Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин се поклони пред светлата памет на Екзарх Антим І Видински

Екзарх Антим I си отива от този свят на 1 декември 1888 година.

Днешният 1 декември 2013 година започна със заупокойна света литургия по повод 125-тата годишнина от кончината на Първия български екзарх- Екзарх Антим І Видински, отслужена в катедралния храм на Видин "Свети Димитър" от епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит Дометиан.

Гвардейският представителен духов оркестър на България поведе литийното шествие, което тръгна от храма към мавзолея-гробница на Антим І, където бе отслужена заупокойна молитва и положени венци и цвятя.

По-късно на площад "Бдинци" Национална гвардейска част представи церемония-спектакъл "Искри". По повод проявите гости на Видин бяха председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на културата Петър Стоянович, депутатите Филип Попов от Коалиция за България, Петя Раева от ДПС, Владимир Тошев от ПП ГЕРБ, Маруся Любчева от Европейския парламент и народни представители от групата за приятелство с България в сръбския парламент.

Начало на честванията бе сложено в Народното събрание, на 28 ноември 2013 година, когато от парламентарната трибуна председателят на Парламента Михаил Миков припомни важни факти за личността на първия български Екзарх и значимостта на решенията, взети от Учредителното събрание от 1879 година:

"Антим Първи и бащите-учредители са личности в българската история, които са памет, но и послание за поколенията, пример за родолюбие и достойна служба в името на Отечеството. Антим Първи и бащите- учредители са образец как представители на българския народ, обединени от общ идеал, могат да работят за постигането на общото благо и да търсят съгласието и взаимодействието в служба на националния интерес.

Антим Първи е бил безспорен авторитет за народа,  който се е крепял на кротостта, на постоянството, на неуморимостта, с които той е работил за българските вяра, държава и род. Днес имаме нужда от примера му на авторитет, който се стреми да обедини, а не да раздели, да възвиси, а не да унизи, който се опира не на власт и силово налагане, а на убеждение и любов. Цял живот Екзарх Антим Първи, председателят на Първия парламент на Нова България, е бил до своя народ, работил е за единството на своя народ.

Антим Първи е олицетворявал българската общност, давал е особена легитимност на Учредителното събрание. Той е личността, в която се събират заедно високо за средата на 19 век по българските земи образование и изключително родолюбие и стремеж за въздигането на българския народ. Личността му въплъщава в себе си борбите на българите за независима църква, дипломатическите усилия за Освобождението на България, стремежите за обединение на българските земи и народност. Антим І въплъщава и работата по политическото устрояване на новата държава, която, àко и да не се извършва под негово непосредствено ръководство, е скрепена с високия му авторитет"- се казва в словото на Михаил Миков.

В същия ден в Народното събрание бе открита изложба "Вяра и държавност", в която са представени документи и ценни вещи с историческа стойност от живота и делото на Екзарх Антим І Видински. Оригиналите на показаните документи се пазят в Централния държавен архив, в архивните фондове на Българската екзархия, Народното събрание и Монархическия институт, в Държавен архив Видин- в богатия личен архивен фонд на Антим Първи. Включени са и документи, които се пазят в Държавните архиви във Варна, Монтана, Враца, в Държавния военноисторически архив Велико Търново. Показани са факсимилета и от Дневниците от заседанията на Учредителното народно събрание, предоставени от Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Пътуваща експозиция от същата изложба- "Вяра и държавност", снощи бе открита във Видин. Днес експозицията тръгва на път- тя ще гостува на всички училища в България, които носят името на Екзарх Антим І, а след това за постоянно ще остане собственост на старопрестолния Видин, където почиват мощите на Екзарха.

Видинската филхармония и звезди на Софийската опера подариха на видинчани снощи съвместен тържествен концерт, в началото на който публиката в залата видя кратък документален филм, посветен на живота и делото на екзарх Антим Първи. Гост-солисти  бяха Атанас Младенов, Цвета Сарамбелиева, Петър Бучков, Цветана Бандаловска, Костадин Андреев. След концерта, преминал под диригентската палка на артистичния маестро Свилен Симеонов, зрителната зала присъства на вълнуваща церемония по награждаването на  видински общественици с принос за популяризиране на делото на Екзарх Антим I.

