Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топлят ли по-добре маркираните дърва?

Лято е. Жега. Но и време, в което започва подготовката за осигуряване на отопление за зимата. Хората от селата масово се отопляват на дърва и въглища, а не са малко и гражданите, които нямат възможност да се топлят на ток през зимата...
 
Имат ли готовност в Горско стопанство да пуснат на пазара дърва за огрев и колко от тях ще са на преференциални цени? И можем ли сами да си набавим дърва от гората?

"По-голямото количество от дървесината, която предлагаме за продажба, задължително преминава през тръжна процедура. В нея участват фирми за купуване на количества на едро. Само малка част предлагаме за продажба на местното население. Има два варианта за добив на дървесина от частни гори- законът позволява на собствениците на гори сами да добиват дървесината без право на продажба, а втория вариант е, ако се касае за по-голямо количество дървесина, собствениците на гората да сключат договор с фирма за добив. Това става след издаване на позволително за сеч", обясни заместник директорът на Държавно горско стопанство Видин Радослав Николов пред Нора Йоцова. Радослав Николов коментира и незаконната сеч. Такава често се извършва в гори, които собственикът няма възможност да наглежда. Разпокъсаността на горите- редуването на държавни и частни, също води до невъзможност да бъдат опазени. Ако собстник на гори установи, че има незаконна сеч, трябва да подаде жалба в Горско стопанство Видин или при органите на МВР.

"Все още се изготвят списъците, по които хората ще получават дърва за огрев на преференциални цени. Около 120 хиляди кубика се дават всяка година на хората за отопление", казва и Юри Миков, директор на Северозападно държавно предприятие Враца:
 
"На територията на нашето предприятие 45% от горите са частни. На много общини ние не правим такива списъци, понеже там няма държавни гори. Дърва има навсякъде и в достатъчно количество. В график върви и залесяването."

Втората тема в "Еко свят" е за съвместната инициатива "Стара планина - вдъхновение за селски и междукултурен туризъм", на две български и две сръбски организации от двете страни на Стара планина. Инициативата ще продължи до пролетта на 2014 година. Срещите и планираните дейности ще се извършват в градове на област Монтана и област Ниш.

"Вършец е един от градовете, в които ще се случват основните дейности. Всеки от партньорите има различен тип дейности. Нашите са базирани на интересите, които развиваме през последните 10 години. Чрез култура, изкуство и образование търсим начини за вдъхване на нов живот на изоставени места в Западна България. Към инициативите ще бъдат привлечени и деца", каза за РАДИО ВИДИН Мариана Асенова от "Фондация за нова култура".

"Българската асоциация за алтернативен и селски туризъм съществува вече 18 години и през последните години активно работи върху изграждането и популяризирането на екопътеки в България", каза за РАДИО ВИДИН Даниела Цолова, представител на Българска асоциация за алтернативен и селски туризъм. Предвиждат се обучения и от сръбска страна. 
 
През следващите месеци една от дейностите е артистично акцентиране върху изоставени места, така че да бъдат интересни за потенциални туристи. Присъствахме на такова артистично акцентиране: спектакъл - пърформанс "Аз и моите обувки", подготвен от деца от Вършец и Берковица.
 
По интересен и забавен начин- чрез музика и танц, децата запознаха гостите с характерните за Вършец местни ястия, с изоставените вили и столове за хранене, с местите забележителности. Те припомниха и факта, че Във Вършец е построена първата държавна минерална баня, там се намира и първото царско казино.

© Снимка: Парк "Врачански Балкан"

Празникът във врачанското село Миланово е третата тема в "Еко Свят".
Събор-курбан се проведе на 15 август в село Миланово, разположено във Врачанския балкан над Гара Лакатник.
 
Празникът е посветен на 520-годишнината от построяването на църквата "Рождество на Пресвета Богородица". Съборът започна с водосвет, след това бе открит нов туристически маршрут Свражен - Старо село, а завърши с концертна програма.
 

© Снимка: Парк "Врачански Балкан"

"
Туристическият маршрут е инициатива на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Това е един от поредните маршрути, които предстои да бъдат открити на територията на Парка. Пеша преходът е около 3 часа, а с планински велосипед може да бъде изминат за около 2 часа. Маршрутът преминава през местността Валови воденици, където все още могат да се видят останки от тях. По дължината на маршрута ще бъдат поставени информационни табели, които ще разказват историята на региона",
каза за РАДИО ВИДИН Оля Генова, експерт "Връзки с обществеността и образователни програми" към Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

© Снимка: Парк "Врачански Балкан"

"
Храмът "Рождество на Пресвета Богородица", който е част от новия маршрут и пред който жители и гости празнуваха събора на Миланово, се нуждае от спешна реставрация",
каза за РАДИО ВИДИН кметът на Миланово Веселин Петков.

Според надпис над входа, който вече е почти заличен, църквата е завършена на 15 юли 1492 година. Описана е в книгата "От началото към вечността" на бившия директор на основното училище в Миланово Цветана Динова. Информацията по табелите, които ще бъдат поставени по маршрута Свражен- Старо село, е от книгата на Цветана Динова. Тя е пенсионерка от 1997 година, учител по български език, директор на основонто училище в Миланово до пенсионирането си. Решава да напише книга за Миланово отдавна, но все не й остава време. След това, през 2005 година, започва да работи по книгата, а на 15 юни я представя в селото. Цветана Динова събира информация от хората и освен за историята, географското положение, местните забележителности и фолклора, тя пише и за вековните дървета в Миланово.

© Снимка: Парк "Врачански Балкан"

На
територията на землището виреят различни дървесни видове. По високите и усойни места се срещат бук, явор, клен, габър, ясен. В по-ниските места виреят дрян, леска и др. Дъбовете са около селището и в самите дворове, защото са използвани за добив на шума за храна на добитъка през зимата. Същото се отнася за ореха и крушата- срещат се в населените места. Хората ги отглеждат заради плодовете им. На много малко места в Миланово има бряст. Иглолистните гори в района са изкуствени. С тях през 50-те години на 20 век масово са залесявани голи места в гори, изоставени ниви и ливади.
По публикацията работи: Йорданка Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50