Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Къпачи на Ивановден" в Кула

Снимка: Христела Александрова

Януари е наситен с празници в Кула, много именни дни и семейни тържества по стар и нов стил. Безспорно най-колоритно и интересно кулчани отбелязват Ивановден /по стар стил/, когато се провежда уникалният по своята обредност обичай "Къпачи на Ивановден".

Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. И тази година групата на къпачите наброява 9 души, само млади мъже, които вечерта на 19 срещу 20 януари ще тръгнат да къпят за здраве и плодородие именници и млади семейства. Миналата година групата на къпачите спечели в Перник две престижни награди- Първа награда за автентичност с представянето на най-характерните за обичая персонажи- булката и младоженеца, и бронзова маска за представянето на целия обичай.

Националните костюми, които обличат къпачите са традиционните за кулския край кабаница, тъкана риза и пояс, беневреци и калпак, които се пазят в семействата на потомствените къпачи и се предават от баща на син и от дядо на внук. Оригиналните страшни маски с пера, кожа и звънци се изработват и подготвят в читалището в Кула, откъдето групата тръгва. Задължително присъстват двата основни персонажа- булка в национален празничен костюм и накити, и младоженец. Женихът е задължен да пази "булката" от задявания и носи дебела дрянова тояга, с която удря тези, които се осмелят да задирят невестата. Всички членове на групата са задължени да мълчат- те не говорят, когато извършват ритуалните действия по окъпването на именниците и младоженците.

С празниците Йордановден и Ивановден /които в Кула се отбелязват на 19 и 20 януари/ е свързан и обичаят "Водици", който тук също се извършва по специфичен начин. Сутринта рано на 20 януари група жени отиват до кладенец или чешма и усукват бели, червени и зелени вълнени конци, които символизират духовната и телесна чистота, здравето, живота и природата.

На 21 януари отбелязваме Деня на родилната помощ, на който се почитат лекарите, акушерките и бабите. Домакин на празника ще е Читалище "Просвета", където ще се съберат и младите майки, родили през изтеклата година. Те ще поздравят бабите, лекарите и акушерките с ритуални хлябове, мед и китки здравец.

По публикацията работи: Христела Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински ученици решаваха съдебен казус

Единайсетокласници от Средно училище "Цар Симеон Велики"  във Видин представиха симулативен съдебен процес пред свои връстници от училището, както и от Гимназията с преподаване на чужди езици. В Окръжния съд в ролите на прокурор, съдии, адвокати и свидетели бяха ученици. Заниманието е част от обучението по гражданско образование и е в рамките на..

публикувано на 03.06.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Вандали увредиха локомотив в Лом

Неизвестни срязаха маркучи на спирачната система и счупиха стъкло на локомотив на жп гарата в Лом. Машината е била готова за път. Полицаите издирват извършителите. Сигналът за инцидента е подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта вчера. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 03.06.24 в 12:30

Врачанската публика ще слуша концерт от цикъла "Солистите на оркестъра"

Камерен концерт от цикъла "Солистите на оркестъра" ще се състои днес, 3 юни във Враца .  Солистите Альона Чехова (цигулка), Лорела Миха (цигулка), Сонила Баха (виола), Маргарита Глодунова (виолончело), заедно с Каролина Мендоса (виола), Естанислао Руиз (валдхорна), Мартин Павлов (флейта), Рудолф Баха (кларинет) ще изпълнят произведения от Волфганг..

публикувано на 03.06.24 в 12:09

Демонстрация на урок по "Визуално програмиране" се състоя в Монтана

Седмо средно училище "Йордан Радичков" в Монтана  бе домакин на срещата на иновативни училища от страната. Урок по „Визуално програмиране“ наблюдаваха педагози от основните училища „Петър Бонев“ от Перущица и „Паисий Хилендарски“ от село Цалапица, и начално училище „Васил Левски“ от Кричим. Иновативният предмет "Визуално програмиране"..

публикувано на 03.06.24 в 12:00

Трима души пострадаха при катастрофа в Ломско

Мъж на 27 години от Козлодуй е в реанимацията на болницата в Лом, с опасност за живота след катастрофа. Трима пътници са пострадали при пътното-транспортно произшествие снощи. Трима пътници от лека кола са пострадали, след като са самокатастрофирали с автомобил. Инцидентът е станал снощи около 20:40 часа на пътя от Лом за Козлодуй...

публикувано на 03.06.24 в 11:21

Обвиняем за домашно насилие и закана с убийство остава в ареста във Враца

Под ръководството на Районна прокуратура - Враца се води разследване по досъдебно производство, първоначално образувано за неизпълнение на заповед за защита от домашното насилие. Мъж на 38 години от Враца не е изпълнил заповедта, с която бил задължен да се въздържа от домашно насилие към съпругата си. Било му забранено да я приближава на разстояние..

публикувано на 03.06.24 в 11:11

Полицията залови 17 нелегални мигранти край Враца

През вчерашния ден край Враца е спрян за проверка товарен автомобил, управляван от 29-годишен водач от София. В автомобила са установени 17 души без документи , определящи се за граждани на Сирия  и Ирак . По случая е образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 03.06.24 в 10:56