Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Мачорска за Дунав мост Видин-Калафат в снимки и текстове

Днес в "Калейдоскоп" си говорим със Соня Мачорска- до скоро експерт "Връзки с обществеността" в Информационния център на испанската фирма-строител на Дунав мост 2.
 
Центърът затвори врати след почти петгодишно съществуване, но историята на строителството е съхранена и събрана в книга-албум "Дунав мост Видин-Калафат", с автор днешният ни събеседник.
 
Много бяха скептиците, които, преди да бъде открит новият мост, го определяха като "мост за никъде". За щастие реалността ги опроверга.
 
Мостът е факт, а трафикът по него е толкова интензивен, че за първите 15 дни след пуска в двете посоки бяха преминали общо 23 365 моторни превозни средства! Ако този темп се запази, очакванията са през първата година от експлоатацията на съоръжението броят на превозните средства, които ще минат по него, да стигне и мине 150 хиляди.
 
Вече е факт и първата редовна автобусна линия Видин-Калафат, както са факт и регулярните летни разходки на жители от единия град в другия.
 
Дневни и нощни снимки на моста пътуват из интернет към всички точки на света като споделени картички- още едно доказателство, че Мостът вече се възприема и като една от забележителностите на региона.
 
Приятна изненада за туристите има отскоро в Калафат- в един от най-популярните ресторанти на румънския крайдунавски град бе открита зала "Видин".
 
А първите гости бяха представители на медиите и бизнеса от България и Румъния. Идеята е на собственика Константин Кирицеску и на журналиста Иван Жуветов. Точно тази нова зала "Видин" избра Соня Мачорска за представяне на своята книга.

"Първоначално нямах намерение да правя книга. Но когато през годините виждах колко много хора- и строителни специалисти, и туристи, проявявт интерес към различните фази от строителството (на обекта са идвали екипи на "Discovery Channel", "Le Bloguer"-Arte, "Deutsche Welle", "ITV"- Wales, "FINANCIAL TIMES" , ARD)- реших, че трябва да събера, подбера и подредя богатия снимков материал, който се трупаше.
 
И книгата се получи. Тя съдържа в по-голямата си част фотоси от всеки етап на строителството на уникалното транспортно съоръжение. Някои от дейностите вече могат да се видят само на снимки и видео, защото след като са си свършили работата, гигантските строителни машини са били демонтирани.
 
Сигурна съм, че книгата ще е особено интересна за студенти и преподаватели от висши учебни заведения по строителство и архитектура, геодезия и железопътен транспорт и от България, и от други страни, както и за всички, които искат да научат повече за най-новия мост над река Дунав.
 
 
Обектът вече става притегателен център за дипломати, евродепутати, политици, граждани от цяла България. Текстовете са на три езика- български, английски и испански. Обмислям идеята и за допълнително издание, предназначено специално за приятелите ни от Румъния, което да бъде допълнено и с превод на румънски език"- казва Соня Мачорска.

Освен етапите на самото строителство, в книгата-албум "Дунав мост Видин-Калафат" читателите ще могат да видят как са се променили бреговете на реката при двата града, както и първите фази на възстановяване на екосистемите след оттеглянето на строителните машини. Книгата съдържа и фотоси на част от експонатите, които Соня Мачорска е подарила на Регионалния исторически музей във Видин.

"Предмети от строежа на дарени на Историческия музей във Видин, за да бъде подредена постоянна експозиция за историята на съоръжението- мостри от предварителните геоложки проучвания; от желязото и бетона, използвани в първите фази; части от вантовата конструкция и от контактната мрежа по ж.п. инфраструктурата; работното облекло на българския работник, прерязал лентата при откриването на моста на 14 юни 2013 година; образци от всички предпазни средства, използвани по време на строителството"- изрежда Соня.
 
Кога видинчани и гостите на града ще могат да ги видят- с този въпрос в музея отиде Светлана Стоенелова.

"Всичко зависи от инициативността на директора на музея"- лаконичен бе уредникът в отдел "Най-нова история" Пламен Никодимов.

Само за сравнение- дни след първата копка на Водния цикъл във Враца, в Регионалния исторически музей там бе открита нова постоянна експозиция за изключително важния за врачани строителен проект. Но във Видин не е така...

"Всички публикации за проекта "Дунав мост Видин-Калафат" от 2009 година до днес, подредени в 15 големи папки-класьори, както и 9 албума със снимки и филми вече са в Държавен архив Видин"- напомня още Соня Мачорска.

Макар че книгата-албум "Дунав мост Видин-Калафат" още не е на свободен достъп за купувачи, екземпляри от изданието Соня вече е дарила на националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в София и на видинската регионална библиотека "Михалаки Георгиев". По любопитен маршрут е "заминала" една книга:

"Подарих я на президент на голяма туристическа компания от Колумбия.
 
За мен това е също символика- строител на Моста бе испанска фирма, надзора осъществиха французи и британци- иска ми се да вярвам, че през тези години на смесване на култури градът ни вече не е същият. Мостовете са първо духовна връзка между хората, а след това и пътища. Дано промените, които вече са факт в самочувствието и манталитета на видинчани, скоро да получат и икономически израз и благосъстоянието на хората в нашия град да се подобри"- обобщава Соня Мачорска.

 
 
Веднага след презентацията на книгата в зала "Видин" в Калафат бяха учредени две приятелски дружества- българско "Приятели на Калафат" и румънско- "Приятели на Видин".
 
 
Снимки: Соня Мачорска и РАДИО ВИДИН- АРХИВ.
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50