Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За новоселяните и родовата памет

Новоселяни тачат своите видни люде. Отдават почит и на тези, положили костите си в жертвения олтар на майка България. Пазят родовата памет и я предават на следващите поколения. А когато отидат в чужбина техните потомци, забравили новоселския говор, търсят корените си и пазят билетчето, с което прадедите им са се качили на презокеанския кораб, за да се спасят от глада и мизерията на следвоенните години.

Един голям новоселянин, архитект Илия Попов се просълзил, когато делегация от Ново село отива при него с молбата за помощ при построяването на читалище. Той дарил проекта за модерна читалищна сграда, построена през тридесетте години на миналия век. Дарил и двете паметни плочи, поставени на официалната фасада на читалището, като пантеон на загиналите новоселяни за свободата на България. Останал сам след смъртта на невръстния си син, Илия Попов запазил за потомците имената на 143 бащи и синове, загинали по бойните полета. И днес ние вдигаме глави и търсим с очи имената им, за да ги предадем на деца и внуци, заедно с истината или легендата за смъртта им.

В навечерието на 140-годишнината от основаването на читалището отново се върнахме към строителя на неговия дом. Преди три години бе издигнат паметник с лика на Илия Попов. Но… По разкази на очевидци арх. Попов е починал и погребан в Ново село. Той няма преки потомци и гробът му е останал сам и забравен някъде сред кръстовете на новоселското гробище. Някъде там, в края на старите гробища, където има неколцина с фамилията Попови лежи прахът му. Каква ирония на съдбата. Човекът, издигнал мавзолей, за да се съхранят тленните останки на първият български патриарх след Освобождението Антим І, лежи в забравен гроб. Може би там, сред потъналите в бурени надгробни камъни някъде е изписано името и на друг човек, чиито дела днес ни карат да се гордеем, че сме българи.

По публикацията работи: Светла Бондова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Извънредно ще пръскат срещу комари в Монтана

Да се извърши извънредна обработка срещу комари в област Монтана разпореди Регионалната здравна инспекция. Причината е регистрираните три случая на западно нилска треска в страната. Кметовете на 11-те общини в област Монтана са информирани, че трябва да извършат извънредна обработка срещу комари на територията на населените им места. Въпреки, че..

публикувано на 06.09.24 в 08:41

Рекултивират две клетки на депото за отпадъци във Враца

Предстои рекултивацията на две клетки в депото за битови отпадъци във Враца, съобщиха от общинската управа.  Над 27 000 квадратни метра от депото за битови отпадъци ще се превърнат в зелени площи.  Дейностите ще се реализират в рамките на одобрен проект на местната администрация за рекултивация на Клетка 1.1. и Клетка 1.2. в Регионалното депо за..

публикувано на 06.09.24 в 08:36

Празнуваме 139 години от Съединението на България

На 6 септември празнуваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Денят се отбелязва с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.  По силата на Берлинския договор от България е разделена на Източна Румелия, която  остава в пределите на Османската империя и Княжество България.  На 6 септември 1885 г. българските..

публикувано на 06.09.24 в 07:48

Снимката на 5 септември 2024

От днес започна проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, съобщиха от правителствената информационна служба. Заради напрежението по границите, премиерът Димитър Главчев свика спешна среща в Министерския съвет.  За спешни и твърди мерки за справяне с нарастващия брой на инцидентите с..

публикувано на 05.09.24 в 18:00
Видинска митрополия

Започна процедура за избор на нов Видински митрополит

Стартира процедура за избор на нов владика на Видинска митрополия. Решението бе взето на днешния Епархийски съвет във Видин. Съгласно устава на Българската православна църква Епархийският съвет отправя искане до Светия синод за изготвяне на листа с епископи, които да участват в избора за нов Видински митрополит.  На 10 септември Синодът трябва..

публикувано на 05.09.24 в 17:38

Сдружение организира посещение в Добридолския манастир на 6-и септември

С посещение в Добридолския манастир от сдружение "Достоен живот 22" - с. Дреновец ще отбележат Деня на Съединението. Ще има беседа на историческа тема и спортни събития, каза председателят на сдружението Николай Вецов . "Сдружение "Достоен живот 22" - с. Дреновец организира туристически излет със спортни прояви. Г-н Александров ще ни запознае..

публикувано на 05.09.24 в 16:27

НАП и ДАНС започват проверки на буферните паркинги по границите

Още днес започва проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, съобщиха от правителствената информационна служба. Заради напрежението по границите, премиерът Димитър Главчев свика спешна среща в Министерския съвет и разпореди проверките, за да бъде изяснена ситуацията в кратки срокове и да бъдат..

публикувано на 05.09.24 в 15:51