Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Видин дебатираха в Европейския парламент

5
Директорът на СОУ "Цар Симеон Велики" Венцислав Станев връчи сертификати на участвалите в Младежката сесия на ЕПи
Снимка: Радио ВИДИН
Ученици от видинското училище "Цар Симеон Велики", които преди дни представиха България по време на младежката сесия в Европейския парламент, и техните ръководители, получиха сертификати. Посещението на видинските ученици е по инициативата "Евроскола", чиято цел е да насърчава младежите да опознаят Европейския парламент.

24 ученици от Видин посетиха Европейския парламент на 7 февруари, след успешно представяне на регионално състезание в края на миналата година. Задължително условие за участието бе владеенето на английски или френски език. Ученици от училище "Цар Симеон Велики" посещават Страсбург за втори път, след представянето си през 2010 година. За пореден път младите хора са подготвяни от ръководителя на създадения в училището Евроклуб Цветанка Стоянова.

"Пленарните заседания бяха ръководени от служители в Европарламента, чиято задача не е специално работа по "Евроскола", но те са ангажирани по пределен график да присъстват и да ръководят заседанията на така наречения  Младежки парламент по програмата "Еврскола"- каза Цветанка Стоянова.  

В Страсбург видинските ученици дебатираха в пленарна зала заедно с още 450 свои връстници от 22 страни- членки на Европейския съюз. Те участваха в групи заедно с представители на различни държави и обсъждаха теми, които вълнуват младите хора в ЕС. Дебатите, в които видинските ученици участваха, са по темите "Околна среда и възобновяеми енергийни източници", "Свобода на информацията и активно гражданство", "Европейска година на борбата с разхищаването на храни", "Бъдещето на Европа?", "Избори за Европейски парламент- 2014 г.", "Младежка заетост".
В края на дебатите, след гласуване са определени финалистите в Евроиграта. В пряко съревнование участваха четири ученически отбора с максимален брой точки и отговаряха на допълнителни въпроси, за да се определи победителят. Участник в един от отборите финалисти беше Виктория Петрова от СОУ "Цар Симеон Велики". При учителите само един отбор е събрал максимален брой точки и в неговия състав е ръководителят на Евроклуба във видинското училище Цветанка Стоянова.   
   
В отбор с участници от други държави беше и журналистът от в. "24 часа" Ваня Ставрева, която придружаваше групата. Нейният тим също беше близко до максималния резултат. Пред своите съученици възпитаниците на училището, участвали в Младежката сесия на Европарламента, представиха темите, които са дискутирали и разказаха за участието си.
Иван Ценков, който говори в залата на Европарламента за Видин и училището, чийто възпитаник е, прочете пред съучениците си презентацията на български и английски език. Презентациите на участниците в Страсбург бяха в началото на пленарното заседание.

"Нашата делегация идва от малък град в Северозападна България, наречен Видин. Градът е основан през ІІІ век преди Христа. През 14 век градчето е било столица на Видинското царство от Средновековна България. Днес на брега Дунав можете да посетите запазената крепост от Средновековието - крепостта "Баба Вида". Нашето училище, най-старото в града, има 130-годишна история и носи името на Цар Симеон Велики…"- каза при представянето на участниците от Видин Иван Ценков. Презентацията започна с цитат от стих на Младен Исаев:

"Високи сини планини, реки и златни равнини,
небето като от коприна, това е моята родина."

Освен със знанията, видинските ученици се открояваха в Страсбург и с униформите в тъмно червено, бяло и черно, казаха преподаватели. По този начин те бяха облечени и на представянето на темите в актовата зала на училището и позираха за обща снимка.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

20-годишен от Белоградчик е в ареста заради нелегални цигари

20 000 къса цигари без бандерол са иззели  вчера служители на РУ-Белоградчик. По случая е задържан 20-годишен жител на градчето.  Нередовната акцизна стока била открита в багажника на управляван от него лек автомобил, проверен в с. Долни Лом , съобщават от ОД на МВР-Видин.  Оперативна група е извършила оглед. Мъжът е задържан за срок до 24..

публикувано на 23.05.24 в 11:00

Такси блъсна мъж на пешеходна пътека във Видин

Пешеходец във Видин е с леки наранявания след инцидент на кръстовище в града, съобщават от ОД на МВР-Видин.  При работещ трисекционен светофар на кръстовището на улиците „Широка“ и „Христо Ботев“, на зелен сигнал, таксиметров автомобил, е отнел предимство на 73-годишен мъж, пресичащ на пешеходната пътека.  Мъжът бил прегледан в ЦСМП, медиците..

публикувано на 23.05.24 в 10:25

Близо 57 000 фалшиви стоки задържани на двата моста между България и Румъния

56 949 фалшиви стоки – чанти, панталони, блузи, парфюми и други, носещи логата на световноизвестни брандове, са задържани при четири проверки на Дунав мост при Видин и Дунав мост при Русе. Нарушенията са установени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, в която участват смесени екипи от Агенция „Митници", ГД „Гранична..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Глаголицата "оживява" в Оряхово

В навечерието на Деня на св. братя Кирил и Методий в  Оряхово 400 ученици, учители и общественици ще участват в изписването на буквите на глаголицата като жива картина. Инициатор и организатор на проявата е местната управа в Оряхово.  Събитието ще се проведе на площад "Дико Илиев" днес от 18 часа, каза г лавният секретар на общината Христина Цонева:..

публикувано на 23.05.24 в 09:51

Предвижда се плащането на таксата за Дунав мост 2 да става и онлайн

Предстои следваща среща в района на граничния пункт при Видин да се проведе среща на институции, които имат отношение към трафика по Дунав мост 2 и превозвачи. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев след среща с браншови организации в София. Увери, че в  рамките на своите компетентности министерството ще направи всичко..

публикувано на 23.05.24 в 07:50

Снимката на 22 май 2024 година

МВР прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост 2“ при Видин - Калафат. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев пред медиите след  среща с представители на транспортния бранш  във връзка с трафика на пункта...

публикувано на 22.05.24 в 18:05

Отчуждават имоти за обхода на Оряхово

Решение за отчуждаване на имоти - частна собственост, необходими за изграждането на обход на град Оряхово , взе Министерски съвет на свое заседание днес, съобщават от правителствената пресслужба. Обходът е част от проекта за второкласния път  Мизия - Оряхово - Крушовене. Имотите се намират в землищата на град Оряхово, селата Лесковец и Селановци,..

публикувано на 22.05.24 в 17:36