Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините от Северозапада получават пари за 31 проекта от програмата за растеж

Снимка: РАДИО ВИДИН Архив
14 проекта на общини от област Видин ще бъдат финансирани от публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Средствата, които те ще получат, са 7 милиона и 600 хиляди лева. Списъкът на проектите и програмите, които ще бъдат изпълнявани, е утвърден на заседание на Министерския съвет днес.

Във Видин с пари по правителствената програма ще бъде извършен ремонт на надлеза по булевард "Панония". Проектът е на стойност 2 704 000 лв. Ще бъде извършен и основен ремонт на сградата на Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим I", за който ще бъдат отпуснати 500 000 лв. По един милион лева ще получат общините Ружинци и Бойница. В Ружинци ще бъде извършен ремонт на пътя към село Гюргич, а в Бойница ще бъде финансиран вторият етеп на реконструкцията на водопроводната мрежа. Одобреният проект на община Кула е за основен ремонт и модернизация на панаира. В община Брегово ще бъде извършен ремонт на водопроводната мрежа в село Делейна. Предстои и рехабилитация на общинския път към селата Тияновци и Делейна. В община Макреш ще бъде извършена рехабилитация на водопроводната мрежа на село Раковица, а в Ново село с пари по програмата ще се ремонтира сградата на читалището. В община Чупрене ще бъдат извършени реконструкции на водопроводните мрежи в селата Върбово, Търговище и Протопинци. В село Върбово общинска сграда ще бъде преустроена в център за настаняване от семеен тип. В Белоградчик ще бъде изградено пречиствателно съоръжение за питейни води. За финансирането на 41 проекта по правителствената програма кандидатстваха общини от област Видин. Два проекта бяха представени от областната администрация.

За област Враца утвърдените проекти са също 14, на стойност 16 милиона 700 хиляди лева. Най-много средства- 7 млн. лв. ще бъдат изразходвани за основен ремонт на уличната мрежа в областния център. Със средства по програмата ще бъде извършена корекция на река Лева в регулационните граници на град Криводол. В Мездра ще бъдат отпуснати 4 милиона лева за доизграждане на многофункционална спортна зала. Ще бъдат отпуснати и средства за реконструкция на транспортната инфраструктура в общината и изграждане на спортни площадки в град Мездра.

Само три са утвърдените проекти за област Монтана. Общата им стойност е 1 941 000 лв. Нито един от тях не е на община Монтана. За 868 000 лв. ще бъде благоустроена уличната мрежа в община Вълчедръм. Ремонти на улици ще бъдат извършени и в община Медковец, а в община Георги Дамяново ще бъде реконструирана вътрешната водопроводна мрежа на село Гаврил Геново.

392 проекта на общините ще бъдат финансирани по първата публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". За Северозападния район ще бъдат финансирани и два инфраструктурни проекта. 2 милиона и 500 хиляди лева ще бъдат отпуснати за пътя към белоградчишкото село Салаш, където ще бъде изграден нов Граничен контролно- пропускателен пункт. Проектът за ремонт на пътя към границата със Сърбия, с който областната администрация кандидатства, беше за финансиране от 7,5 млн. 2,5 млн. са и средствата, които ще бъдат отпуснати за ремонт на пътя Лом- Дондуково- Дреновец- Ружинци- Чупрене. Одобрени са и проекти на министерствата на стойност 160 милиона лева.

На заседанието на Министерския съвет, на което са утвърдени проектите по публичната инвестиционна програма, са утвърдени също общините и министерствата, отговорни за реализирането им, както и разпределението на публичните средства по програмата. С постановлението се определя одобрените проекти да получат авансово 30% от сумата на проекта. Предвидена е възможност за прекратяване на финансирането на даден проект, както и за пренасочване на икономията от средства, постигната при обществените поръчки, към други проекти.
По публикацията работи: Анжела Каменова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лесотехническата гимназия в Берковица изпрати своите абитуриенти

Вълнуващ празник бе изпращането на випуск 2024 в Лесотехническата професионална гимназия (ЛПГ) в Берковица . С любимото училище се сбогуваха учениците от специалностите  "Механизация на горското стопанство" и "Ловно и горско стопанство". Те бяха изведени в двора на училището от дечица от ДГ „Звънче“, за да си припомнят първия учебен..

публикувано на 13.05.24 в 14:50

Атракционното влакче във Враца работи по разписание

Атракционното влакче във Враца ще продължава да работи  по разписание. В делничните дни цветната композиция тръгва в 17.00, 18.00, 19.00 и 20.00 часа. В събота и неделя разписанието е друго. Тръгване на всеки кръгъл час - 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00, 19:00 и 20:00 часа.  Началната спирка на влакчето е пред Билетния..

публикувано на 13.05.24 в 12:30
ВиК аварията във Видин

Без вода са видински села и квартал "Вида" в областния град

Видинският квартал "Вида" от сутринта е без вода . Причината за спряното водоподаване е смяна на част от канализацията заради авария на уличен канал, съобщи за Радио ВИДИН дежурният диспечер към "Водоснабдяване и Канализация - Видин". Очаква се водата да бъде пусната след 17:00 ч.  "Във "Вида" се полага канализация, сменя се част от..

публикувано на 13.05.24 в 11:18

В Берковица приемат заявления по програма за младежка заетост

Дирекция "Бюро по труда" (ДБТ) - Берковица обявява прием на заявления по проект "Младежка заетост+" . Ще бъдат разкрити пет работни места на длъжност „технически сътрудник“, с място на работа Община Берковица и кв. "Раковица". Критериите, на които кандидатите трябва да отговарят за работа по програмата са: 1. Неактивни или регистрирани в..

публикувано на 13.05.24 в 11:14

Полицаи задържаха мъж за кражба на пари от жилище във Видин

Видинските криминалисти са задържали мъж за  кражба на парична сума от апартамент в ж.к. "Крум Бъчваров" в областния град. Задържаният е 49-годишен жител на София, криминално проявен и осъждан. При личния обиск у него открили и иззели портмоне с 8000 лева и 170 евро, отвертка и черни текстилни ръкавици. Мъжът е проникнал в жилището на първия етаж чрез..

публикувано на 13.05.24 в 10:30

Започва Седмица на отворените врати във видинската библиотека

Седмица на отворените врати ще се проведе от 13-и до 18 май в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . По този начин културната институция ще отбележи Националната библиотечна седмица, каза директорът Десислава Иванова .  "Тази година седмицата е под наслов "Библиотеките - по-нужни от всякога" и призовава хората да се доверят..

обновено на 13.05.24 в 10:06

Десетки домове са без ток в "атомната" столица Козлодуй от снощи

Десетки домакинства в Козлодуй са без ток от вчера вечерта. Електрозахранването е прекъснато в северната част на града около ул. "Ломска". Според сайта на електроразпределителното дружество се очаква да бъде възстановено тази сутрин.

публикувано на 13.05.24 в 09:00