Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разтоварваща храна за здраво тяло

Снимка: РАДИО ВИДИН

Чувствате ли се с малко излишни килограми, след като празничните дни с обилните трапези останаха далеч зад гърба ни? Нужни са малко усилия, за да се отървем от тях, хапвайки си здравословна храна. Как да направим това и какво да сготвим за семейството си, попитах Димка Колова, инженер по образование, но и дългогодишна билкарка и автор на две книги на тема: лекуване и добро здраве с билки и храни. Тя е категорична, че за целта не е нужно да се гладува:

"Гладът е нож с две остриета и не всеки организъм може да понесе това разтоварване. Нужна ни е разтоварваща диета. Всеки обаче трябва индивидуално да следи собственото си тяло и така ще намери своята панацея. Трябва да се приема повече вода и витамини- A,C,E, които ги има дори сега в сезонните плодове и зеленчуци. Картофи, зеле моркови, ябълки или алабаш с високо съдържание на витамин C, както и много други. Препоръчвам още всяка сутрин половин час преди хранене да се изпива бавно по една чаша гореща вода. Това не е препоръчително за хора с високо кръвно налягане."- сподели своя опит Димка Колова. За да се пречисти организмът в продължение на 14 дни се пият по две чаени чаши чай от коприва, бял равнец и жълт кантарион- сутрин и вечер. Прави се запарка за 10 минути от 1 супена лъжица от билките.

Тя дава и примерно меню за десет дни: "За закуска една ябълка с 3-4 ореха; или сварен зрял фасул без сол една купичка, с добавка от скилидка чесън и натрошени орехови ядки. За хората, обичащи хляба може и филийка препечен типов хляб с извара отгоре. На обяд е добре да се хапват салати- от кисело зеле с праз, или прясно зеле с моркови, както и салати от алабаш, черна ряпа и т.н. Избягва се солта- една от трите бели отрови. За вечеря- нещо просто като запечени картофи с малки лукчета. Или овесени ядки или пшенични трици с обезмаслено мляко. В разтоварващите дни не се приема алкохол."

Според дългогодишната билкарка е добре по това време на годината да се направи и очистваща диета с жито по рецепта на учителя Петър Дънов:

"Прави се десет дни. Вземат се 100 гр. жито дневно. Вечерта се измива добре и се залива с 1 л. гореща вода в термос. На сутринта водата се прецежда, подслажда се с 1 с.л. мед и се добавя сок от 1 лимон. Течността се изпива на три пъти през деня. Житото се разделя на три части, консумира се сутрин, обед и вечер. Към всяка порция се добавя лъжичка мед и ядките на 3 ореха. За деня се изяждат и 3 ябълки."

В ежедневното меню на нашата събеседничка преобладават постните ястия. Избягват се "белите отрови"- сол, захар и мас. А повече добри съвети от Димка Колова може да чуете в звуковия файл, както и в книгите й: "Магическата сила на природата".

По публикацията работи: Ани Цекова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 31 май 2024 година

50-годишен юбилей отбеляза днес Детска ясла "Слънчев кът" в град Видин.  Песни, танци, пъстроцветни приказни костюми и народни носии представиха децата от трите яслени групи. Почти 40% от територията на България представлява “демографска пустиня”, обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН...

публикувано на 31.05.24 в 18:15

40% от територията на България са "демографска пустиня"

Почти 40% от територията на България представлява “демографска пустиня”, обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. “Демографските пустини” са територии с изключителна ниска плътност на населението - под 10 души на кв. км., а в България те нарастват много бързо. Почти в 217 от 265 общини има ядра на..

публикувано на 31.05.24 в 17:15

Панорама на средното образование в област Монтана

В Монтана се проведе традиционната "Панорама на средното образование". Акцентът на инициативата е кариерното развитие и представяне на седмокласниците възможностите за професионално образование в учебните заведения в областта. Организатори на проявата са РУО – Монтана и Център за подкрепа на личностното развитие ОДК „Ние, врабчетата". "Изборът..

публикувано на 31.05.24 в 16:42

Пети открит урок на проф. Венелин Терзиев ще се проведе в Брегово

Пети открит урок на проф. Венелин Терзиев ще се проведе тази вечер в СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Брегово.   Темата е "Образованието в трансформационното общество", каза директорът на учебното заведение Илияна Кръстева:  "Ние сме посланици на доброто в петия открит урок на проф. Венелин Терзиев. Ще представим IT академия, "Дигитален и..

публикувано на 31.05.24 в 16:00

Във Видин започва "Лято с Библиотеката"

Традиционната инициатива „Лято с Библиотеката” ще бъде открита официално в Деня на детето - 1 юни, във Видин. По време на събитието ще бъде представена лятната програма за работа с деца на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", а децата ще имат възможността да получат информация за всички клубове по интереси. Това каза ръководителят на Детския..

публикувано на 31.05.24 в 15:34

50 години отпразнува детска ясла "Слънчев кът" във Видин

50-годишен юбилей отбеляза днес Детска ясла "Слънчев кът" в град Видин.  Директорът на детското заведение  Нина Емилова даде старт на празничната програма и поздрави децата:  "Мили деца, вашите усмивки, светлините в детските очи правят този ден вълнуващ и незабравим. Вие сте най-хубавия подарък в живота ни, нашето бъдеще, нашата надежда и вяра..

публикувано на 31.05.24 в 13:29

Над 20 литра дъжд се изля над Монтана

Над 20 литра на квадратен метър дъжд се изляза над Монтана в рамките н 15-ина минути снощи. На места е паднала и градушка, съобщиха от Хидро-метеорологичната станция в града Дъждът вчера е бил с голям интензитет. Към обяд са измерени към 9 литра на квадратен метър, а снощи - много повече, съобщи  Леночка Ангелова , началник ХМО Монтана: "За..

публикувано на 31.05.24 в 12:22