Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресения и наводнение изплашиха българите на остров Кефалония и в Рим

Снимка: livenews.bg

Днес в "Другата истина" говорим за българите в Гърция и Италия, които през последните дни бяха разтърсени от природни катаклизми- няколко земетресения на остров Кефалония и наводнение в Рим.

 

 

Силно земетресение с магнитуд 6,1 разтърси гръцкия остров Кефалония. Там постоянно живеят около 35 000. Островът е известна туристическа дестинация, където работят  доста наши сънародници.

"В момента времето на острова е студено и духат силни ветрове", разказа от Атина видинчанката Марчела Кръстева, която също е работила на остров Кефалония. Миналата неделя, тя, заедно със съпруга си и майка си са били силно притеснени от усетеното дори в Атина земетресение.

© Снимка: grreporter.info

"Хората са много наплашени, защото тук наистина е страшно. На острова няма къде да спят, а сега  вали дъжд и времето е доста студено. Но там, на Кефалония си ги люлее непрекъснато. Сегашното земетресение е второто по сила след това от 1953 година, когато загиват 455 човека и напълно е унищожена инфраструктурата в Кефалония и Итака.

Жителите има защо да се притесняват. В градската болница се е срутила стена, пристанището е засегнато, доста е пострадала и камбанарията на една от църквите,

© Снимка: novini.bg

шосетата са блокирани от свлачища, пътната настилка е разцепена. Според жители доста от къщите са сериозно пострадали и падат. Хората са по улиците. Голяма част от тях продължават да нощуват на двата кораба, изпратени заради бедствието. По телевизията казаха, че ще изплатят по няколко хиляди евро на пострадалите. На острова има и доста българи. Дори имам приятелка там, но сега тя си е във Видин. Аз също преди години работих на Кефалония- островът е много красив и е хубаво да си там, но не като работник, а на почивка. Що се отнася до земетресенията на

© Снимка: kourtidu.ru

острова, аз също преживях едно и май бях единствената уплашила се тогава. Местните дори не излизат от къщите си- свикнали са. Иначе хората са много гостоприемни, бяха добри с нас. До момента не съм чула за пострадали наши сънародници от земетресението", коментира ситуацията след силните трусове на островите в Йонийско море Марчела Кръстева.  
Според официалната информация Министерството на отбраната е задействало плана "Девкалион"- самолет и кораб пътуват със стоки от първа необходимост. Островът е посетен и от министъра на

© Снимка: facebook

обществения ред Никос Дендиас. Архиепископ Йероним също е заминал спешно за Кефалония, за да види с очите си размера на бедствието и да прецени с какво може да помогне гръцката църква.
600 евро за всяко семейство, засегнато от земетресението, ще осигурят властите. Помощният пакет ще бъде предоставен незабавно. С решение на правителството се предоставя финансова помощ от 100 хиляди евро на общините в Кефалония и още 100 хиляди евро на тези в Итака за засегнатите от труса.

В същото време щетите от наводненията в Рим вече възлизат на най-малко 15 милиона евро. Такава е информацията от кметството на италианската столица, където през последните дни бяха готови да обяват извънредна ситуация. И то не без основание. За последните три дни, вследствие на проливните дъждове, значително се повиши нивото на река Тибър. В неделя положението дори бе критично в предградието Фюмичино, където е разположено международното летище "Леонардо да Винчи". В понеделник за отстраняване на последствията от наводненията бяха мобилизирани военнослужещи. В района са затворени училищата и редица пътища, включително тези, водещи към летището.

© Снимка: Личен архив

Какво точно става там и застрашени ли са и българите във вечния град- това разказа в "Другата истина" Пепа Маринова, която от 10 години живее в Рим:

"Положението наистина не беше добро, но се подобрява. Има райони, които са на по-ниско и там, както и под някои мостове все още е наводнено. Тук пожарникарите и военните са в бойна готовност и се справят успешно. Има жертви, но те са в Калабрия и Тоскана. Има и проблем на летището във Фюмичино, но той вече се оправя, защото и времето е по-добро и вече не вали така силно. Тук, в Рим през миналата седмица имаше ураган, придружен с много силен дъжд. По телевизията съобщиха, че такава ситуация не е имало от 20 години. Сега обаче всичко е под контрол. Ние българите сме разпилени из целия Рим, но досега не съм чула да се е случило нещо лошо с някого. Обикновено тези неща тук се знаят."

Още теми в "Другата истина":


* Страхуват ли се българите в Гърция от изстъпленията на националистическата партия "Златна зора";


*Какво мислят видинчани за своите съграждани, които работят в чужбина;


*Калоян Махлянов-Котоошу стана японец;

Целите интервюта и подробности по темите от предаването- в звуковия файл.

По публикацията работи: Катя Борисова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50