Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца отбелязва годишнина от бомбардировката през 1944 година

    Читалище "Развитие" във Враца на 24 януари 1944 година.
Снимка: Държавен архив- Враца
Днес във Враца ще отбележат една тъжна годишнина. Тя е свързана с почитане на паметта на 133-ма души, загинали при бомбардировката на града от англо-американски самолети през зимата на 1944 година. От дистанцията на времето е задължително да се припомни, че по онова време България е във война с Англия и САЩ, тъй като е на страната на Германия, Италия и Япония, затова бомбардирането на Враца е част от войната. Истина е и фактът, че Враца попада под самолетната атака, тъй като на 24 януари София е обвита в гъста мъгла. Какво още се случва в този черен ден обобщава областният лидер на ВМРО Красимир Богданов:

© Снимка: Жоро Александров

"На 24 януари 1944 г. 300 американски тежки бомбардировачи трябва да бомбардират София. Но в този ден природата е на страната на софиянци. Цялото Софийско поле е потънало в дебел слой мъгла. Самолетите на 15-а въздушна армия на САЩ не разполагат с уреди за сляпо бомбардиране, каквито имат нощните бомбардировачи на Кралските военновъздушни сили. И след като се въртят над Витоша в продължение на 45 минути, бомбардировачите поемат в различни посоки. Съдбата спасила софиянци, обаче се оказва неблагосклонна към други българи. Една група самолети бомбардира град Скопие, тогава на територията на Царство България. Друга формация от бомбардировачи удря Враца.

При бомбардировката на 24 януари 1944 г. над Враца прелитат 41 англо-американски аероплана, които изсипват върху града 380 бомби. Загиват 132-ма души, сред които цели фамилии, като Ангелови, Балиеви, Добралевски, Дянкови, Карабашеви. Без покрив в този ден се оказват 1 667 врачани. Повредените сгради са 823, като сред тях напълно разрушените са 243, а полуразрушените- 182. Сред срадите с разрушения е и читалище "Развитие". След въздушната атака 2/3 от града е евакуиран. Изтребители слизат ниско и обстрелват града. Мирното население е разстрелвано от упор с бордните картечници и оръдия. Бомбардирани са също селата Кунино и Беглеж и други селища в Северна България. Общо в този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради.

След трагедията царица Йоана изпраща на кмета на град Враца, от страна на Н.В. Царя сумата от 20 000 лева за подпомагане на бедните семейства в града, пострадали от бомбардировките…"

Враца ще изгради паметен знак, посветен на 133-те жертви на англо-американската бомбардировка от 24 януари 1944 година, обяви Красимир Богданов.

"В момента се създава инициативен комитет за изграждане на паметен знак за загиналите, не само в бомбардировките, за загиналите българи по време на Втората световна война 1941- 1945 година. Има подготвен проект, има определено място."

Днес ще бъде отслужена и панахида в памет на жертвите на бомбардировката. Събитието започва в 10:30 часа в храма "Свето Възнесение" в етнографския комплекс:

"Във фоайето на читалище "Развитие" общественици от Враца и хора, които имат свидетелства от времето от свои познати, родители и т.н., ще разкажат за събитията, а младежи от града ще направят презентация за това варварско деяние."

Когато става дума за бомбардировката над Враца от преди 70 години трябва да се има предвид и една друга истина- че нашите предци не са проявили съвсем хуманно поведение към близките на няколко американски пилоти, които са скочили с парашути, след като самолетите им са били уцелени над Врачанско. За тази драма пък разказва Весела Пелова от Държавния архив в града под Околчица:

"Два пъти над врачанското село Горно Пещене са сваляни самолети- веднъж на 18 май, вторият път на 11 юни 1944 година. И в двата случая нашите власти са арестували скочилите с парашути американци, а след това - са ги ликвидирали, но липсват данни къде са погребани телата на вражеските тогава воини…Историята има и друга страна и по време на подобни годишнини- като мбомбардировката над Враца отпреди 70 години, се вади само един елемент, посочва се само един детайл, а се забравят останалите. И така с годините се забравят истинските факти от историята."


Историите, които ви разказах днес, можеха да имат и друг край, но за съжаление са се случили по време на най-зловещата световна война. Хубаво е да се пазят спомените и за бомбената атака над Враца, и за античовешкото отношение към свалените американски пилоти, защото тези антихуманни примери не бива да се повтарят повече!
По публикацията работи: Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40