Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо пием от чешмите с изворна вода?

76 местни обществени водоизточници има на територията на област Видин. Това са чешмите, от които тече вода от естествени водоизточници и от които там, където ги има, хората масово ходят да наливат вода. Контролира ли се водата в тези чешми?- попитахме Регионалната здравна инспекция във Видин.

"При тези чешми няма пречистване на водата, няма дезинфекция, затова хората с удоволствие си наливат вода от тях. Преди години създадохме един регистър и сега следим два пъти годишно качеството на водата в тези чешми"- обясни д-р Антон Петров, директор на Дирекция "Здравен контрол" в РЗИ Видин.

В село Гара Орешец обществена чешма няма. При изграждане обаче на нов обект, кметството има намерение да направи такава. Иначе около селото има 4 изворни чешми.

"Ние знаем, че водата е добра, даже за едната гарантираме, че е с минерална вода и хората най-много от нея наливат вода"- каза пред Ани Цекова кметът на село Гара Орешец Костадин Филипов.

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Крайпътни чешми, от които хората използват водата за пиене, има и в община Чупрене. Кметът Ваньо Костин също не знае дали се контролира водата, но казва, че откакто ги има чешмите, никой не се е оплаквал от качеството на водата:

"На разклона на село Търговище за село Репляна има една чешма, която се ползва от целия район. Тази вода е лековита, казват, че почти се доближавала до горнобанската вода и е факт, че много хора я ползват. Тези чешми се ползват повече от 50 години и до сега оплаквания не сме имали."

Коя е най-хубавата вода за пиене от обществените водоизточници, които се водят в регистъра на здравната инспекция- ето мнението на експерта, който взима проби и изследва водата, д-р Антон Петров:

"Един от най-добрите местни водоизточтици е чешмата на кантона между селата Чупрене и Върбово. Много добри характеристики има водата. Другата чешма е между Ботево и Симеоново."

Втората тема в "Еко Свят" е провокирана от родители, които потърсиха съдействието на РАДИО ВИДИН- според тях във видинския парк "Владикина бахча" се пускат много домашни кучета без повод и намордник. Припомняме, че там наскоро бе построена детска площадка, която събира много майки с деца. А животните играят в непосредствена близост до децата.

"Има много кучета в парка и ги водят без намордници. Ако тръгне това куче как стопанинът ще го спре?... Случвало се е куче да уплаши детето... Не, не се е случвало куче да уплаши детето ми... В онази алея знам, че ги разхождат. Страхувам се за детето си. Коя майка не би се страхувала"-
споделиха родители в анкета на Весела Асенова.

Потърсихме за коментар по темата и Община Видин. Получихме писмен отговор и копие на Наредбата за реда на притежаване и отглеждане на домашните кучета, в която се уреждат въпросите с местата за разхождане на домашните любимци. По силата на цитирания документ, стопаните са длъжни да водят кучетата на повод, а от породите с тегло над 25 кг.- и с намордник извън местата за свободно разхождане. Собствениците също трябва да носят със себе си паспорта на животното.

Обърнахме се и към стопаните на кучета, за да чуем и тяхното мнение. Хората твърдят, че много по-опасни и агресивни са бездомните кучета и те са истинската опасност за децата. Оплакват се и от видинчани, които хранят бездомните животни с притеснението, че ако спрат да ги гледат, животните може да станат агресивни.

Общината да направи заграждение, в което хората да си водят кучетата, искат собствениците на домашните животни. Те недоумяват как по-възрастни хора насаждат страх у децата си от кучетата и то, твърдят- безпричинно. Казват и че почистват в парка след животните и че полянката, на която пускат кучетата да тичат и играят, е чиста и това всеки може да види.

Видинчани могат да подават сигнали за водене на кучета в забранените
зони, без намордник, за агресивно поведение и за др. нарушения в Информационния център на Община Видин.

Третата тема в предаването днес е за чистотата и озеленяването в населените места на община Брегово.

Площадът в Брегово винаги е изметен и добре поддържан, цветните алеи са с цветя- окопани и без трева, пейките са здрави и на тях, особено през лятото, седят деца, баби и дядовци. За озеленяването и почистването грижата имат работещите по мерките за временна заетост.

"В селата на територията на общината също има назначени хора за озеленители. Там малко по-трудно вървят нещата, защото ние не можем да си позволим закупуването на цветя и всичко става с подръчни средства. Не вярвам от следващата година да можем да возим боклука си на Регионалното депо за битови отпадъци във Видин, защото не знам дали то ще бъде открито. Сега извозваме боклука на депото в Димово. Нашите сметища са закрити и вече се водят депа за биоразградими отпадъци. На тях извозваме само това, което се изнася от дворовете. Хората се научиха и няма хаос в изхвърлянето на битивите отпадъци"- каза инж. Надежда Иванова, главен експерт "Земеделие, екология, гори" при общинска администрация Брегово.

На площада в Брегово поговорихме с една от жените, наети да се грижат за зелените площи. Пожела да остане анонимна, но сподели, че е доволна от тази работа, защото преди е била за дълго време на борсата.

В началото на миналия месец кметът на община Брегово Милчо Лалов сигнализира за поразени овощни дървета и гори от гъсеницата гъботворка.

© Снимка: Огнян Башлийски

"Бяха засегнати около 4000 декара части и държавни гори. Оплакваха се и много хора за поразени дървета в дворовете. Сега този проблем позатихна. Доколкото имам информация, е пръскано и се надявам да отшуми съвсем. Миналата година нямаше такава инвазия, но за съжаление сега вече гъсеницата се прехвърли на овощните дървета",
обясни Надежда Иванова.

По-голямата част от държавните гори, които са нападнати от гъсеницата гъботворка, са третирани с подходящия препарат. Нашествието на този вид гъсеница трае поне три години и това се отразява неблагоприятно на гората. Щети по гората ще има, но няма да са толкова големи и дърветата след време ще се възстановят.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40