Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител и кметът на Видин отговориха на въпроси на граждански организации

Областният управител и кмета на Видин отговориха днес на актуални въпроси за развитието на региона, поставени им от три граждански организации- "Аз обичам Видин", ДНЕС и "Видин". Дискусията, която се състоя в сградата на областната администрация, продължи повече от два часа.

В началото на срещата областният управител Кръстьо Спасов обясни какво се прави в момента и какво се предвижда за модернизирането на международния път Е-79 в участъка от Видин до Ботевград:

"На 15 юли бяха сключени договори между АПИ и избраните изпълнители за проектиране на път Е-79 на два етапа. Общата дължина от Видин до Монтана, която се проектира в момента, е 127 км. Следващите етапи са: ще се разработи идеен проект, след което ще има доклад за ОВОС и технически проект с парцеларен план. Това, което е интересно е, че пътят, който ще се изгради, ще е широк 23 метра, което значи по две платна за движение в двете посоки. Другото интересно е, че предвидената скорост за движение по този път е 120 км. в час."

Областният управител обясни още, че повечето от важните за развитието на Видин проекти, които е трябвало да бъдат реализирани през изтеклите 4 години са прехвърлени за изпълнение през следващия програмен период. Така например проектът за модернизиране на жп-линията Видин-София, който е на стойност 76 млн. лева, е трябвало да приключи до 30 юни 2015 година, а все още не е започнал. Подобно е положението и с алтернативния път Гайтанци-Арчар, на стойност 14 млн. лева. Кръстьо Спасов заяви, че ще настоява пред всички отговорни институции тези проекти да бъдат рестартирани. Той добави, че е получено писмо от вицепремиера Зинаида Златанова, в което се посочва, че развитието на Българския Северозапад е приоритет за Европейския съюз.

"Снощи получих едно много приятно за мен писмо от заместник министър-председателя Зинаида Златанова и отправено до мен и моите колеги областни управители на Враца, Монтана, Плевен и Ловеч. На база на това, че нашият регион е с най-нисък брутен вътрешен продукт и с най-лоши демографски показатели и не само, че не се развива, а още повече изостава, сме включени в Споразумението за партньорство на ЕС за периода 2014-2020 година", каза Кръстьо Спасов.

Относно откриването на Висше учебно заведение във Видин Областният управител отговори:

"В момента са актуални и се работи по три предложения за ВУЗ: "Еврошвейцарски университет", филиал на Русенския университет и филиал на университета от град Крайова."

В дискусията се включиха и заместник областните управители. Николина Ванчева се спря на подготовката за новата учебна година:

"Има готовност за нормален учебно-възпитателен процес. Ремонтите са извършени, има само три училища, в които още има проблем, но ремонтите при тях са мащабни и ще приключат до края на учебната година. Осигурено е отоплението, както и всички учебници."

Другият заместник областен управител - Николай Тодоров посочи, че активно се работи за връщането на клона на "Напоителни системи" във Видин и, че вече има сериозни инвестиции в земеделието в региона:

"Мнението на министъра на земеделието е абсолютно положително и твърди, че това е само въпрос на време. Надявам се, че до месец-два този въпрос ще бъде решен. Преди месец започна инвестиция в 400 декара лозя в района на Гомотарци и Кошава, като намерението на инвеститора е до 2-3 години да станат 2 000 декара с изба в Кошава. Това означава, че ще бъдат разкрити 150-200 нови работни места."

Поставен бе и въпросът с лошото състояние на пътя през Димово, който затруднява движението на автомобилите към Дунав мост 2.

"Написал съм две писма на кмета на Община Димово, но още не ми е отговорил. Не искам да коментирам такова поведение, защото се касае за нещо много дребно и се касае за отношение към състоянието на един такъв път", каза областният управител.