Председателят на 42-то Народното събрание Михаил Миков, под чийто патронаж са поредицата от събития, посветени на 125 години от кончината на Екзарх Антим I и 135 години от Учредителното събрание и делото на първостроителите на съвременна България, и министърът на културата Петър Стоянович удостоиха с почетни плакети на Народното събрание:

Негово Високопреосвещенство Дометиан- Видински митрополит

Георги Иванчев- дългогодишен директор на ПМГ "Екзарх Антим І" Видин

Нинко Заяков- краевед, историк и публицист

Светлана Кръстева от Държавен архив Видин- автор на много публикации за Екзарх Антим І

Николай Асенов- публицист

Посмъртно с почетен плакет на Народното събрание бе удостоена и Румяна Дилова- дългогодишен диригент на Филхармония Видин.

Вечерта завърши с изпълнение на химна на Република България.

На светлата памет на Екзарх Антим І Видински и на делото на всички участници в Учредителното събрание, заседавало в Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година, ще е посветена и цялата следваща 2014 година.

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Множество отличия за видински ученици в състезание по роботика

Три купи и 16 плакета получиха  отборите по роботика на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин, взели участие в  състезанието   "Роботика за България" София.   29 ученици от 8 до 11 клас с четирима ръководители показаха  своите знания и умения по работа в екип, разработка на проект, конструиране на робот и програмиране, казва Десислава Цокова,..

публикувано на 16.06.24 в 13:30

Враца се готви за Националия фолклорен събор „Леденика"

За седма поредна година Враца ще събере хиляди любители на българските традиции на Националия фолклорен събор „Леденика". Събитието, чиито организатор е общинската управа.  Тази година съборът ще е от 28 до 30 юни във Врачанския балкан. Организаторите са подготвили богата програма, изпъстрена от интересни и атрактивни събития. Началото ще бъде..

публикувано на 16.06.24 в 13:00

Нова еко пътека в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол направиха нова  еко пътека.   Група от 25 доброволци от Прокредит банк, съвместно с доброволци от селото поставиха маркировка и указателни табели, събраха над 20 чувала с пластмасови отпадъци и се насладиха на чистия въздух и прекрасната природа. Идеята се ражда преди 4 години по време на ковид пандемията, а днес харесвайки..

публикувано на 16.06.24 в 12:15

Среща на туристи ветерани се проведе във Видин

85 туристи ветерани от 16 града в страната посетиха Видин и историческите забележителности в нашия град. Те посетиха и солните мини край Крайова.  Гостите идват  по покана на видинските туристи ветерани от Съюза на туристите ветерани клуб "Бдин" с председател  Веселин Габерски. Останаха впечатлени от природния феномен край Крайова и споделиха:..

публикувано на 16.06.24 в 11:10

Пореден триумф за мездренската художествена гимнастика

Със златни медали бяха отличени малките гимнастички от клуба по художествена гимнастика "Анелия" град  Мездра.   И четирите отбора на клуба спечелиха златни медали в своите категории на провелото се Държавно първенство по масов спорт, зона Север в град Шумен.  Момичетата на треньорките Лилия Николова, Цветелина Цинцарска и Калина Илиева..

публикувано на 16.06.24 в 10:45

Моторист загина при тежка катастрофа

Моторист загина при тежка катастрофа в козлодуйското село Гложене. По данни на полицията пътният инцидент е станал около 13.30 часа в събота. При сблъсък между лек автомобил, управляван от мъж от Козлодуй и мотоциклет с водач местен жител, пострадал 44-годишният мотоциклетист. Нараняванията му били несъвместими с живота и той починал в линейката на..

публикувано на 16.06.24 в 10:20

Поредна лекция по аюрведа във Видин

Лекция на  тема " Здравето и болестите в аюрведа" с лектор Изабел Мандаке ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм".   Лекторката е работила е като ръководител на аюрведична клиника в Нова Зеландия,  казва Светла Димитрова, организатор на събитието: "Изабел Мандаке е аюрведа терапевт, йога терапевт,..

публикувано на 16.06.24 в 10:05