Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ботев" удари бистришките "тигри" на Бойко Борисов с 2:1

Снимка: Жоро Александров

Врачанският "Ботев" се оттласна от дъното в "Б" футболна група след драматична и изстрадана победа с 2:1 над "Витоша" /Бистрица/. Бившият премиер Бойко Борисов не дойде в града под Околчица, но и без него бистришките "тигри" се защитаваха ловко и до самия край на срещата. Около 1 000 зрители на стадион "Христо Ботев" изпратиха с аплодисменти любимците и въпреки поройния дъжд, останаха до края на трилъра, в който се превърна срещата от 15-ия кръг. Победният гол заби с пета централният защитник на домакините Дарко Савич в 84-та мин. след разбъркване пред вратаря Анатоли Господинов. В 59-та мин. "Ботев" най-после разпечата вратата на гостите, след като стражът парира удар с глава от упор на Владо Иванов, но беше безсилен при добавката на Цветомир Валериев. Радостта на домакините трая около 100 секунди, тъй като Четин Садула се разходи край Георги Пейчев и Симеон Иванов и изравни с техничен удар край вратаря на врачани Веселин Цветковски в 61-та мин.

СнимкаМачът можеше да се развие и по друг начин, ако в 54-та секунда Цветомир Валериев беше вкарал топката в мрежата, а не беше уцелил напречната греда с параболичен удар от 12 метра. В 17-та мин. Даниел Васев излезе сам срещу Господинов, но стражът отрази удара му.

Веднага след изравнителния гол на гостите над стадиона се изля порой от леден дъжд, което затрудни максимално и двата тима. Резервата Владо Иванов беше близо до отбелязването и на попадение, но в 80-та мин. пробивът му беше париран от вратаря на гостите Анатоли Господинов.

На трибуните на стадион "Христо Ботев" дойде почетният гражданин на Враца Мартин Петров, за да подкрепя родния си клуб. 24 часа след "вечното дерби" между "Левски" и ЦСКА, в което Мартин записа първи успех в кариерата си срещу "сините", въпреки че не влезе в игра, той стана свидетел и на драмата във Враца.

СТАТИСТИКА:

БОТЕВ – ВИТОША 2:1 /0:0/

БОТЕВ: Цветковски, Дзита, Савич, Пейчев, С.Иванов, Васев /83 Найденов/, Апостолов, Цв.Валериев, Романов, Илиев /78 Св.Валериев/, Коен, /58 Вл.Иванов/.

ВИТОША:Ан.Апостолов, Върбанов, Атанасов /69 Стоянов/, Ашимов, Попадийн, Стоичков, Андреев, Божов, Садула, Маджуров, Хр.Господинов.

ГОЛМАЙСТОРИ: 1:0 Цв.Валериев /59/, 1:1 Садула /61/, 2:1 Савич /84/.

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Дзита и Апостолов /Б/; Атанасов, Ашимов, Попадийн, Стоянов, Божов, Маджуров /В/.

ЧЕРВЕНИ КАРТОНИ: Св.Валериев /Б/ и Маджуров /В/ - 86-та мин.

ГЛАВЕН СЪДИЯ: Стефан Павлов /Бургас/.

СТАДИОН: "Христо Ботев" – 1 000 зрители.


Какво казаха двамата треньори след мача?


Ясин Мишауи си изля гнева върху журналистите на пресконференцията. Наставникът уж се закани да не коментира съдийството, а не спираше да говори за "страничните фактори в мача":

"Поздравявам футболистите си. Няма да коментирам страничните фактори, които изиграха роля. Ако започна, няма да ви стигнат касетките да запишете всичко. Като почна от нарушението във 2-та мин., което беше за условна присъда, а съдията не даде даже картон затова, че разбиха главата на Самет Ашимов на две места. Целта ни е оставане в групата, ще се борим, докато имаме сили..."

