Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две гимназии в Монтана се сляха- и двамата директори искат да управляват...

Две гимназии в Монтана се сляха- от 15 юли Професионалната техническа гимназия "Юрий Гагарин" и Професионалната гимназия по електротехника "Христо Ботев" стават едно училище, като учениците от бившето ТМТ ще учат в сградата на електрото. Сливането е заради малкото ученици в бившия механо-техникум и заради предстоящото откриване на филиал на Техническия университет "Ангел Кънчев"-Русе в Монтана. Филиалът ще се настани в сградата на бившето ТМТи се очаква да приеме първите си студенти през следващата учебна годна.

© Снимка: Любо Андреев

Проблемите със сливането ще доведат до съкращения на част от персонала. Няма яснота кой ще бъде директор на новото учебно звено. До сега шеф на електрото бе Добри Александров, а на ТМТ- Мартен Калеев. Педагози от електрото обаче са на мнение, че сградата не трябва да върви с директора и са заявили, че не желаят Мартен Калеев да им бъде директор. В дуела за директорския пост вече открито се ползват всякакви средства:

"Мартен Калеев и Добри Александров са представили заключения от ТЕЛК за заболявания, които им гарантират работното място", поясни Татяна Петрова, началник на Регионалния инспекторат по образование в Монтана.

С проблема е запознат на нарочна среща заместник областният управител Милен Гечовски, който днес разговаря с колектива на бившето ТМТ. На срещата Енеза Ангелова, председател на местната структура на Синдиката на българските учители заяви:

"Грешките са допуснати на ниво инспекторат и министерство. И сега би трябвало същите тези институции да ги оправят. Най-напред трябваше двата колектива да се съберат и да решат, че трябва, след като ще бъдат ново училище, заедно да правят приема. Не може едното да си прави приема и другото да си прави прием."

Областният управител на Монтана е насрочил разговор с двамата директори на преструктурираните гимназии, за да се намери най-доброто решение на назрелия конфликт.
По публикацията работи: Любо Андреев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40