Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планираме доставка на три пъти повече газ от Азербайджан

Пламен Орешарски и Илхам Алиев
Снимка: www.government.bg

България планира да доставя тройно по-голямо количество азерски природен газ след 2019-а година. Премиерът Пламен Орешарски обсъди конкретни инвестиционни проекти с президента на Азербайджан Илхам Алиев и с премиера Артур Расизаде.

След срещата с президента министърът на икономиката Драгомир Стойнев обяви, че договорът на "Булгаргаз" за 1 милиард кубически метра от находището "Шах Дениз" в Каспийско море може да се предоговори за по-големи количества:

Този един милиард може да бъде умножен по три.

Газът ще пристига в България по газопровода ТАП и от Гърция ще се отклонява за страната ни по интерконектора. Премиерът Орешарски посочи:

България практически е първата страна, която стои на пътя на азербайджанския газ към Европа - газ, на който разчита Южна Европа като възможност за диверсификация.

По-конкретни инвестиционни намерения от страна на Баку отново са в газовата ни система, добави Стойнев:

Имат намерение да инвестират в разширяването на газохранилището в Чирен и също така съвместно с българска компания за разширяване на нашата газова инфраструктура както за промишлеността, така и за бита.

Интерес е бил проявен и към българския опит в изграждането на зимни центрове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Стойнев: Азербайджан потвърждава интереса си да инвестира в разширяването на газохранилището в Чирен

Азербайджан потвърждава интереса си да инвестира в разширяването на газохранилището в Чирен. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещата в Баку на българската делегация с президента Илхам Алиев . След 2019-а..

публикувано на 20.02.14 в 10:20