Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител на Видин представи своя екип и приоритети

На първата пресконференция след встъпването и длъжност, Областният управител на Видин Кръстьо Спасов обяви ресорните ангажименти на двамата си заместници- Николина Ванчева и Николай Тодоров:
 


"На Николина Ванчева съм възложил образованието и науката, културата, социалните дейности, здравеопазване, туризъм, спорт и младежки дейности, неправителствени организации, екология, регионално развитие по горепосочените сфери и обществените поръчки. На Николай Тодоров- икономика и бизнес, енергетика, инфраструктура, земеделие и гори, регионално развитие в горепосочените сфери."

"Инициативността и идеите трябва да тръгват от Видин", мотивира екипната позиция заместник областният управител Николай Тодоров.

След представянето на своя екип, областният управител се спря на приоритетите, по които ще работи за по-ефективното управление на администрацията и цялостното развитие на региона. Той информира за предприетите до момента действия и инициативи, месец след като пое за втори път управлението на държавната администрация в област Видин.

"Факт е заповедта за връщането от 1 септември 2013 година на Митницата във Видин. Водим разговори и подготвяме връщането и на другите структури"- обеща областният управител.

Сред приоритетите на новия управленски екип на Областна администрация Видин на първо място са проблемите на инфраструктурата. Вече са предприети действия за рестарта на инициативата за изграждането на пътен тунел под прохода "Петрохан". За осъществяването на проекта инж. Спасов е потърсил съдействието на министъра на инвестиционното проектиране проф. д-р арх. Иван Данов. В писмо до министър Данов той поставя въпроса относно възможностите за възлагане на предпроектни проучвания за изграждането на тунел под Старопланинския проход.

"Изграждането на тунела е особено актуално поради факта, че в този участък пътят София-Монтана се явява най-късата връзка по направление на коридор №4", подчерта областният управител. Той уточни, че с изграждането на обекта трасето ще се скъси с 46 км. В момента пътят в участъка Монтана-София през прохода "Петрохан" е с обща дължина 99 км и е трудно проходим през планинската част, особено при зимни условия.

"Строителството на тунел под прохода "Петрохан" е приоритет в Регионалния план за развитие на Северозападния район за планиране за следващия програмен период 2014-2020 година. Ускоряването на реализацията му става особено наложително след пускането в експлоатация на моста при Видин-Калафат. Директната и по-къса пътна връзка през планината е добра алтернатива за натовареното движение по автомагистрала "Хемус", в участъка Ботевград- София. Тя ще осигури значителна икономия на време и гориво при транспортирането на пътници и товари, и подходящи условия за интензивния вътрешен и международен автомобилен трафик. С изграждането на тунела, този участък от транспортен коридор №4 ще отговаря на всички съвременни изисквания за бързо и удобно придвижване в посока Видин-Кулата-Солун, Гърция", обясни областният управител и уточни, че за изграждането на тунела има разработени 3 варианта, с дължина от 7,105 км до 9,201 км. Прогнозната стойност на инвестиционните разходи е изчислена на около 200 млн. евро. Областният управител на Видин припомни, че през 2008 година Министерството на транспорта е обявило открита процедура по ЗОП, която впоследствие е била прекратена, за "Предпроектно проучване по направление на път II-81 София-Гинци-Петрохан-Монтана, като експресен път, с възможност за изграждане на пътен тунел при Петрохан".

Като важна за старта на новия му мандат информация, Кръстьо Спасов обяви финансовото състояние на Областната администрация:

"Издръжката на Областна администрация Видин за 2013 година е 69 813 лева. За първото полугодие са изразходвани 68 272 лева- т.е. за второто полугодие няма средства. Има и неразплатени просрочени плащания в размер на 39 195 лева."

Предстоят разговори за намиране на решения как да бъде стабилизиран опразненият бюджет на Областна администрация Видин. Част от решението вероятно ще бъдат и задължителните 10% съкращения на щата, разпоредени от правителството.

"Радвам се, че заварих голяма част от експертите на Областна администрация Видин, които оставих в екипа през 2009 година, на работните им места. Такава стабилност в кадрите е важна"- подчерта Кръстьо Спасов.

Областният управител на Видин ще поиска с писмо от общините да извършат ревизия на административните си режими. Кметовете на 11-те общини в региона ще трябва да подадат актуална информация за действащите по места Наредби за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

"Целта е да се установи кои такси и услуги са необходими и кои трябва да бъдат премахнати като административна тежест. Ще се засили контролът върху онези решения на Общинските съвети за въвеждане на такси, които създават проблем за гражданите и възпрепятстват бизнеса", заяви областният управител.

Инж. Кръстьо Спасов поясни принципите, на които ще стъпят Обществените съвети към Областна администрация Видин, които се сформират в момента. Идеята е да се създадат обществени съвети към всеки областен съвет или комисия, които да работят по секторните политики и програми на професионално експертно ниво. Отправена е покана към неправителствени организации, професионални обединения, сдружения, инициативни комитети, синдикати, да определят своите експерти, които по компетентност да се включват в състава на съответните обществени съвети. В момента се изготвя статут за работата им.

Сред основните приоритети са още откриването на филиал на висше учебно заведение във Видин, привличането на инвеститори и повишаването на капацитета на администрацията за качествено и ефективно обслужване на гражданите и бизнеса.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Крайдунавският парк на Видин

Снимката на 5 юни 2024 година

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в  обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 18:00

Машинист е задържан за инцидента с локомотив в Лом

Машинист е заподозрян за извършител на повредата на маркучите на спирачната система на локомотив на жп гарата в Лом на 1 юни. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Разследването продължава. Под ръководството на Окръжната прокуратура в Монтана за няколко дни полицаите от Лом установиха извършителя. Това е машинист с..

публикувано на 05.06.24 в 16:24

Обвиняем за телефонна измама в Монтанско отива на съд

Районна прокуратура – Монтана предаде на съд 30-годишен мъж, обвинен в телефонна измама .  Разследването по делото е започнало след постъпил сигнал в полиция за измама на възрастен мъж. В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства за извършено престъпно деяние. Към декември 2022 г. 85-годишният мъж живеел със съпругата си в..

публикувано на 05.06.24 в 16:09

Полицията задържа заподозрян за срязаните спирачки на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър режещ предмет пет маркуча от пневматична машина, захранващи спирачките. В резултат..

публикувано на 05.06.24 в 15:22
Явор Цанев и Александър Цонков

Гост-автори ще участват в "Базар на книгата" в Мездра

Едни от специалните гости на "Базар на книгата" в Мездра на 22 юни ще са авторите  Александър Цонков и Явор Цанев , съобщават организаторите на инициативата.  Александър Цонков  е роден в Сливен. Завършил е френска паралелка в ГПЗЕ "Захари Стоянов", а след това специалностите „Туризъм“ и „Маркетинг“, съответно като бакалавър и магистър в УНСС в..

публикувано на 05.06.24 в 15:16

Седмокласници посетиха СУ "Цар Симеон Велики" във Видин в Деня на отворените врати

Ден на отворени врати се проведе  в СУ "Цар Симеон Велики"  във Видин. Седмокласници от Основните училища "Иван Вазов" и от "Любен Каравелов" в града имаха възможност да разгледат кабинетите по природни и хуманитарни науки, да се запознаят с тяхната мултифункционалност и да разгледат базата на учебното заведение.   "Сега отиваме към..

публикувано на 05.06.24 в 15:08

Медицински хеликоптер от Румъния транспортира пациенти от Враца до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ . Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът, на 80 години и жената, на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 14:32