Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Адемов иска спешни мерки в демографската политика

Всяка година населението на България намалява с 40 хиляди души и от картата на страната изчезва по един средно голям град. Данните са от доклад на социалния министър, приет от правителството. Хасан Адемов предлага дискусия за набелязване на спешни мерки в демографската политика, които да спрат негативните тенденции.

Населението на възраст над 65 години е повече от 1 400 000 души и това в скоро време ще постави социалните системи в тежка ситуация. Световната банка изчислява, че за всяка година разходите по възрастните хора ще се повишават с 0.4 от брутния продукт.

Адемов иска спешна дискусия и набелязване на мерки. Според него, ако всички семейства получават детски добавки на година - това ще струва 1 милиард лева:

Но мерките за финансово подпомагане са само един инструмент за подпомагане. В никакъв случай, според нас, не е  решителният инструмент.

Темата за семейното подоходно облагане ще е актуална през втората половина от мандата на правителството. В дългосрочен план според министъра обаче, ефективни биха били мерките в образованието. 

Образованието дава възможност за качествена и устойчива заетост, на доходи за откъсване от системата на подпомагане. Ако ние не намерим инструменти да атакуваме още от ранна детска възраст, в никакъв случай не можем да разчитаме на какъвто и да е успех. 

Най-много деца у нас са се раждали през годините на стабилност и възход на икономиката - 1999 и 2009 година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!