Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстьо Спасов: "Видин заслужава подкрепа"

Снимка: РАДИО ВИДИН

Видин е включен в групата на най-големите градове в страната, които да получат европейско финансиране по Оперативната програма "Региони в растеж" в т.нар. второ ниво (NUTS2). Тук влизат Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Благоевград. За тях, както и за София, са предвидени 45% от общия финансов ресурс на програмата от над 852 млн. евро. Това бе обявено при представянето на новата Оперативна програма "Региони в растеж".

"Мисля, че това решение е един голям шанс за Видин, защото е сред тези 9 града, които са във второ ниво за финансиране. Наистина Видин е по-малък, но е център на Северозападния регион за планиране и с оглед на това, че е сред най-бедните градове в Европа, той заслужава това място. Оперативна програма "Региони в растеж" разполага с голям бюджет за периода 2014-2020 година и ще се използват все за неща, които са важни и критични за нашия град и за нашата област. Предимството за Видин е, че 45% от целия бюджет на програмата ще бъдат разпределени между тези 10 града- това е един много сериозен финансов ресурс, който ще даде реален шанс на града ни да излезе от икономическата и социалната си изостаналост. Това е поредното безспорно потвърждение на водената от правителството на г-н Пламен Орешарски активна и последователна политика в подкрепа на област Видин и целия Северозападен район за развитие", каза за РАДИО ВИДИН областният управител Кръстьо Спасов. Той изрази и несъгласието си с тиражираните в публичното пространство критики от народни представители от ГЕРБ, отправени по време на заседанието на парламентарната комисия по еврофондовете и изслушването на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Според него изразените съмнения относно мястото на Видин като равностоен партньор в групата на най-големите градове, е неуместно и ненавременно в този важен момент от договарянето по Споразумението на България с Европейската комисия за новия програмен период 2014-2020 г.

"Със съжаление трябва да отбележа, че партийните пристрастия в случая изразяват политическо безсилие и са чиста загуба на време, с каквото Видин повече не разполага и едва ли желае излишно да пропилява. Още повече, когато целта на подобни популистки изказвания е да обезцени смисълът и усилията за засилена подкрепа на един дълго пренебрегван регион, само защото тя е по инициатива на кабинета на Пламен Орешарски и лично на председателя на Народното събрание и народен представител от Видин Михаил Миков. Не бива да допуснем да продължава пренебрежителното отношение към региона, на което бяхме свидетели през предишните 4-ри години на управление, когато от тук бяха изнесени основни структури на централната държавна власт като Митница, Напоителни системи, Инспекция по труда и др.", коментира областният управител.

Областният управител отбеляза, че в Споразумението с Европейския съюз българското правителство е определило Северозападния район за развитие като приоритетен регион за финансиране чрез специално готвената Стратегия за интегрирани териториални инвестиции.

"Набелязани са основните приоритети, които биха дали възможност чрез интегрираните териториални инвестиции Видин да започне своето динамично развитие в областта на селското стопанство, туризма, инфраструктурата, образованието. Тази стратегия вече е готова и след два дни ще присъстваме на представянето й от екипа, който я е разработил. Очаквам в рамките на месец стратегията да бъде представена в Европейската комисия и да бъде приета за финансиране през периода 2014-2020 година. Това е още един шанс, не само за Видин, а и за 5-те области от нашия Северозападен район за повече евросубсидии и за реално развитие на пиоритетните сектори", добави Кръстьо Спасов.

Освен от фондовете на Европейския съюз, Видин очаква подкрепа от стартираната наскоро от правителството Публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Чрез областния управител от 11-те общини в областта са внесени за одобрение в Министерството на финансите 43 проектни предложения с местно и регионално значение.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 юни 2024 година

Обещание : До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен.  До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Президентът Румен Радев ще..

публикувано на 28.06.24 в 18:05

СУ "Иван Вазов" - Мездра спечели тазгодишното издание на Патриотичните игри в област Враца

Отборът на СУ „Иван Вазов“ - Мездра стана победител в шестото издание на Патриотичните игри в област Враца . Домакин на атрактивното състезание тази година беше Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра. Родолюбивата инициатива е част от Програмата за патриотично възпитание в област Враца, която се реализира ежегодно от 2012 г. насам под..

публикувано на 28.06.24 в 16:35

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера, 27 юни, към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума" . Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се..

публикувано на 28.06.24 в 16:09

Възстановено е движението по околовръстния път на Видин

Възстановено е движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради пътен инцидент. 

публикувано на 28.06.24 в 16:01

Наградиха изявени ученици на видинската математическа гимназия

В последния учебен ден във видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" наградиха ученици и учители за спортните им успехи и постижения на олимпиади и национални състезания. Всички те доказаха, че гимназията е лидер в образованието, спорта и обществените ангажименти на младите хора, каза в словото си Ваня Минева ,..

публикувано на 28.06.24 в 15:33

Временно е ограничено движението по околовръстния път на Видин

Временно е ограничено движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин, в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Трафикът  се осъществява по обходен маршрут през градската пътна мрежа на Видин. Тежкотоварните автомобили над 12 тона..

публикувано на 28.06.24 в 15:18

Обещание: До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград , част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова . Тя беше изслушана в Народното събрание за напредъка на строителството на пътя. "Имаме осигурено финансиране и..

публикувано на 28.06.24 в 15:16