Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книги на килограм

Книгите втора употреба се предлагат навсякъде и са търсени заради изгодната им цена. Билбиотеките също са мястото, от където можем да взимаме литература и това да не ни бърка сериозно в бюджета. Ако все пак желаем някое издание да си го купим, то най-изгодно ще е, ако си го потърсим сред книгите втора употреба, които се предлагат по улиците в градовете. Оказва се, че има още едно място, където можем да намерим ценна литература и то на килограм. В "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН разговаряхме със Станчо Александров, работник на пункт за изкупуване на хартия във Видин.

"Ценните издания са при нас. Идват хора и ги купуват- на килограм за 40 стотинки. Но и много хвърляме- балираме ги и ги хвърляме. За нас това е просто хартия. Има исторически книги, томове. Можеш да намериш томовете за Сталин, Тодор Живков, за италианската мафия."

Един начин как да се оползотворят старите книги е намерил стоматологът от Белоградчик доктор Венцислав Петров. Той дарява прочетената литература на градската библиотека. През 2009 г. е дарил 120 книги на стойност 1 224лв, а през 2011 г.- 266, на стойност 2 313лв. Сътрудникът ни Иванка Петрова се срещна и разговаря с библиотекаркатата Румяна Георгиева.

"В библиотеката идват различни хора, а някои от тях искат да дарят книгите си, когато решат че трябва да прочистят собствените си библиотеки. Повечето от книгите са стари. Разполагаме с много такива, но читателите предпочитат нещо по- ново. Затова, когато някой дари книги винаги ги преглеждаме и ако нямаме нужда от тях ги препращаме към библиотеките в съседните села, където има хора, желаещи също да четат."

Животът ни напоследък е изпълнен с вещи, техника и събития "втора употреба", коментира темата сътрудникът ни Жоро Александров и продължава:

© Снимка: Жоро Александров

"Нека си вдигне ръката онзи от вас, който не кара кола "секънд хенд", или хладилникът, печката, моторът и какво ли още не е купено от друг ползвател, а не от магазин. Тъжното е, че живеем в държава, по чиито медии върви масирана реклама на търговска верига, в която се предлагат дрехи втора употреба. А бе изобщо… живеем живот втора употреба! Затова не е чудно, че и книгите, които купуваме, също са употребявани от някого преди нас. Но за разлика от другите неща "втора употреба", до които се докосваме, книгите "секънд хенд" не се броят. Защото е известна максимата, че няма стара и нова книга, а прочетена и непрочетена. Именно в този ред мисли заговорих един от уличните продавачи във Враца, които от известно време предлага книги втора употреба. В началото моят събеседник не беше особено словоохотлив, не искаше да разказва какво продава, колко струва и кои са най-търсените му заглавия. След като се убеди, че не съм данъчен, който му търси касовия апарат, човекът се отпусна пред диктофона. Все пак до края на непринудения ни разговор той отказа да се представи, а аз не посмях да настоявам да го направи, за да не откаже да говори:

"Продавам благотворително тези книги, за едно дете събирам пари..." Всеки, който иска да си купи книги от моя събеседник, може да го направи на площад "Македония" във Враца, на метри от един голям хипермаркет:

"Книгите ми струват от лев до седем, ама никой не купува. Имам клиенти от София, тука- никой не ще!" Тъжно звучи признанието на моя човек от улицата, от когото търсят списания "Плейбой", но не и събраните съчинения на Антон Страшимиров например, а Вазов и Яворов ги нямат за нищо:


"Питат ме дали имам списание "Плейбой". А не им пука за Вазов и Яворов. Не знаят дори къде е роден Ботев- това не те ли отвращава?!"

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15