Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ваксинацията срещу рака на маточната шийка

Как протича ваксинацията при 12-годишните момичета срещу заболяването рак на маточната шийка- това е темата в рубриката "Да поговорим за здраве" в "Цветовете на деня" днес.

"През 2012 година стартира една национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, която е с 5-годишен период на действие от 2012 до 2016 година. Съгласно тази програма, безплатна имунизация срещу човешките папилома вируси, които причиняват заболяването се полага на 12-годишните момичета, т. е. всяка година момичетата, които са на 12 навършени години могат да бъдат имунизирани. Имунизацията се осъществява при общопрактикуващите лекари. Тази ваксина не е задължителна. Родителите трябва да отидат при общопрактикуващия лекар и да заявят желанието, че искат детето им да бъде имунизирано срещу това заболяване. Има създадена организация и лекарите от област Видин са запознати с нея. Ваксината им се доставя от фирмите, които отговарят за ваксините срещу рака на маточната шийка", каза за РАДИО ВИДИН д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция- Видин.

Колко вида ваксини срещу рак на маточната шийка има, защо е необходимо да се ваксинират 12-годишните момичета и какво смятат родителите за тази профилактика, попитахме семейния лекар от Видин д-р Наташа Иванова:

"Има два вида ваксини срещу рак на маточната шийка- Cervarix и Silgard. Беше ни малко трудно да се насочим коя е по- добра. Ако ме попитат, мога да предложа някоя от двете. Много майки се плашат от ваксинирането. Но аз не мога да кажа "за" или "против съм", не съм аз човекът, който ще каже това, но мога да кажа само, че това е една добра профилактика срещу заболяване, от което умират много жени в България. На майките им е малко странно, защото им се вижда, че това заболяване е доста далеч от техните дъщери. Всеки си мисли, че това не важи за него и че може да се случи на някой друг, а не на тях. Презумпцията е тази, че ваксината трябва да се постави преди жените да са започнали активен полов живот и преди да са заразени с папилома вирус. Тогава самият имунитет е по-здрав. След като една жена е започнала активен полов живот и е заразена с папилома вирус, тогава вече и самата ваксина няма да бъде чак толкова ефективна."

Ваксинирането срещу рак на маточната шийка може да се направи и при по-големи момичета, но няма да е безплатно. За интереса към ваксинацията и за притесненията на родители разговаряме и с детския лекар д-р Димитрина Младенова:

"Ние сме 28-та държава в Европа, която въвежда тази ваксина. Тя е на 3 приема и е доста скъпичка, около 500 лева излиза на Здравната каса. Ваксината може да се постави и когато вече е започнал сексуалния живот, но госпожицата трябва около месец и половина-два да няма контакти. Когато започна кампанията имаше много притеснения от страна на родители. Всичко това тръгна от интернет, но според мен е правилно да се постави ваксината. Това според мен е борба на конкурентни фирми. Нямам нищо против интернет, но не знаеш кой пише, каква е целта му и колко е получил за това."

Ракът на маточната шийка е лечим. В страната е налице устойчива тенденция към повишаване на заболеваемостта и смъртността от рак на маточната шийка. Стойностите, достигнати през последните години, са сред най-високите в Европа. През 2010 година в България от този вид рак са заболели 1 109 жени, 359 са починали.
По публикацията работи: Йорданка Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50