Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еднократната помощ за най-бедните ще бъде гласувана в сряда

| обновено на 24.02.14 в 19:08

В сряда правителството ще гласува еднократното изплащане на 30 лева  за най-бедните българи в края на отоплителния сезон, съобщи  социалният след Националния съвет за тристранно сътрудничество социалният министър Хасан Адемов. Молби за еднократната помощ  ще подават единствено хората, които не са кандидатствали за  енергийно подопомагане заради доход по-висок с до 10 лева от изисквания.

След възражението на КНСБ, че приетите от правителството пакети за намаляване на административната тежест, които променят и трудовото законодателство, не са съгласувани в тристранния съвет, вицепремиерът Зинаида Златанова се съгласи текстовете да се върнат обратно за обсъждане:

Предлагам да поканим госпожа Бобева също, плюс и Наказателния кодекс в частта му за осигурителните въпроси и да насрочим едно заседание специално на тази тема.

КНСБ възрази остро и срещу предложените промени в Трудовия кодекс, внесени директно в парламента от червените депутати Петър Кънев и Милко Багдасаров. Ако се приемат, те ще отменят задължителни правилници за вътрешния ред, регламентирани почивки, отпуските на синдикалните членове, но единствено в малките фирми - коментира президентът на синдиката Пламен Димитров:

Ние не приемаме, че в България трябва да има два вида трудово законодателство - едното за работещите в микро- и малките фирми, а другото за всички останали. По този начин поне 1/3 от всички наемни работници, че и повече, ще бъдат поставени в доста по-неблагоприятни позиции.

Всички предложения за промени, независимо откъде идват,  за социалния министър Хасан Адемов са конфликтни:

Не може да има теми, които да са табу. Там, където има съгласие, сме готови като министерство на труда да ги подкрепим и да ги внесем в Министерски съвет. Ако няма съгласие - здраве.

За искането на партия "Атака" минималната пенсия да стане 500 лева, министърът каза:

В момента разчетите, които сме ги правили показват, че много трудно можем да достигнем тези нива на минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст. Не защото нямаме волята да ги постигнем, а защото нямаме финансовия ресурс.

Хасан Адемов коментира и искането на учителския синдикат за 20 заплати при пенсиониране на педагозите по подобие на хората от армията и полицията:

Тази, които са държавни служители в сектор "Сигурност", нямат право да извършват друга търговска дейност, а всеки един учител може да извършва каквато и да е търговска. Но това са въпроси, които трябва да ги дискутираме отново. 

Все още няма решение как ще нараства стажът и възрастта за пенсиониране от догодина, каза още Адемов:

Ако искате да приемаме законодателство както го правеше Симеон Дянков - от вчера за днес, ние не сме съгласни с тоя вариант. Искаме широка дискусия със социалните партньори, с експертния съвет и с обществото като цяло.
 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!