Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата в Монтана е годна за пиене

Снимка: РАДИО ВИДИН

Водата от централното водоснабдяване в Монтана е годна за пиене и не съдържа тежки метали. Заради водния цикъл изследванията са по-чести, съобщи д-р Даниела Караилиева, директор РЗИ-Монтана

"Освен рутинните изследвания, се извършват изследвания на питейната вода за съдържание на тежки метали, а през декември е извършено изследване на три водни проби за съдържание на селен. Няма несъответствия, т.е. питейната вода в Монтана отговаря на изискванията.", обясни д-р Караилиева.

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешма в квартал "Мала кутловица" и местността "Парта" в Монтана и местен кладенец в село Липен, каза още д-р Караилиева

"При местните водоизточници, които населението на града използва, имаме трайни показатели през годината. Два водоизточника показват трайно несъответствие по микробиологични показатели. Всеки път уведомяваме Община Монтана, която поставя табели, но за съжаление те доста бързо се отстраняват от гражданите.", каза още Даниела Караилиева.

През последните два месеца на миналата година в лабораторията на хигиенната инспекция в Монтана са изследвани 99 водни проби от 51 населени места. При химични показатели няма отклонения, подчерта д-р Караилиева:

"Отклонения са установени в селата Спанчевци, Дива Слатина и Дълги дел. Своевременно са уведомени както кметовете на населените места, така и водоснабдителната организация и са предприети мерки за отстраняването им. Това е резултат от некачествено обеззаразяване на питейната вода."

По публикацията работи: Любо Андреев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Ръст на горските пожари отчита Северозападното държавно предприятие

Има сериозен ръст на пожарите и на засегнатите площи на територията на Северозападното държавно предприятие (СЗДП) – Враца от началото на годината, спрямо същия период на миналата, съобщиха от държавното ведомство. През първото полугодие на 2024-а са регистрирани 41 пожара, които са засегнали 5 400 декара. През 2023 г. пожарите са били..

публикувано на 08.07.24 в 10:07

Общинският съвет в Лом ще заседава извънредно

Общинските съветници в Лом се събират на извънредно  заседание днес, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

обновено на 08.07.24 в 09:30

Пръскат срещу комари, кърлежи и бълхи в община Лом

От днес, 8 юли, до сряда, 10 юли , при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до приключване, но не по-късно от 06:00 ч., ще се проведе наземно третиране срещу комари чрез комбиниран метод на студен и топъл аерозол в града и селата на територията на община Лом. Ще се използват препаратите:..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Почистиха туристически маршрути във Врачанския Балкан

В началото на туристически сезон Дирекция на природен парк "Врачански Балкан" извърши планови ремонти на 3 туристически маршрута на територията на парка.  През месец юни 2024 бяха почистени и обновени маршрутите: Врачанската еко пътека Боров камък, Наследствената пътека при с. Очиндол и туристическия и веломаршрут "махала Старо село – махала Свражен"...

публикувано на 08.07.24 в 07:50

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04