Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачанският митрополит чества Ивановден в Мездра

Снимка: Мирослав Гетов

С Архиерейска Св. литургия, отслужена в енорийския храм "Св. Георги Победоносец" от Негово Преосвещенство Траянополски епископ Киприян, с молитвеното участие на Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Калиник, в Мездра отбелязаха големия православен празник Събор на Св. пророк Йоан Кръстител и Предтеча Господен, популярен като Ивановден.

 

Да запалят по свещичка и да се помолят за телесно здраве и душевно спасение под купола на храма се събраха десетки миряни от крайискърския град и околните села. Сред тях имаше множество именици, между които кметът на общината Иван Аспарухов, бизнесмените Иван Георгиев - Тениди и Иванчо Велчев. Те бяха поздравени от Негово Високопреосвещенство, който пожела на дошлите да се черкуват и на техните сродници да са живи и здрави с отеческия благослов "во здравие, во спасение - на многая и благая лета!". Църковната служба завърши с химна "Многая лета", изпълнен от Епархийския хор "Св. Софроний, епископ Врачански".

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Книга за народните лечители представиха в мездренското село Зверино

Доц. д-р Йорданка Манкова- етнограф и фолклорист, един от най - добрите изследователи на Врачански регион, представи книгата си "Цер и лек да намериш" в НЧ "Факел-1926" в село Зверино, община Мездра. Книгата е посветена на народните лечители и призванието им да служат в името на човешкото здраве, като писателката е обхванала Врачанския регион, а..

публикувано на 29.06.24 в 12:03

"Забавно лято в библиотеката" в Мездра

От 1 юли /понеделник/ в НЧ "Просвета 1925"- Мездра започва "Забавно лято в библиотеката", което ще продължи без прекъсване до 30 август. Заниманията с децата ще се провеждат в понеделник, сряда и петък от 9.00 до 11.00 часа. Понеделникът е предвиден за предизвикателство за четене на книги – от задължителните за четене, до любими на децата по техен..

публикувано на 29.06.24 в 10:51

Търсят се кадри в образованието във Врачанско

Детски градини и училища в област Враца си търсят преподаватели и помощен персонал. В разгара на лятото свободните работни места бяха обобщени в справка, изготвена от регионалното управление на образованието във Враца. Четири са свободните позиции в ДГ "Европейчета" в града под Околчица, като три от тях са за учители и едно за помощник възпитател...

публикувано на 29.06.24 в 10:04

„По следите на козлодуйските думи – 2“ е при своите читатели

В Козлодуй ще бъде представен поредният втори брой на литературния сборник „По следите на козлодуйските думи“ на издателство Медия груп – град Враца. Изданието е част от творческата дейност на Литературен клуб „Нашето слово“ в Козлодуй. предпечатната подготовка е дело на Калин Младенов. Творби на 46 автори са включени сборника. Идеята..

публикувано на 29.06.24 в 09:00

Белоградчик празнува

Петровден е денят на Белоградчик. В града се провежда традиционния Белоградчишки панаир, който ще продължи до утре, 30 юни.  В 10:00 ч. ще бъде отслужен тържествен водосвет. След това кметът Боян Минков ще отправи приветствие.  Празничен концерт ще се проведе в местността "Панаирище". В него ще участват  Духов оркестър - Белоградчик, Детска градина..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Във видинското село Кутово отбелязват Петровден

На Петровден в село Кутово, община Видин отбелязват традиционния събор на селото и 150-годишен юбилей на църквата "Свети апостоли Петър и Павел". "На 29 юни от 8,30 часа ще бъде отслужена тържествена литургия и служба от митрополит Даниил. В 11,30 започваме с отслужването на празнична трапеза и водосвет за здраве. Жителите и гостите на..

публикувано на 29.06.24 в 08:15
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел . Този празник е установен на двамата апостоли, защото имало време, когато апостолите са се препирали кой е по- велик Петър или Павел, кой на кого е ученик. За да няма такива смутове има един ден, в който се почитат двамата апостоли, каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 29.06.24 в 08:05