СнимкаСтарши-треньорът на врачани Бойко Величков поздрави футболистите си за проявения характер, но заяви, че предпочита отборът му да печели срещите си не по драматичния начин като срещу "Витоша":

"Мачът беше с висок заряд, защотои двата отбора имаха нужда от трите точки. Доволен съм от проявения характер. Поздравявам моите футболисти за желанието, с които се бориха до последно да победят. Не се отказахме в нито един момент от срещата да гоним победата, но предпочитам да бием по друг начин – с игра и превъзходство, вместо с драми накрая... Ще запазя добрия тон и няма да коментирам съдийството. Според мен реферите имаха еднакъв критерий към двата отбора и дадоха равен шанс да спечелят мача. Не разбирам претенциите на гостите. Мачът беше здрав, затова има толкова наказателни картони. Мисля, че Валериев не беше разбран от гостите, когато тръгна да им връща топката, както е спортсменски. За съжаление се стигна до този момент, който не е феърплей, но не мисля да наказваме допълнително нашият играч, защото той няма вина за инцидента. Достатъчно е, че ще го накажат за червения картон!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Спартак" взе трите точки във Видин (СНИМКИ)

"Бдин" Видин загуби с 0:1 от "Спартак" Плевен в среща от 32 кръг на Втора лига. Победата днес гарантира на плевенчани оставането в професионалния футбол и през следващия сезон. Единственото попадение в мача отбеляза Атанасиос Пицолис. Бдинци доиграха срещата с човек по-малко. Мачът на стадион "Георги Бенковски" започна с домакински натиск. Още в 4-ата..

публикувано на 11.05.24 в 20:49

"Локомотив" Мездра посреща труден съперник

"Локомотив" Мездра се изправя пред поредното сериозно предизвикателство. В среща от 27 кръг на Северозападната трета лига от 18.00 часа днес "железничарите" посрещат третия в класирането "Севлиево". Домакините са пети в класирането с актив от 46 точки и 52:30 голова разлика, а гостите са с 51 точки и голова разлика 56:20. Една победа днес може да..

публикувано на 11.05.24 в 13:30

Ботева алпиниада се провежда във Враца

Днес и утре във Враца се провежда традиционната Ботева алпиниада. Организатор на екстремното състезание за катерене на отвесни скали в прохода Вратцата е клуб по екстремни спортове "Вратица".  В програмата на надпреварата влизат два тура на изпитания – от 6 до 20 часа в събота и от 6 до 16 часа в неделя.  След края на изкачванията през втория почивен..

публикувано на 11.05.24 в 08:19

Малките възпитаници на "Локомотив" (Мездра) отново печелят убедително

Продължават да нижат победа след победа възпитаниците на Детско-юношеската школа на „Локомотив” (Мездра) . Поредни две категорични победи като гости под дъжда в Лом над „Дунав”. Футбол 9 - 11-та победа от 13 мача за момчетата, след като прегазиха връстниците си с 5:0 (Даниел Иванов -2,Асен Асенов,Павел Иванов и Владислав Пенков). Другата..

публикувано на 10.05.24 в 12:00

Детски футболен турнир организират в Мездра

Първи детски футболен турнир „Mezdra Cup“ ще се проведе в железничарския град. Организиран е в рамките на 50-ите юбилейни празници на културата "Мездра май''.  Спортното събитие ще се проведе  във формат Футбол 7 за деца, родени 2014 година, с финансовата подкрепа на Община Мездра. В турнира ще участват 8 отбора от София, Правец, Видин, Монтана, Лом..

публикувано на 09.05.24 в 16:40

Тодор Киров ще ръководи мача "Дунав" – "Монтана"

Тодор Киров бе назначен за главен съдия на мача "Дунав" (Русе) - "Монтана" от 32-и кръг на Втора лига. От Съдийската комисия на Българския футболен съюз за негови помощници определиха Богомил Димитров и Владимир Йорданов. Четвърти арбитър е Борис Попов, а делегат на съдиите Йосиф Ронков.  Мачът е в неделя, 12 април, от 18:00 часа.

публикувано на 09.05.24 в 16:36

Определиха съдиите за срещата между "Ботев" и "Хебър"

Рефер, който носи късмет на "Ботев" , получи наряд за следващия мач на врачани от плейофите. В понеделник, на 13 май, тимът на Христо Янев посреща "Хебър" в среща от 32-ия кръг на Първа футболна лига. Главен арбитър в мача ще е Драгомир Драганов, при който врачани оцеляха в един от последните баражи за оставане в елита. Помощници на Драганов..

публикувано на 09.05.24 в 10:55