Кметът на Община Видин Герго Гергов обясни, че води активни разговори с членовете на правителството. Той заяви, че е провел поредица от срещи през последните две седмици след изпратено писмо до премиера, председателя на Народното събрание и отделни министри на базата на гласувано решение на Общинския съвет, с което се предлага пакет от мерки за държавна ангажираност към град Видин и общината. Видинският кмет съобщи, че е разговарял с двамата здравни заместник-министри- проф. д-р Чавдар Славов и д-р Бойко Пенков, които са заявили подкрепата си за възстановяване на отделенията по урология и инфекциозни болести във видинската болница "Св. Петка". За тази цел ще бъдат разпределени специализанти по медицина- държавна поръчка, а Общината е готова да предложи социален пакет. Във връзка с отварянето на ВУЗ във Видин, Герго Гергов сподели мнението, че възможно най-лесно решение е създаването на филиал на университет във Видин. Два от вариантите, които са коментирани многократно, са свързани с Русенския университет "Ангел Кънчев" и Медицинския университет- гр. Крайова.

Той отговори и на въпроса какви са възможностите за използване на минералните води в Сланотрън. Кметът посочи, че Общината има разработен анализ и предложение за концесия. За извършване на сондажните работи са необходими около 3 милиона лева и засега потенциалните инвеститори се въздържат от решение. Герго Гергов допълни, че след отварянето на Дунав мост 2 инвеститорският интерес към Видин е нараснал и дори се работи тук да бъде разкрит мащабен интермодален терминал, като призова правителството да вземе под внимание това.
По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Крайдунавският парк на Видин

Снимката на 5 юни 2024 година

Общо 18 милиона лева ще бъдат инвестирани в  обновяване на Крайдунавския парк на Видин . Изграждане на нови настилки, велоалея, декоративно осветление, парково обзавеждане, озеленяване са сред дейностите, които ще бъдат изпълнени по проект на Община Видин, финансиран със средства от държавния бюджет. Проектните дейности се отнасят за участъка от..

публикувано на 05.06.24 в 18:00

Машинист е задържан за инцидента с локомотив в Лом

Машинист е заподозрян за извършител на повредата на маркучите на спирачната система на локомотив на жп гарата в Лом на 1 юни. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Разследването продължава. Под ръководството на Окръжната прокуратура в Монтана за няколко дни полицаите от Лом установиха извършителя. Това е машинист с..

публикувано на 05.06.24 в 16:24

Обвиняем за телефонна измама в Монтанско отива на съд

Районна прокуратура – Монтана предаде на съд 30-годишен мъж, обвинен в телефонна измама .  Разследването по делото е започнало след постъпил сигнал в полиция за измама на възрастен мъж. В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства за извършено престъпно деяние. Към декември 2022 г. 85-годишният мъж живеел със съпругата си в..

публикувано на 05.06.24 в 16:09

Полицията задържа заподозрян за срязаните спирачки на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър режещ предмет пет маркуча от пневматична машина, захранващи спирачките. В резултат..

публикувано на 05.06.24 в 15:22
Явор Цанев и Александър Цонков

Гост-автори ще участват в "Базар на книгата" в Мездра

Едни от специалните гости на "Базар на книгата" в Мездра на 22 юни ще са авторите  Александър Цонков и Явор Цанев , съобщават организаторите на инициативата.  Александър Цонков  е роден в Сливен. Завършил е френска паралелка в ГПЗЕ "Захари Стоянов", а след това специалностите „Туризъм“ и „Маркетинг“, съответно като бакалавър и магистър в УНСС в..

публикувано на 05.06.24 в 15:16

Седмокласници посетиха СУ "Цар Симеон Велики" във Видин в Деня на отворените врати

Ден на отворени врати се проведе  в СУ "Цар Симеон Велики"  във Видин. Седмокласници от Основните училища "Иван Вазов" и от "Любен Каравелов" в града имаха възможност да разгледат кабинетите по природни и хуманитарни науки, да се запознаят с тяхната мултифункционалност и да разгледат базата на учебното заведение.   "Сега отиваме към..

публикувано на 05.06.24 в 15:08

Медицински хеликоптер от Румъния транспортира пациенти от Враца до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ . Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът, на 80 години и жената, на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 14:32