Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват за тежки метали пясъка за водния цикъл на Монтана

Публични лабораторни проби бяха взети на пясъка, влаган във водния цикъл на Монтана. До извънредния анализ се стигна, след като екоактивисти сигнализираха, че в материала, взиман от хвостохранилището на бившата мина в град Чипровци, има тежки метали и застрашава живота на хората в града. Екип на лабораторията на Изпълнителната агенция по околна среда и води взе проби от хвостохранилището и от няколко обекта в Монтана, където пясъкът вече е бил използван.

© Снимка: Биляна Борисова

"Този материал се използва при строителния процес на т. нар. воден цикъл на Монтана. Затова сме тук, на място да вземем от този материал, както ще минем и по улици на Монтана, от където също ще вземем проби",
каза Емилия Попова от Регионалната инспекция по околната среда и водите в областния град. На място бе измерен и радиоактивният фон от експерти. Отклонения от нормата не бяха отчетени, каза Любомир Николчев от софийската лаборатория.

"Тук уранови минерали няма. От радиоактивност няма опасност. Ние сме изследвали още от старите мини, когато работеха, хвоста и никога тук не е установена радиоактивност."

По нареждане на прокуратурата, на втора независима лаборатория в София вече е изпратена още една проба. Целта на изследването е да установи има ли съдържание на тежки метали в инертните материали.

"Другата лаборатория, която ще направи изследване е на материала, който е взет от икономическа полиция миналата седмица. Дойде инструкция и писмо от независимия строителен надзор към проекта да бъде изследван в лабораторията на Минно-геоложкия университет в София", каза Диман Георгиев, заместник кмет на Община Монтана.

© Снимка: Биляна Борисова

От фабриката за флоурид, откъдето фирмата изпълнител на водния цикъл в Монтана купува пясъка обясниха, че той не е опасен и няма нищо общо с хвоста, останал от старата мина в Чипровци. Между двата пласта има метър и половина земя и консервацията не е нарушена.

"Винаги, който и когато иска, може да дойде и да вземе проби, и да ги подложи на анализ. Ние твърдим, че това е неопасен минен отпадък, такъв какъвто е класифициран по всички нормативи в България", каза Пламен Пенев, изпълнителен директор на фабриката за флоурид в Чипровци.

Очаква се до края на месеца резултатите да бъдат готови.
По публикацията работи: Биляна Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Песни и танци ще огласят мездренското село Моравица

В  мездренското село Моравица днес ще проведат традиционния си събор. У частие в програмата ще вземат възпитаници от местното училище и детска градина, двата танцови състава на селото и деца от Мездра, каза  Маргаритка Ладова - секретар- библиотекар в народно читалище "Светлина-1926" в село Моравица, община Мездра: "Първо имаме освещение на..

публикувано на 25.05.24 в 08:00

С "Парад на буквите" отбелязаха 24 май във Враца

Във Враца отбелязаха тържествено 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Честването на 24 май започна с “Парад на буквите”, в който участие взеха отличени ученици, педагози, културни дейци и състезатели от спортни клубове. Трите знамена, представящи глаголицата, кирилицата и..

публикувано на 24.05.24 в 16:41

Във Видин отбелязаха тържествено Деня на светите братя Кирил и Методий

Видин отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, с празнично шествие и церемония по награждаване на изявени дейци на просветата и културата. Знанието, мъдростта, силата на просветата и словото са онези ценности, важни за нашето духовно извисяване, каза в словото си към..

публикувано на 24.05.24 в 15:09

С богата празнична програма отбелязаха 24 май в Лом

Днешният 24 май беше отбелязан в Лом с богата културна програма, пред сградата на Народно читалище „Постоянство 1856”. Кметът Цветан Петров поздрави ломчани с Деня на българската азбука, просвета и култура.  „Ние българите честваме днешния ден с особено чувство за национална гордост, с особена тръпка в сърцето, защото „и ний сме дали нещо на..

публикувано на 24.05.24 в 14:12

Монтана празнува 24 май

Стотици ученици, учители, представители на държавната и местната власт дефилираха на 24 май в Монтана.  Празничното шествие тръгна от най-стария храм „Св. св. Кирил и Методий" и завърши на площад "Жеравица" под звуците на духовия оркестър към народно читалище „Разум 1883". Кметът на Монтана Златко Живков и началникът на регионалното управление на..

публикувано на 24.05.24 в 13:05

Над 1500 нови чатитали регистрира за седмица библиотеката във Враца

1572-ма са новите читатели на Регионална библиотека „Христо Ботев“ Враца, получили регистрация и достъп до личен виртуален читателски профил в рамките на Националната библиотечна седмица. Врачанската библиотека се включи с програма и подарък абонамент в дните от 13 до 18 май, припомниха от културната институция. За първи път чрез библиотеката, Враца..

публикувано на 24.05.24 в 10:09

Изграждат нови места за спорт и отдих в община Ружинци

Нови четири места за отдих, спорт и игри ще бъдат изградени до края на годината в община Ружинци. Две от тях ще бъдат построени в детските градини в Ружинци и Дреновец, обясни кметът Александър Александров. "Целта е да се подобри образователната инфраструктура в двете учебни заведения, да се подобрят съществуващите съоръжения за игри, както и да..

публикувано на 24.05.24 в 09:30