Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама директори искат ремонт на видинска улица

С множество дупки е осеяна улица "Цанко Урманов", която минава покрай ГПЧЕ "Йордан Радичков", СОУ "Петко Рачов Славейков" и ЦДГ "Незабравка" във видинския квартал "Бонония".
 
Сега, след продължилия два дни дъжд, пешеходци и шофьори минават на зиг-заг, за да избегнат локвите. Едни са дълбоки на места над 10 сантиметра, а други- широки от единия тротоар, та чак до другия..., а пресичането на улицата за деца, родители и учители е "мисия невъзможна". Ето така коментираха лунния пейзаж жители на квартала:

"Много е красива улицата- с тези дупка и тази вода... в такова време избягвам да минавам по нея. Обръщам и се връщам обратно, защото в тази посока дупките са по-плитки. Детето го карам на училище с колата...
 
Почти винаги съм с колелото. Тази е много разкопана. Попрескочих на зиг-заг, защото водата там се е събрала и не може да се мине нормално. Явно шахтата е запушена... Стараем се да не скачаме в локвите. Има дупки, които са много дълбоки... Улиците в квартала са нещо страшно. Аз работя тук от 5 години и не съм видял никой да я изкърпва... Моето дете е втори клас. Като ходят за закуски минават оттук и се прибира след училище мокро до колената... Плачевно е състоянието на улицата..."

Докладна записка до Общината, с която сигнализира писмено за проблема, е изпратила Даниела Рангелова- директор на ГПЧЕ "Йордан Радичков".
 
Локвите и дупките са причина днес, а вероятно и в други дни, учебният процес да започне със закъснение.

"От Общината ми се обадиха и ми казаха, че това не било името на улицата. Аз няма как да го зная, защото няма поставени табели... Да, писах докладна записка, с която моля Общината да се погрижи за тази улица. Обадиха се и ми казаха, че ако имат пари, в един следващ момент ще асфалтират и тази улица. Вчера и днес учениците закъснят за часовете, колеги също закъсняха и дойдоха много мокри, защото е трудно придвижването до нашето училище. Една огромна локва има през цялата улица до училището. Дано нещо се направи по въпроса", надява се Даниела Рангелова.

Катя Трифонова- директор на другото училище, което се намира на същата улицата- СОУ "П. Р. Славейков", в момента също подготвя докладна записка до Общината.

"Училището има 4 автобуса, които возят децата от селата и шофьорите всекидневно трябва да внимават, когато минават покрай паркираните автомобили и големите дупки. Би следвало Общината да обърне внимание на проблема. Колите са паркирали от двете страни, а там, където няма автомобили, има много големи дупки. Това затруднява движението на тези големи автобуси. Спират и много таксита, с които идват учениците на езиковата гимназия. Тук движението е много затруднено. В момента подготвям и аз докладна записка и се надявам, ако е възможно, при извършващите се сега ремонти, да бъде включена и тази улица",
обясни Катя Трифонова.

Разговаряхме и с директора на детска градина "Незабравка"- Лилия Ангелова. Тя също знае за състоянието на улицата и че е трудно пресичането й, но за сега твърди, че няма оплаквания от родители.

Попитахме пресцентъра на Община Видин
попада ли улица "Цанко Урманов" в списъка за улични ремонти тази година. От там ни отговориха следното: "Посочената улица не попада сред предвидените за асфалтиране през тази есен. Тя може да бъде включена в списъка за капиталови разходи за 2014 г., ако експертната комисия реши това."

А дотогава? Ясно е, че при всеки дъжд шофьори и пешеходци ще продължават да се чудят как точно и откъде да минат.
 
Фоторепортер: Светослав Цветанов.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28