Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниското ниво на Дунав- проблеми за корабоплаването и възможни решения

Отново заседнал кораб в плитчината край Оряхово- от снощи там са спрели две секции от български кораб, а други два съда- на "Параходство българско речно плаване", работят за отстраняването на проблема. Немски самоходен кораб е заседнал и при Белене.

Нивото на Дунав при Лом остава непроменено, а днешното му покачване с 1 см не решава проблемите с корабоплаването. Заради маловодието по коритото на реката са се показали големи ивици земя, водата се е отдръпнала далеч от дигите. В средата на Дунав са се появили острови. Ниското ниво затруднява корабоплаването по реката, потвърди и директорът на клона на Изпълнителна агенция "Морска администрация" в Лом Тони Тодоров.

"Основният проблем е край Оряхово, където и в момента има заседнали съдове. Заседнали са, защото са подходили с по-голямо газене, отколкото е измерената дълбочина в региона." Заради образувалите се прагове корабите трудно преминават край Оряхово- км 677, където обикновено се пътува с провлачване на конвоите, при село Гомотарци- км 824 и край остров Петрич до Лом- км 759. От пристанището в Лом обявиха, че от началото на годината товарооборотът на порта е намалял с 40% спрямо същия период на миналата година. Основната причина- корабите пристигат и потеглят с двойно по-малък от капацитета си товар. Ниските води на реката са истинско изпитание за капитаните на плавателните съдове.
"Крайните промени в нивото на Дунав могат да бъдат контролирани, стига да има желание и възможност от страна на държавата", каза за РАДИО ВИДИН капитан Иван Йорданов, директор на речен превозвач, базиран във Видин. Той припомни някои от хидротехническите съоръжения, които биха могли да регулират нивото на реката в българския й участък:

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Има проектирани шлюзове- Никопол- Турну Мъгуреле. Имаше и тържествено откриване между двете страни и дори на румънска страна, на остров Павел- 580 км от морето, има построени камери. Там строежът напредна, много бетон се изля, но след това явно парите бяха пренасочени и на българска страна има само една барачка. Също имаше планиран шлюз на Силистра- Кълъраш, и ако там може да се построи съоръжението, ще бъде много благоприятно."

Според кап. Йорданов трябва да се построят посочените хидротехнически съоръжения, още повече сега, когато в Европейския съюз също са заинтересовани да няма проблеми в Долен Дунав:

"На сами държави като България и Румъния тези проекти бяха вече отказани. Но сега с ЕС, който също е заинтересован да се оправи корабоплаването в Долния Дунав, надеждата да се построят тези два шлюза нараства. Ползата от тях- електроенергия. При всички случаи там могат да бъдат построени големи електроцентрали." И още едно мнение за ситуацията с ниското ниво на реката- този път от страна на бизнеса.

"Претърпените загуби на корабособствениците, заради продължилото ниско ниво на река Дунав наближават 50%", каза за РАДИО ВИДИН Сашо Маринков, секретар на Българската дунавска камара, обединяваща корабособствениците:

"Заради продължаващото ниско ниво на река Дунав търпим големи загуби и това се повтаря почти всяка година", допълни Маринков и изрази мнение, че държавата трябва да приложи мерки, които да направят бизнеса по реката по-предвидим.
 
"Най-доброто, което според нас може да се направи е да се построи хидротехнически комплекс между Силистра, България и Кълъраш, Румъния. По този начин ще се преодолеят най-големите прагове, които са около остров Батин и остров Белене."
Това ще струва доста пари, но може да се потърси европейско финансиране, каза още Сашо Маринков:

"Другият метод, но той не е толкова ефективен, е да се направят тераси по бреговете на реката."

Корабособственици прогнозират, че ако времето се задържи горещо, понижението ще продължи, като вероятно целият български участък на реката ще бъде труден за корабоплаване. Общо 28 са критичните участъци, които се образуваха в българския участък. Засега нивото на реката в остава непроменено- ниско за сезона.
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40