Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски разговаря в Баку с президента и премиера на Азербайджан

Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски, който е на посещение в Азербайджан, ще разговаря в Баку с президента Илхам Алиев и с колегата си Артур Расизаде.

Очаква се да бъдат парафирани редица двустранни спогодби.

Преди срещата с колегата си министърът на земеделието Димитър Греков каза, че България може да предложи на Азербайджан изграждането на инсталации за извличане на розово масло, за да може тук да се затвори цикълът на производство от местните маслодайни рози.

По отношение на спогодбата за финансово сътрудничество, министър Петър Чобанов каза, че ще се обменя опит в събирането на данъци, а България желае да договори и спогодба за взаимни инвестиции на по-следващ етап.

Знаете какви са възможностите на Азербайджан, в какво са силни те - енергийни източници, ресурси и т.н. Те са явно силни и по отношение на инфраструктура, струва ми се, че подобно споразумение би било полезно и за двете страни.

Друг документ, който ще се подпише днес, е в областта на екологията. За България интерес представлява местният опит в управлението на националните паркове, които тук са 10% от територията на страната. След месец между двете страни ще се подпише и споразумение в областта на туризма. Междувременно столицата на Азербайджан се готви за първия европейски спортен шампионат през 2015-а година. В ход е мащабно строителство на спортни съоръжения, където могат да участват и родни фирми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!