Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За цъфналите кестени във Видин

Пред офиса на един от мобилните оператори във Видин цъфнаха кестените. Ще кажете- какво толкова? Би било нещо обичайно, ако това се случва в началото на пролетта, но през есента, когато дърветата "обличат" шарена премяна, всяко цъфнало дърво буди тревожност. Защото според народното поверие това означава, че зимата ще бъде сурова. Необичайно ли е това явление - повторния цъфтеж на дърветата през септември? Полезни ли са кестените и страда ли дървото, когато се чупят клоните му?

"Това е защитна реакция на кестените, защитен механизъм за размножаване. Наблюдава се през последните години след продъжителното засушаване през лятото. Колкото до това, че цъфналото дърво предвещава студена зима- не е закономерност, защото настъпват климатични промени"- каза в "Еко свят" по РАДИО ВИДИН Ивелин Иванов, директор по природозащитата в офиса на Зелени Балкани в Пловдив и еколог по образование. Той припомни, че дивите кестени не са ядливи за хората, а преди време са ги изкупували за фармацевтичния бизнес. На въпроса страда ли дървото, когато се чупят клоните му, специалистът отговори: "Навикът да се чупят клони, когато се берат кестените, е голям стрес за дървото и е нормално следващата година да има по-малко добиви. Счупеният клон е "входна врата" за различни гъбични заболявания, от които дърветата може и да загинат."

Търсейки информация в интернет, човек може да попадне на различни рецепти за илачи от кестени. Дали наистина помагат и за какви болести? Това попитахме видинчани в Крайдунавския парк - едно от местата в града, на което растат тези дървета.

"Не съм виждала масово да се берат... Някои спят върху тях за успокоение на нервите. Други ги слагат против молци- поставят се в гардероба между вълнени дрехи и молците изчезват.... Кестените са много полезни за животните... Чевал съм, че ако те боли крак, трябва да сложиш в джоба си 2 кестена... Кълцат се и се киснат в силна ракия за болки в краката и кръста..."- споделиха хората, като не пропуснаха да отбележат, че тази година кестените са по-малко.

За първи път в градоустройствения план на Видин за градската градина се споменава през 1884 година. Тогава по инициатива на гражданите, със събствени средства и доброволен труд, са засадени първите кестенови дръвчета. След година е оформена и кестеновата алея- районът пред театъра. С грижи и любов видинчани отглеждат екзотичните за онова време кестенови фиданки.

Втората тема в "Еко Свят"- Международния ден на туризма- 27 септември и по-конкретно, проявите, с които община Враца ще отбележи деня. За трета поредна година в тях участва и дирекцията на Природен парк Врачански Балкан.

"Целта е да се насърчи усещането на международната общественост за значимостта на туризма. Съвместно с общината ние организираме преходи, които се радват на голям интерес", каза Оля Генова, експерт "Връзки с обществеността и образователни програми" към дирекция на Природен парк "Врачански Балкан".

В дните преди Международния ден на туризма жители и гости на град Враца имат възможността да посетят фотоизложба, практически занимания по ориентиране и скаутско оцеляване, открит урок на немски език.

"За поредна година организираме Международния ден на туризма. Основната цел е да се популяризира туристическия продукт в Северозападна България. На 25 септември организирахме фотоизложба "Археологическите разкопки в местността "Градище" и Програмата за патриотично възпитание на Община Враца - аспект в културния туризъм". На 26 септември в местността "Погледец" или при лошо време в село Паволче ще има практическо занимание по туристически умения за ориентиране и скаутско оцеляване. Ще се обучат децата в бързо изгрлаждане на палатки, важно умение за всеки турист. В Природозащитен център "Натура" ще се проведе открит урок , наречен "Спомени от моето туристическо лято на 2013 г". Участници са ученици от 12 клас на ПМГ "Акад. Иван Ценов" във Враца", каза пред Жоро Александров, заместник кметът по образование, култура, спорт и туризъм Красимир Богданов.

За 27 септември е планиран туристическия поход до местността "Мечо кладенче". А от 26 до 29 септември Община Враца се включи и в изложението "Малка туристическа борса" в Поморие.

Кметът на Община Враца Николай Иванов ще изпрати поздравителен адрес до всички представители на туристическия бизнес - до къщи за гости, места за настаняване, увеселителни паркове и атракциони, с което за поредна година общината ще изкаже подкрепа и уважение към тяхната работа.
Ден преди Международния ден на туризма се срещаме с един любител турист от Видин. Казва се Ангел Андреев. Не членува в туристически дружества, но за сметка на това обича да покорява върхове и да посещава интересни места. С него разговаря Светлана Стоенелова: "През лятото имам повече свободно време. Тогава може да се посетят всички планини и забележителности в България. Бих съм във всички планини. Най- красива е Пирин - не може да се сравнява с другите. Обичам да съм в планината- там се зареждам с енергия. Прави ми впечатление, че от година на година потокът туристи, който залива планините е все по - голям. Тази година ходихме до Седемте Рилски езера и трябваше да чакаме за лифта 2 часа", разказва за страстта си към планинските красоти Ангел Андреев.

Идват почивни дни, а с това и есенните излети във Врачанската планина, които организира дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" в съботните дни. За 28 септември се предвижда маршрут, който започва през м. Манастирски дол, минава се през "Медковски водопад", м. Патлейна и се слиза през Войводин дол до м. Вратцата. В началото на месеца близо 20 човека се бяха записали за него. Затова организаторите повтарят дестинацията. Водач на преходите е Тихомир Тихолов, представител на Планинската спасителна служба. При хубаво време се предвижда съботните излети да продължат и през октомври.

На днешния ден Европейската комисия организира за първи път в цяла Европа събитието "Ден на екс пушача", което е част от кампанията "Екс пушачите са неудържими". Това е третата тема в "Еко свят". "Кампанията има за цел да мотивира младите хора на възраст 25 - 34 години да направят първата крачка към живот без цигарен дим, използвайки позитивни послания", обясни целта на инициативата Пролетка Стефчова, младши експерт в РЗИ Видин. Денят на експушача бе повод да засегнем един проблем, с който всеки се е сблъскал - угарките по улиците. Фасовете са по улици, тротоари, под терасите на блоковете.

"Хвърлят ги където им падне. Минавам и виждам, че и под терасите има угарки... Зависи от пушачите, зависи си от човека кой къде ги хвърля. И на мен ми се е случвало. Когато няма кошче хвърлям на земята... Моят син си си хвърля с кошчетата, не по улицата... Хвърлят хората, не само фасове, но и други боклуци, всякакви неща могат да се намерят. Пуша, но не си хвърлям фасовете където и да е... Всички така правят, затова навсякъде има фасове. Ние сами се възпитаваме да не го правим. Това е вредно за околната среда."- споделиха видинчани, минаващи в района на блок "Бонония 1" - голям блок с много входове и с постоянен пътникопоток.
Всички те, обаче, бяха категорични, че ако искаме да ни е чисто, би било редно да има поставени кошчета из кварталите, и то на повече места.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50