Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция "Топлина" в подкрепа на бездомните животни

Темите в "Еко свят" днес:
*
Ще ви представим една нова инициатива на група приятели на бездомните животни от Видин- Акция "Топлина";
* Ще ви разкажем за инициативата "Да превърнем отпадъците в пари" на два ученически клуба от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин - "Еко дизайн" и "Млад природоизследовател";
* Ако се грижите за цветя в дома си или в градината, ще научите какво трябва да направите за тях, преди да падне сняг и какви условия да им създадете, за да не измръзнат през зимата.

Група приятели на животните от Видин имат едно предложение към хората, които обичат и се грижат за бездомните кучета и котки. Потърсиха ни, за да ни кажат, че искат и могат да помогнат и на животните, и на хората. Хуманната си инициатива са нарекли Акция "Топлина".

"Ние сме група приятели на животните, грижим се за тях и ги лекуваме. Не е тайна, че във  Видин има много бездомни кучета и котки, а идва зимата. Затова започваме Акция "Топлина". Предложението е към хората, които хранят пред домовете си кучета и котки, но нямат финансова възможност да ги приберат в къщи- който иска да вземе през зимния период у дома си куче или коте, ще поемем разходите по обезпаразитяването му. Ако човек го вземе за 3 месеца, ние ще му осигурим за 1 месец храна за животното. Ако иска да го осинови завинаги - осигуряваме храна за 3 месеца. Ще поддържаме връзка с него, ще ходим и ще наглеждаме това животно и с каквото можем ще помагаме", това ни разказа един от състрадателните видинчани, пожелал анонимност. Той остави телефон за контакт- 0898 648 131, всяка вечер от 20 часа до 21 часа. Акция "Топлина" започна от тази седмица и ще продължи през цялата зима. Ентусиастите от групата  споделиха, че нямат възможност да приберат всички кучета и котки без дом на топло. Предлагат помощ, защото във Видин все още няма приют за бездомните животни.

© Снимка: Росен Ракаджиев

Втората тема в "Еко свят" днес е за започналата нова инициатива на учениците от два клуба от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин - "Да превърнем отпадъците в пари". Тя стартира с изложба от предмети, изработени от еко материали и с радио предаване с екологична насоченост. Целта е учениците да събират боклуците в класните стаи разделно, да превърнат класните стаи в чисто място, да помогнат на природата чрез разделно събиране и превръщане на отпадъците в ресурс. Ръководител на двата клуба "Еко дизайн" и "Млад природоизследовател" е Василиса Димитрова, преподавател по физика и астрономия.

"Изботихме едно оригинално табло с отпадъците, които използват учениците. Събрахме ги от кошчетата в класните стаи. На това табло има и информация какво ще спестим, ако се научим да рециклираме. След обявяването на кампанията се породиха още идеи. Ще направим табло със снимки на класните стаи, за да видим какъв е напредъка. Може би няма да се налага да купуваме още кошчета, а парите ще използваме, например, за екскурзия. Искаме и да украсим фоайетата по проект на ученици. Всички ще могат да изкажат своето мнение", разказа за съвместната работа и за бъдещите инициативи Василиса Димитрова.

Началото на дейностите по кампанията "Да превърнем отпадъците в пари" бе поставено с изложба на тема "Технологиите - за или против природата", подредена от Теодора Тодорова от 11 б клас с изработени предмети, картички и оригинални пособия от еко материали.

"Аз умея да превръщам непотребните предмети в красиво изкуство, което може да украсява всеки дом", разказа за уменията си Теодора Тодорова.

Изложбата на Теодора се радва на голям интерес. В първия ден от кампанията "Да превърнем отпадъците в пари" бе излъчено и радио предаване по темата, с образователна цел. То започна така: "В съвременният свят на индустриално развитие и глобални технологии е застрашена естествената връзка между човека и природата. Нарушената хармония може да бъде възстановена единствено от нас- хората, населяващи тази Планета, от нашата съвест, от съзнанието и отговорността ни пред бъдещето."

Третата тема в "Еко Свят" този четвъртък е за грижите, които трябва да

полагаме за цветята, за да не измръзнат през зимата и да ни радват и през следващата година с красивите си цветове. Сътрудникът ни от Белоградчик Иванка Петрова разговаря с най-известната цветарка от града - Анка Стоянова: "В моя двор има всякакви цветя - от кокиче, кукуряк, минзухар, до късните есенни цветя - есенния минзухар и хризантемите. Луковичните са многогодишни. Лалетата през юни се изваждат, зюмбюла също, наИванка Петрова разговаря с най-известната цветарка от града - Анка Стоянова: "В моя двор има всякакви цветя - от кокиче, кукуряк, минзухар, до късните есенни цветя - есеннирциса може да стои до 2-3 години и да не се изважда. Гладиолите сега се зазимяват. Далиите се изваждат сега, коренчетата им трябва да се подсушат хубаво. Розите са едни от цветята, които остават през зимата в градината. Аз ги режа през пролетта, но сега трябва да се загърнат малко със земя. При нас зимите са тежки, луковичните също се зазимяват- върху тях се слагат листа или суха трева, както и малко оборска тор."

Иванка Петрова се срещна и със заместник кмета на община Белоградчик Антон Трифонов, за да разбере как се грижат за цветята през зимата. През 1977 година архитект Крастен Каракашев изготвя проект за оформане на цветните алеи около площад "Възраждане" и пред Младежкия дом в Белоградчик с обща площ над 4 700 квадратни метра. Сега Общината е поверила грижите за тях на частна фирма.

"Така сме направили организацията, че заложените средства да ги разпределим за пролетните и есенно- зимните цветя. Цялата площ е около 400-450 квадратни метра, но има и места с постоянни цветя", каза Антон Трифонов.

По публикацията работи: Йорданка Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40