесионални вокални изпълнители над 18 години в три категории -..

публикувано на 05.10.24 в 14:43

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено тази вечер, съобщиха от местната управа.  По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, сградата на администрацията ще бъде  осветена в зелено на 5 октомври от 19:15 часа. Инициативата се осъществява съвместно с Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и цели популяризирането в..

публикувано на 05.10.24 в 12:35

Ремонтират улици в община Борован

В Община Борован върви работата по изпълнение на инфраструктурния проект за "Ремонт и рехабилитация на улици в Oбщина Борован".  На 2 септември е открита строителната площадка и ремонтните дейности по населените места. По проекта се предвижда да се извърши реконструкция и рехабилитация на следните улици: село Борован – ул. "Тошка Петрова' ;..

публикувано на 05.10.24 в 10:00

Маркови дрехи за благотворителност ще продават в Монтана

Маркови дрехи на достъпни цени ще се предлагат в Монтана. Идеята е на инфлуенсърките Йоана Димитрова, Ивомила Петкова, Ванеса Кьосина и Симона Колева. Певицата Йоана Димитрова е от Монтана, финалист в популярен музикален формат. В момента Йоана гледа едногодишната си дъщеричка. Подобен базар се организира за първи път в Монтана "Ще продаваме..

публикувано на 05.10.24 в 09:35

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани в област Враца

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани във Враца и областта от Сдружението за модерна търговия. Организацията обединява едни от най-големите търговски вериги, които притежават над 750 обекта с близо 24 000 служители в цяла България.  Компаниите от сдружението оперират в сферата на бързо оборотните стоки, бяла и черна техника, продукти за..

публикувано на 05.10.24 в 09:16