Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Пепа Цветанова: "Годишно около 1-2 случая на ХИВ се регистрират в област Видин"

С традиционния Мач на звездите и с информационна кампания бе отбелязан във Видин 1 декември- Световният ден за борба срещу СПИН. От 2004 година във Видин е открит офис на Програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, която се реализира в България от 2003 година. По инициатива на този офис се провеждат трите годишни антиспин кампании, обясни за РАДИО ВИДИН общинският мениджър по Програмата Красимира Елисеева:

"Представители на 9-те офиса на Програмата в България бяхме в София и разяснихме на здравни и социални експерти от общините, в които няма такива офиси, целта на Програмата. Чрез мултимедийни презентации всеки общински мениджър показа какви са постиженията в неговия град, начините, по които се работи и институциите, с които се работи и мисля, че това беше много полезно за колегите. Края на 2014 година тази Програма ще приключи като финансиране от Глобалния фонд. Всички се надяваме да се намери начин, по който да бъде продължено финансирането. Министерството на здравеопазването и НПО най-вероятно ще поемат финансирането. Ние работим целогодишно, но имаме три пикови кампании. Това е 1 декември, тогава започва кампанията със съответното мото. Тази година мотото ще се запази както беше миналата година, защото е страхотно- Животът е безценен. На 1 декември стартира програмата. Втората е 14 февруари- Денят на влюбените. Видин също има запазена марка и на този ден. За поредна година ще бъде направен конкурса "Песен за свети Валентин". Третата дата е третата неделя на месец май- Денят за съпричастност с носителите на вируса."

По Програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН във Видин работи и КАБКИС (кaбинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН) от 2007 година.

"Средно годишно през кабинета минават между 550-600 лица. От 2009 година досега има 8 случая на заразени с вируса във Видинска област. Тази година нямаме положителни за ХИВ от лицата, преминали през кабинета за изследване. Мога да кажа, че за последните няколко години годишно около 1-2 случая се регистрират в област Видин. Регистрираните не са открити само в КАБКИС. Най-малкият гражданин, пожелал да се изследва, е на 16 години, а най-високата възраст, на която имаме изследвани е 64-годишна възраст. Кабинетът вече е добре известен на гражданите, защото работи вече 6-а година. През лятото на 2012 година получихме от Министерството на здравеопазването и мобилен медицински кабинет. Ние бяхме една от 7-те Регионални здравни инспекции, които получиха такива. Той се използва, когато излизаме на терен. Това е във връзка с лятната антиспин кампания, кампанията във връзка с 14 февруари. Когато има такива кампании, интересът към кабинета е по-голям", съобщи д-р Пепа Цветанова, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция във Видин.

По данни на Министерството на здравеопазването към 22 ноември 2013 г. общият брой на регистрираните в страната хора, живеещи с ХИВ/СПИН, е 1 811. От началото на годината в страната са регистрирани нови 181 ХИВ-позитивни. От тях 150 са мъже и 31- жени.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50