Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградиха най-добрите еколози в Деня на видинската екология

Темите в предаването днес:
 
* Деня на видинската екология бе отбелязан за 12-та поредна година;
* Със спектакъл от песни и стихове "Есенно вълшебство" четвъртокласниците от ОУ "Иван Вазов" във Видин отбелязват настъпването на есента;
* В Монтана от 21 до 25 октомври тече кампанията "За по-чист въздух - с колело или пеша".
 
С решение на Общинския съвет на Видин 23 октомври е обявен за Ден на екологията. Празникът е част от проявите, посветени на духовния празник на града- Димитровден. Тази година той е посветен и на 20-годишнината от създаването на екокомисията към Туристическо дружество "Бонония" Видин, която в момента работи по няколко основни задачи: да запази уникалната пещера Башовица и историческата пещера Козарника, която е една от най-красивите в България; да възстанови сланотрънските минерални бани, водата на които има изключителни качества; да създава условия за екологично и туристическо възраждане на старопрестолния град.

На празника на видинската екология присъстваха заместник областният управител Николина Ванчева, отец Максим- представител на Видинска света митрополия, ученици и гости.

"За мен е чест, че сме тук заедно, за да честваме годишнината от създаването на екологичната организация в град Видин. Договорихме се от тези деца да вземем идеите, а ние- като областна администрация- да съдействаме за разработването на проекти. Ще търсим връзки с румънската и сръбската страна, за да направим нещо, което да остане след нас. Аз съм убедена, че само с общи усилия нещата ще се случат", каза при откриването на празника заместник областният управител Николина Ванчева.

Обявени бяха имената на 10-те най-изявени еколози: Валентин Юлианов, Мария Уан, Александра Калоянова, Савин Калинов, Юлия Радославова, Симеон Методиев, Теодора Анатолиева, Венцислав Вилианов, Никол Благоева, Мария Венелинова, Зоя Младенова.

"Екокомисията отличи на първо място Малин Маринов", обяви организаторът на проявата и председател на екокомисията към Туристическо дружество "Бонония" Богомил Петров.

Малин Маринов по професия е учител. Самият той разказа, че от години активно работи с деца и е инициатор на различни екокампании: "Аз се занимавам с екология повече от 10 години. Водил съм клубове по екология. От инициаторите съм за разделно събиране на отпадъци. Оценили са цялостното ми представяне."

Около Речната гара във Видин, където се проведе празника, Богомил Петров постави поредната си 999 фотоизложба:
 
"Тази фотоизложба е с 300 фотоси. Никога не съм поставял толкова голяма изложба. Сред фотосите са и отличените еколози за последните 5 години. Тя е посветена и на 100-годишнината на ТД "Бонония", която е следващата година. Раздадохме награди за "чиста екология" на учениците, които се включиха в почистването. На първо място е ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", на второ- СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и на трето е училище "Любен Каравелов."

Сред най-малките еколози, които получиха грамоти в Деня на видинската екология е Валентин Юлианов Средков- на 9 години, ученик от 4 клас на СОУ "Любен Каравелов", еколог и страстен рибар:

"Еколог е човек, който се грижи за природата. Аз опазвам дърветата, цветята и други растения. Ходя за риба на река Дунав. Последният ми роболов беше на река Лом, когато само аз хванах една пъстърва, малка, около 150 грама"- каза Валентин и се похвали, че точно преди да започне училище, е хванал най-голямата си риба- един 400-грамов распер.

В Деня на видинската екология Габриела Иванова от ГПЧЕ "Йордан Радичков" бе избрана за "Лице на Видин 2013 година".

Втората тема в предаването е свързана с есента. Със спектакъл от песни и стихове "Есенно вълшебство" четвъртокласниците от ОУ "Иван Вазов" във Видин отбелязват настъпването на есента.
 
Спектакълът вече е игран няколко пъти пред децата от съседните детски градини. Присъствахме на едно от представленията във физкултурния салон, заедно с началника на регионалния инспекторат по образованието във Видин Марийка Василева. Есенни картини на малките художници допълваха декора. Учениците се превъплътиха в ролите на Есента, на Природата, на дърветата и листата, на Художника, който се опитва да рисува по-красиво от природата.

Училището се включи в отбелязването на празника на Видин- Димитровден, и с традиционната си есенна изложба от природни материали "Дарове на есента". Децата от първи и втори клас, с помощта на родителите, са изработили картини, пластики и интересни предмети. Изложбата заема цялата стена от коридора на първия етаж на училището. Разходихме се заедно с Деси Олегова от 4 "а" клас и разгледахме богатството на родните градини и поля, умело съчетано в картини и предмети от сръчните ръце на децата и техните родители.

© Снимка: ОДМВР-Монтана

Третата тема в "Еко Свят" днес е за проявите, с които в Монтана отбелязват от 21 до 25 октомври кампанията на тема "За по-чист въздух - с колело или пеша". Първата инициатива бе с участието на деца от Детските полицейски управления. Те патрулираха заедно с пътни полицаи в района на 7 и 8 СОУ и раздаваха на водачите листовки със съвети за безопасно поведение на пътя. С тях бе и сътрудникът на Радио ВИДИН в Монтана- Любо Андреев.

Кампанията се провежда по повод отбелязването на месеца на пешеходната безопасност, обявен с Решение на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата и изминалата Европейска седмица на мобилността.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40