Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 процента от най-богатите българи са с по-нисък среден доход от най-бедните в богатите държави

       Съюз на българите в чужбина: Българи прекосяват Ламанша, за да търсят работа в Англия 
Снимка: Архив

След като вече мина 1 януари от 2014 г. - датата, на която отпаднаха ограниченията за достъпа на българи и румънци до трудовите пазари в Европейския съюз, очакваният приток на имигранти от двете страни в Западна Европа продължава да е тема, която се следи от световната преса. Поводи не липсват. Според Евростат най-богатите 20 процента от българите имат по-нисък среден доход от най-бедните 20 процента от хората във Великобритания, Франция, Германия или някоя от другите богати европейски държави. Друга причина, която кара българите да напускат страната си, е разочарованието от няколко последователни правителства и корупцията. Скорошно изследване на американския Институт за демокрация сочи, че през следващите пет години във Великобритания ще пристигнат най-малко 385 000 българи и румънци. Изданието цитира и български експерти, според които в нивата на емиграция няма да настъпи съществена промяна.


Другата основна тема днес в "Другата истина" е ситуацията в САЩ, където 140 милиона души са сковани от невиждани от две десетилетия отрицателни температури - до минус 60 градуса. А това е страната, в която живеят около 300 000 българи, според официалната статистика. Едно от най-студените места е Чикаго, където живеят над 120 хиляди българи. След седмица, в която на много места снежната покривка стигна до половин метър, сега следват два дни на невиждан студ. Лекарите предупреждават, че в такъв студ тялото замръзва за по-малко от 5 минути. И още-13 хиляди полета са отменени през последните дни заради вихрушката. В снежния капан попаднаха и наши емигранти от Америка, които си дойдоха за празниците по родните места. Подобно е положението и в Канада.


Какво се случва в Северна Америка, има ли бедстващи българи при тази сложна метеорологична обстановка и как сънародниците ни в САЩ и Канада се справят с последствията от природните катаклизми. За това днес в "Другата истина" разказват Марина Петкова, която живее в Лонг Айлънд- Ню Йорк, САЩ и Мария Ангелова от Торонто, Канада. И двете жени са там от около 20 години и добре познават превратностите на времето по тези места. Преди година Марина Петкова бе принудена седмици наред със семейството си да живее на близкото летище, заради последствията от урагана "Санди".

"В Ню Йорк времето сега е много сбъркано- ту топло, ту студено. В момента е студено. Температурата навън е минус 20 градуса. Вярно е, че се притесняваме, но какво можем да направим. Просто трябва да изчакаме лошото време да отмине. Не за първи път тук преживяваме природни стихии. Лошото е, че работата на моето семейство зависи от метеорологичните условия-имаме "Училище по летене", а в това време няма желаещи да летят. Така че за мен животът не върви много нормално. Дали има бедстващи българи в студа ли? Не познавам такива, но тук нещата са уредени така, че дори да има хора, които живеят на улицата, в този студ те веднага биват настанявани в приют", разказа Марина Петкова от Ню Йорк.
   
Мария Ангелова живее в Торонто от 20-тина години и снощи, когато при тях бе сутрин, разговаряхме тъкмо, след като бе закарала сина си на училище.

"Малко бяхме като във филма "Ледена епоха". Като излязохме навън, видях, че в колата термометърът показваше минус 22-23 градуса, а за вятъра казаха, че се усеща като минус 38- 40 градуса по Целзий. Доколкото разбрах, днес най-зле са били хората на летището, защото са спрели самолетите. Даже още един час няма да пускат самолетите да кацат, защото работниците не могат да издържат навън- като духне вятъра им изгаря кожата. Не издържат навън повече от пет минути. Чух по радиото и че доста училища са затворени над Торонто, където няма нормални пътища. Иначе в Торонто в момента е много красиво с това слънце върху снега. Пътищата навсякъде са почистени, но въпреки това движението е по-бавно. Знам, че училищните автобуси не пътуват, а синът ми предположи, че децата в класните стаи ще са по-малко. Съчувствам и на хората по спирките, защото студът наистина е голям. Въпреки това няма презапасяване с хранителни стоки от магазините, както бе показано в някои други части от континента. Този студ не е нещо, което тук ни се случва за първи път. За тези 20 години, откакто съм в Канада, такова нещо е имало може би още 5-6 пъти. Имаше дори една година, в която цял месец се задържаха температури от порядъка на минус 40 градуса. Сега казват, че в неделя ще бъде плюс 5 градуса. Значи ще преживеем до неделя", смее се Мария, за която ниските температури не са сред големите проблеми в живота.

И още в "Другата истина":

Испанското сп. "Магазин" определи 20-те лекари, които формират "отбора мечта" на испанската хирургия. Става въпрос за професионалисти, които пациентите оценяват като много повече от добри медици. Сред тях е и княз Кубрат Сакскобургготски, който е ръководител на Отделението по хирургия и колопроктология в болницата "Сан Камило" в Мадрид. Според него лечението със стволови клетки е сред най-важните иновации в областта на коремната хирургия, което ще допринесе за съкращаването на възстановителния период на пациента. Смята, също така, че "способността да вдъхва доверие и спокойствие, и да бъде съпричастен към проблемите на пациента, са сред основните качества на добрия хирург", се казва още в материала.

Целите интервюта и подробности по основните теми - в звуковия файл.

По публикацията работи: Катя Борисова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50