Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се средствата за лечение на чужденци

Повече пари за лечение на чужденци плаща РЗОК Видин.

"Направи ми впечатление с какъв темп тръгват да растат средствата на лечение на чужди граждани от ЕС. През 2009 година парите са 1009 лева, през 2010 - 6 600 лева, 2011 - 6 800 лева, през 2012 - 30 000 лева. За 2013 година съм сигурен, че пак ще се удвоят. Всичко в здравеопазването започва да набира скорост и расте лавинообразно като средства", съобщи директорът на РЗОК Видин д-р Владимир Вълчев.

Около 70 чужди граждани са регистрирани при общопрактикуващи лекари от Видинска област.

"Това са предимно жители на Великобритания, пътуващи- идват през летните месеци и зимните се прибират. Обикновено са пенсионери. Имат формуляр, с който доказват, че там са пенсионирани. Ние ги регистрираме, те стават равноправни здравноосигурителни лица. Като такива ползват пълния пакет предвиден за българските граждани. Издава им се рецептурна книжка и използват лекарствата, които се полагат на всяко едно здравноосигурено лице в България", обясни главният експерт в РЗОК Видин Десислава Петрова.

Оттук идва и повишения разход, който РЗОК плаща за тези хора. Проблем за всяка една от държавите в ЕС е, че все още не са уеднаквени здравноосигурителните пакети.
По публикацията работи: Йорданка Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31