Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът и премиерът осъдиха проявите на нетърпимост

Снимка: БТА

В обща декларация президентът и премиерът предупреждават, че през последните седмици сме свидетели на опасни за демокрацията и единството на нацията действия. Опитите за налагане на нетърпимост и използването на езика на омразата трябва да бъдат осъдени, се казва в позицията.

Освен че осъждат проявите на нетърпимост, Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски припомнят, че България е известна по света с толерантността и уважението към различния. Те смятат, че страната ни е извървяла своя преход към демокрация, като е заложила на етническия мир и единството на българските граждани.

Според двамата усилията на всички институции и политически партии, неправителствени организации, както и на отделни техни представители трябва да се насочат към недопускане насаждането на нетърпимост, успокояване на напрежението и спиране на разделението в обществото.

В навечерието на Деня на Левски е недопустимо, казват те, свободата, етническият мир и единението на нацията да бъдат използвани за постигане на краткосрочни политически цели и евтин популизъм и цитират Апостола:

Гледай народната работа повече от всички други, повече от себе си да я уважаваш. Всичко се състои в нашите задружни сили, всеки му ще се държи сметка за делата. 

Днес повече от всякога трябва да подхождаме отговорно към запазването на основните демократични постижения, казват Плевнелиев и Орешарски с документа, в който осъждат проявите на нетърпимост от последните седмици и призовават към зрялост.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!